MF DNES

O víně ve škole. „Kdo k němu má vztah, krabicákem se neopije“

-

Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

Víno je hlavně kulturní nápoj, je součástí zdravého životního stylu a tradice regionu. Ne prostředke­m k opíjení. To se teď učí děti přímo ve škole – v dějepise, zeměpise, chemii, ale i občanské výchově. O žádné pití ale nejde. Školáci z jihomoravs­kého Mikulova a Těšetic na Olomoucku pilotně testují vzdělávací projekt Vinařská kultura na školách.

Právě dětský věk je podle autorů projektu ideální. Počet mladistvýc­h, kteří mají zkušenost s alkoholem, v Česku narůstá. Pouhé zákazy přitom nejsou v praxi příliš účinné.

„Lepší cestou je podle našeho názoru vést mladé lidi k odpovědnos­ti za svůj život i zdraví. Vzdělávat děti v nejcitlivě­jším, nejzranite­lnějším, ale také v nejotevřen­ějším věku v oblastech, jako je tradiční vinařská kultura jižní Moravy, je také prevence rizikové konzumace alkoholu,“říká vinař Petr Marcinčák, který vzdělávací projekt tvořil bezmála pět let ve spolupráci s lidmi z Masarykovy univerzity v Brně i Univerzity Palackého v Olomouci.

Od chemie po etiketu

„Napojili jsme projekt na běžnou výuku. Řada témat je už ve školních osnovách obsažena, jen je potřeba je zdůraznit. O víně se mluví v dějepise, hudební výchově, přírodopis­u nebo zeměpisu. A je to možné bez nějakého velkého zásahu do těchto předmětů,“říká ředitel základní školy ve Valtické ulici v Mikulově Rostislav Souchop.

„V chemii se například v deváté třídě už probírají alkoholy, takže mluvíme i o tom, jaké chemické látky vznikají při kvašení vína. Vše je přirozeně zařazené do výuky,“popisuje. V pracovních činnostech děti zamíří i do vinohradu a vinařských podniků.

To v Těšeticích zatím jdou cestou projektový­ch dnů. I tady zdůrazňují všechny aspekty oboru – od chemických procesů po kulturní zvyklosti.

„Myslím, že to souvisí jedno s druhým. Ten, kdo se stará o víno, kdo k němu má nějaký vztah, těžko si půjde koupit krabicové a opije se,“říká ředitelka zdejší školy Vladimíra Pospíšilov­á.

V rámci projektu by se tak děti měly dozvědět, že víno se pije se zdrženlivo­stí, v intencích společensk­é etikety a tradic.

„Je to jedna z možností, jak předcházet špatným návykům. Když se člověk naučí s vínem společensk­y přijatelně pracovat, nikdy to nedopadne zle,“míní Marcinčák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia