MF DNES

Uber šilhá po rozvozu jídla

Do prozatím často ztrátového byznysu se hrnou známé technologi­cké firmy.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

irmy specializo­vané na rozvoz jídla z restaurací si ve světě kolíkují svá teritoria. Některé z nich, například Amazon, Facebook i Uber, může zajímat i český trh. Zatím nejblíž k tomu má americký Uber. Jeho globální agresivní expanze s taxi aplikací už zasáhla Prahu, ale v poslední době se spekuluje o tom, kdy do metropole vstoupí se službou Uber Eats na rozvoz občerstven­í.

„V tuto chvíli vám nemohu říct, zda sem služba přijde ani kdy. Tyto informace z centrály nemáme,“odpověděla bez dalších podrobnost­í mluvčí Uberu pro ČR a Slovensko Miroslava Jozová.

Byl by to však logický krok. Firma už nyní službu nabízí v téměř osmi desítkách evropských měst včetně sousedního Polska a Rakouska. Celosvětov­ě už podle listu Financial Times generuje 8 až 10 procent tržeb právě z byznysu rozvážky jídel. Loni jeho kurýři, pohybující se často na mopedech, rozvezli ve světě obědy či večeře za zhruba tři miliardy dolarů.

Velkou příležitos­t vidí v rozvozu občerstven­í i banka Morgan Stanley. Podle její studie poroste trh do roku 2022 o pět na 11 procent. „Zájem spotřebite­lů po on-line doručení rapidně stoupá,“shrnul John Glass. Tempo růstu kopíruje vývoj e-commerce. Internetov­é prodeje dynamicky rostou také v Česku.

Konec monopolu

Se vstupem dalšího hráče přijde lídr českého trhu Dámejídlo.cz o svůj monopol. „Víme o jejich plánu vstoupit. Vždycky jsem říkal, že je to jen otázka času. Je dobré mít na českém trhu konkurenci,“těší se Jan Matějů, ředitel tuzemského startupu, který v roce 2012 zakládal investor a otec Slevomatu Tomáš Čupr.

Dámejídlo.cz si kvůli konkurenci střeží svá čísla. Předloni služba vykázala tržby 160 milionů korun. V loňském roce podle Matějů objednávky rostly o 40 procent a ještě rychleji obrat, který přesáhne 224 milionů. Ani po šesti letech firma nevydělává, je lehce v červených číslech. „Pořád investujem­e do (CCA 1 100 v PrAze) růst oBjednÁvek + 40 % ročně víCe než 120 měst mAjitelem je němeCkÁ Delivery Hero, půsoBí téměř v pAdesÁti zemíCh EvropA (76 měst): nApř. FrAnCie, UK, RAkousko, Polsko, Belgie, Rusko (MoskvA), ItÁlie pod různými BrAndy (nApř. Lieferserv­iCe, PizzA...) 2016 se stÁhli z UK, Byznys prodAli firmě Just EAt 31 000 restAurACí Počet restAurACí v ČR – odhAd růstu a do technologi­í. V budoucnu se nám to vrátí,“vysvětluje ředitel.

Lídr trhu obsluhuje dva tisíce restaurací, více než polovinu v Praze. Dopravu vlastními kurýry zajišťuje jen pro část z nich, některé podniky mají vlastní rozvoz a službu využívají jen jako prodejní kanál. Zákazníci si za dopravu připlácejí v průměru mezi 20 a 40 korunami.

Objednávky válcuje pizza

Firma také restauraté­rům radí s úpravou nabídky, cenovou politikou nebo umístěním nového podniku. Objednávky válcuje pizza, rostoucí oblibě se těší i asijská kuchyně. Naopak té české moc není – podle Matějů je mnohdy nekvalitní – a navíc se guláše, svíčkové a další české speciality k rozvozu moc nehodí, protože rychle stydnou. Také hranolky už se po deseti minutách nedají jíst. Poptávka je i po zdravých jídlech. Podobně jako Uber, i Dámejídlo.cz se opírá o silný investiční kapitál. Firmu od roku 2015 vlastní německá skupina Delivery Hero, která působí pod různými značkami ve 40 zemích světa a obsluhuje přes 150 tisíc restaurací. Loni oznámila, že si jde na burzu pro čtyři miliardy eur, které jí pomohou v expanzi i boji s globálními obry.

Prostor pro dalšího hráče na českém trhu je. V tuzemsku je přes třicet tisíc restaurací, a přestože řada z nich bez vlastní kuchyně, lídr trhu si zatím ukousl jen zlomek. Dělit se v budoucnu může kromě zahraniční­ch firem i s domácími zájemci o doručování obědů.

Více se zaměřit na gastronomi­i chce rozvážková služba DoDo. Nyní rozváží pro více než deset restauračn­í sítí. Patří mezi ně KFC, Bageterie Boulevard, řeznictví Naše maso či veganské občerstven­í Chlebíček Store. „Rozvoz jídel je stále vyhledávan­ější službou. Bude pro nás jednou z klíčových služeb, na jejichž rozvoj se chceme ještě více zaměřit,“řekl ředitel Michal Menšík. Dodal, že sektor roste ve srovnání s dalšími přepravním­i službami o 40 procent.

Rozvoz jídel začal testovat také Košík.cz, specializo­vaný na potraviny. Od sushi chce přejít i k nabídce hotových jídel, konkurovat rozvážkový­m službám však nehodlá.

Uber už nyní rozvoz nabízí v téměř osmi desítkách evropských měst. Loni jeho kurýři rozvezli obědy či večeře za zhruba 3 miliardy dolarů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia