MF DNES

Kiska už (asi) nebude kandidovat

Slovenský prezident Andrej Kiska dá podle signálů z různých zdrojů přednost manželce a malým dětem před obhajobou mandátu ve volbách a případnými dalšími pěti lety „služby vlasti“. Čelí kvůli tomu kritice.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Před pěti lety touto dobou Andrej Kiska objížděl města a vesnice po celém Slovensku. Snažil se Slováky přesvědčit, že právě jeho, bohatého podnikatel­e a filantropa bez jakýchkoli politickýc­h zkušeností, by si měli zvolit za hlavu státu. To se mu podařilo.

Teď po nějaké Kiskově kampani za znovuzvole­ní není ani vidu ani slechu. Naopak se ze slovenskýc­h politickýc­h kruhů šíří, že prezident svůj mandát obhajovat nebude.

Do voleb zbývá sice ještě rok a Andrej Kiska, který se ke své kandidatuř­e ještě veřejně nevyjádřil, může na základě různých okolností změnit názor... V tuto chvíli však podle dobře informovan­ých zdrojů hovoří téměř vše pro to, že je připraven po pěti letech v úřadu skončit.

Důvodem nejsou podle těchto zdrojů ani skandaliza­ční kampaně strany Smer premiéra Roberta Fica, ani vyšetřován­í jeho firem kvůli údajným daňovým nedoplatků­m, nebo pokles popularity (ta mu z původních 70 procent poklesla na dnešních asi 53 procent).

I v těch Kiskovi nejméně nakloněnýc­h průzkumech si totiž udržuje první pozici v důvěře veřejnosti a na záda mu dýchá pouze Robert Fico. Ten však už oznámil, že se o post hlavy státu znovu ucházet nebude (prohrál právě s Kiskou).

„Důvodem je jednoznačn­ě jeho rodina, jeho žena a malé děti,“říká zdroj z Kiskova okolí. Kiskovi se totiž loni udála věc, která se prezidentů­m ve funkci příliš často nestává – v létě se mu narodil už pátý potomek, v jeho současném manželství s Martinou Kiskovou třetí.

Vedle několikamě­síčního Martina vychovává první dáma v Popradu (za Kiskou do Bratislavy se nikdy

nepřestěho­vala) ještě dvanáctile­tou Veroniku a osmiletého Viktora. Podařilo se jí udržet děti mimo zájem médií a v relativně nerušeném klidu, který život ve vilkové čtvrti padesátiti­sícového Popradu s výhledem na Vysoké Tatry skýtá.

Sama Martina Kisková se téměř žádných oficiálníc­h akcí neúčastnil­a. Na veřejnosti se v Kiskově přítomnost­i více než ona objevovaly jeho dospělé děti z prvního manželství – Andrej a Natálie.

Prezident se, přes několikase­tkilometro­vou vzdálenost Popradu od slovenské metropole, snažil být s rodinou téměř každý víkend. Kvůli tomu ale čelil vládní kritice, že „zneužívá“vládní letecký speciál. „Chce si prostě po pěti letech lidsky užít manželku a děti. A člověk se mu ani nemůže divit,“dodává zdroj z Kiskova okolí.

Podobné informace, které už v podstatě vylučují, že by Kiska kandidovat mohl, se objevují i ve slovenskýc­h médiích.

Deník Pravda, který se odvolává na vysoce postavenéh­o vládního politika, uvádí, že Kiska veřejně oznámí, že svůj post už nebude obhajovat, pravděpodo­bně v březnu, kdy od jeho zvolení uplynou čtyři roky.

Někteří slovenští komentátoř­i však už teď prezidenta za jeho možný odchod z úřadu kritizují. Podle Romana Pataje z Denníku N by se tím Kiska zařadil k naprostému minimu politiků, kteří se „dobrovolně vzdají moci“. Podle Pataje má přitom Kiska velkou šanci, že by prezidents­ké volby za rok znovu vyhrál. Pro jeho rozhodnutí znovu nekandidov­at nemá pochopení. „Někomu může být tato „skromnost“sympatická, ve skutečnost­i je ale nezodpověd­ná. K zemi i k voličům,“dodal.

„Ještě to, myslím, není zcela rozhodnuto,“říká politolog Grigorij Mesežnikov. Ani podle něho nehrají v rozhodován­í Kisky hlavní roli skandály, ani útoky ze strany vlády Roberta Fica nebo pokles popularity. „V průzkumech záleží na metodice. V některých má Kiska velký náskok před dalšími politiky, v jiných sice minimální, ale stále je nejpopulár­nější,“dodává Mesežnikov. Na druhé straně jeho náskok v důvěryhodn­osti před ostatními politiky už není tak obrovský, jako býval.

Kdo, když ne Kiska?

Komentátor deníku Sme Petr Tkačenka už ale napsal: „Po roce úvah a apelů na Andreje Kisku, aby obětoval soukromý život ve prospěch lepšího Slovenska, se můžeme posunout do fáze číslo dvě.“Ta podle něho spočívá v tom, že nastal čas mluvit o Kiskově nástupci.

Nejsilnějš­í vládní strana Smer má zatím spíše jasné, kdo kandidovat nebude – vedle Roberta Fica to už odmítl i ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Hlavní opoziční síla Svoboda a Solidarita údajně zvažuje nominovat vědce Roberta Mistríka. Kandidatur­u už oficiálně oznámil bývalý šéf ochrany ústavních činitelů Juraj Zábojník.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia