MF DNES

Vědci: Řidiči příliš spoléhají na „asistenty“

Klíčová dopravní tepna funguje již 45 let.

- — Michal Poláček

Byť hi-tech vychytávky jako hlídač jízdy v jednom pruhu, systém varování před čelní srážkou či adaptivní tempomat mnohdy dokážou lidem v autech zachránit život, jsou s nimi spojeny i problémy.

Po dvouletém výzkumu na ně upozornili dopravní psychologo­vé z Univerzity Palackého v Olomouci. Zjistili, že část řidičů nemá o bezpečnost­ních asistenční­ch systémech ve vozech dost informací, další šoféři na technologi­e naopak až příliš spoléhají. „Je třeba zdůraznit, že lidé nemohou dát ruce z volantu. Příkladem může být systém držení vozidla v jízdním pruhu. Jeho tvůrci tvrdí, že auto umí jednotlivé pruhy rozeznat. Není to ale tak jednoduché. Hodně záleží na vnějších podmínkách a to je na českých dálnicích problém. Systém nemusí rozlišit, co je škvíra a co souběh žlutých a bílých pruhů. Řidiči by proto měli o systémech vědět, ale neměli by je přeceňovat. Měli by si být dobře vědomi jejich limitů,“zdůrazňuje Lucie Viktorová, která se na bádání podílela.

S kolegy zjistila, že někteří řidiči ani netuší, jak bezpečnost­ní systémy na rizikovou situaci vůbec reagují. Člověk za volantem se tak může vlastního auta dokonce leknout, což může být osudné. „Zvlášť pokud jen zřídka čelí situacím, v nichž daný asistenční systém funguje. Člověk může začít zmatkovat či se zaměřit na daný systém a polevit ve sledování dopravní situace,“uvádějí psychologo­vé na webu adas.upol.cz, jenž na základě svých výsledků sestavili.

Průzkum mezi pěti sty šoféry také ukázal, že někteří bezpečnost­ním asistentům věří až příliš. „Řidiči, kteří rizika systémů nevnímají, přiznávají, že častěji kontrolují telefon, a nevěnují tak veškerou pozornost dopravě,“dodává Viktorová.

Jan Bohata redaktor MF DNES

ionýři z nuselské devítiletk­y se seskupili do tvaru číslice 25 ve žluté barvě. Kutálka pražské posádkové hudby zahrála tuš a o 40 metrů výš se ve čtvrtek 22. února 1973 na právě otevíraný Nuselský most vydali komunistič­tí pohlaváři.

Praha se stejně jako celé tehdejší Českoslove­nsko v únoru roku 1973 zahalila do slavnostní­ho třepetání praporků a transparen­tů. Ve velkém stylu se totiž slavilo 25. výročí komunistic­kého převratu tehdy nazývaného „únorové vítězství“pracujícíh­o lidu. Do jeho rámce zapadlo i otevření klíčové dopravní tepny překlenují­cí Nuselské údolí. Od Nuslí k Vinohradům jako první po nové komunikaci vykročili tehdejší vládci Ludvík Svoboda, Gustáv Husák a Lubomír Štrougal. Navzdory době poplatné pompě se před 45 lety dostalo do provozu unikátní mostní dílo, nazvané zprvu po Klementu Gottwaldov­i. „Aby to bylo moderní, ale aby se to zase moc nenaparova­lo, aby to mělo úctu k prostředí, aby údolí bylo provětrané, aby ty stojky, podpěry neomezily krásné průhledy, aby to bylo štíhlé, aby to bylo vznosné a aby tam ta konstrukce byla a nebyla,“popsal nelehké zadání jeden z tvůrců stavby, architekt Stanislav Hubička.

Sen ze začátku moderní doby

Sen o překlenutí „Jamrtálu“, Nuselského údolí, byl starý již několik desítek let. Spojit jádro královskéh­o hlavního města Čech se spoře zastavěnou, odlehlou pankráckou plání plánoval již v roce 1903 architekt Stanislav Marjanko. V té době respektova­ný tvůrce, který mimo jiné vyprojekto­val obloukové haly nad nástupišti pražského Nádraží Františka Josefa (dnes hlavní – Wilsonovo). „Pražský starosta Vladimír Srb a sbor obecních starších o navržený projekt tehdy neprojevil­i zájem,“tvrdí historik Jan Wenig. Znovu se projekt na překlenutí Nuselského údolí objevil krátce po vzniku Českoslove­nska. Podepsán byl pod ním Stanislav Bechyně, slovutný architekt proslavený tím, že „objevil“nový stavební materiál, beton. „Typické pro něj bylo především originální řešení staveb,“ vzpomíná architekt Milan Pilař. Bechyněho projekt počítal se stavbou dlouhou 520 metrů, esovitě vedoucí od Legerovy ulice. Na pankráckou pláň měl být zaústěn východně od dnešního mostu.

V éře první republiky se objevily další soutěže a projekty na překlenutí údolí. Vstupovaly do nich i firmy se světovým renomé, například plzeňská Škodovka anebo Vítkovické železárny. Některé vize tvůrci pojali tehdy ovšem poněkud neortodoxn­ě. Jedná se například o nápad „zasadit“do Nuslí devět obytných domů vysokých 60 metrů a vzdálených od sebe přibližně pouze 24 metrů. Tyto objekty by na jejich střeše spojovala mostní trámová konstrukce.

Českoslove­nsko se ve 30. letech motorizova­lo, pro rozvoj dopravy se hledala nová řešení. Stavět se ale nezačalo. A to ani za protektorá­tu.

Bourání a zkouška tanky

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ?? Klíčová spojnice Přes most projíždí denně na 700 vlaků a 80 000 aut. První projekt Jaroslava Marjanka se datuje do roku 1903, stavět se začalo roku 1967.
Klíčová spojnice Přes most projíždí denně na 700 vlaků a 80 000 aut. První projekt Jaroslava Marjanka se datuje do roku 1903, stavět se začalo roku 1967.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia