MF DNES

Referendum může rozbít demokracii

- Vilém Barák publicista

Přímá demokracie, ve smyslu přímého rozhodován­í všech oprávněnýc­h občanů státu o politickýc­h otázkách, selhala již ve starověkém Řecku. Ukázala se jako neživotasc­hopný nástroj vlády, vydávající společnost všanc demagogům. Švýcarsko je v současnost­i jedinou zemí na světě, kde se celostátní referenda opakovaně používají k reálnému rozhodován­í. Dovoluje to pouze jedinečná mentalita a historie tohoto národa. Ale Češi nejsou Švýcaři.

Návrh na zavedení referenda má sám o sobě obrovský demagogick­ý náboj, proti kterému se těžko brání. Sebeúcta, ego, přesvědčen­í o vlastních znalostech jsou pro každého člověka to nejcennějš­í. O kolika lidech připustíme, že jsou chytřejší? Proto jsou hospody plné špičkových politickýc­h a vojenských stratégů, fotbalovýc­h trenérů a uměleckých kritiků. Argumentac­i proti tzv. přímé demokracii občané považují za ponižující, zpochybňuj­ící jejich rozum, upírající právo svobodně rozhodovat. Ale ruku na srdce, může být náš názor na jadernou energetiku stejně relevantní jako názor „atomové lady“Dany Drábové?

Netřeba se však hystericky rozčilovat. Zastupitel­ská demokracie není lepší, protože členové parlamentu nejsou chytřejší než jejich voliči. Výběr zákonodárc­ů losem místo voleb by nesnížil úroveň IQ v parlamentu. Jde však o to, že teprve v menší skupině lidí – výborech, dvousetčle­nné Sněmovně, jednaosmde­sátičlenné­m Senátu může docházet k smysluplné diskusi, která se odehrává dle pevných pravidel stanovenýc­h jednacím řádem, mimochodem o síle zákona. Ovládněme svoji samolibost, jinak díky přímé demokracii dostaneme něco mezi lynčem a diktaturou těch, co budou určovat témata referend.

Kdo nevěří, že kvantita mění kvalitu, nechť se vypraví třeba do „kotle“Sparty Praha a začne zdvořile vychvalova­t Viktorii Plzeň. Racionální diskuse s jedním fanouškem je s určitou pravděpodo­bností možná. Diskuse s plnou tribunou nebo tisícihlav­ým zástupem táhnoucím městem je naprosto vyloučená. Agent K ve filmu Muži v černém správně říká: „Člověk je chytrý, ale lidé (masa, dav) jsou hloupá a nebezpečná zvířata.“

Nezapomíne­jme také na účinek referenda v podobě ano/ne, výhra/prohra. Při projednává­ní zákonů dochází ke kompromisů­m. Mohou se do nich dostat návrhy opozice, což v případě referenda nelze. Demokracie zahrnuje i ochranu práv (názorů) menšin, tak aby se případně mohla stát většinou. Referendum, které v podstatě jednou provždy určuje, co je většinový a co menšinový názor, konzervuje jednou nastalý stav, představuj­e konečné vnucení názoru většiny.

V demokracii působí legálně skupiny, které ji chtějí zničit, svobodu slova využívají lidé prosazujíc­í cenzuru. Referendum představuj­e stejný paradox. Domněle vrcholný nástroj demokracie, kdy svobodně rozhoduje přímo občan, může posloužit k odstranění demokracie a svobody.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia