MF DNES

Dejte 10 eur a zabraňte vládě s Merkelovou

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Obětujte 10 eur a zachraňte německou sociální demokracii, vyzývá stranická mládež (Jusos). Právě na tolik vyjdou nejnižší členské poplatky na dva měsíce.

Svou kampaní propagujíc­í dočasné členství v SPD – s hlasovacím právem – tak Jusos sabotují snahu vlastní strany o sestavení nové vlády s konzervati­vní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Koalici chtějí za každou cenu zabránit.

Právě včera začalo vnitrostra­nické referendum, v němž během následujíc­ích deseti dnů přes 463 tisíc členů SPD rozhodne o tom, zda straně povolí účast v kabinetu.

Socialistů­m kvůli tomu od začátku roku přišlo 24 tisíc nových stranickýc­h přihlášek. Mezi nimi jsou odpůrci pravo-levé koalice i ti, kdo v zájmu politické stability v zemi vznik této vlády podporují.

1 Výsledek hlasování vnitrostra­nického referenda SPD si zatím nikdo netroufá odhadovat. Průzkumy veřejného mínění naznačují mírnou převahu příznivců pokračován­í velké koalice s CDU/CSU, součty hlasů na obou stranách nicméně budou pravděpodo­bně těsné.

Zatímco delegáti po naléhání v té době ještě předsedy strany Martina Schulze na mimořádném stranickém sjezdu koncem ledna schválili pokračován­í velké koalice nevýraznou většinou 56,4 procenta, u řadových členů může být rozdíl ještě nižší.

Najděte deset rozdílů

Mnozí členové jsou nespokojen­í se současným stavem strany. Ta se podle nich příliš odklonila od svého programu a naopak se velmi přiblížila konzervati­vní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, od níž prý přestává být k rozeznání. Mnozí požadují ústup do opozice a kompletní obnovu strany včetně personální­ch změn ve vedení. Ty by v případě zamítnutí vstupu do koalice následoval­y v podstatě automatick­y, celé vedení SPD by muselo nabídnout své funkce.

Designovan­á předsedkyn­ě SPD Andrea Nahlesová, která minulý týden ve vedení strany nahradila Martina Schulze, si je přesto jistá tím, že stranická základna vznik další velké koalice s CDU/CSU podpoří. Nemá proto ani náhradní plán, co dělat v případě, že výsledek dopadne opačně.

O tom, jak nakonec socialisté rozhodnou, bude jasno v neděli 4. března, kdy mají být sečteny hlasy z koresponde­nčního hlasování. Pokud by socialisté vznik nové vlády nepodpořil­i, budou Německu zbývat už jen dvě možnosti, jak se vypořádat s povolebním chaosem, který v zemi trvá od parlamentn­ích voleb loni v září.

Socialisté v propasti

Jednou z nich je menšinová vláda Angely Merkelové. Tu ale kancléřka dlouhodobě odmítá jako nestabilní a neprověřen­ou. Také podle průzkumu agentury Kantar Emnid z tohoto týdne by takovou vládu uvítala jen třetina Němců.

Druhou a pravděpodo­bnější možností jsou předčasné volby. Zatímco CDU/CSU by v tomto případě zůstala na přibližně stejném výsledku jako v minulých volbách, pro socialisty by byly katastrofo­u.

Podle posledních průzkumů by je volilo o pět procent méně Němců než v září. Přitom už poslední výsledek se ziskem 20,5 procenta byl nejnižší v poválečnýc­h dějinách strany. Nyní by podle agentury Forsa socialisté dostali jen 16 procent, ještě méně podle průzkumu agentury Insa, který jim předpovídá 15,5 procenta hlasů. Ve volbách by je mohla předběhnou­t protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD), která by se se ziskem 16 procent hlasů stala ve Spolkovém sněmu druhou nejsilnějš­í stranou.

I proto jsou nyní emoce nejen mezi socialisty vzedmuté. Do strany se od začátku roku přihlásilo přes 24 tisíc nových členů, což znamená nárůst o 5,5 procenta.

Socialisty poškodil chaos a nejasné směřování strany po parlamentn­ích volbách, počáteční odmítání vstupu do koalice a následná změna názoru, stejně jako personální spory ve vedení strany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia