MF DNES

Pro vlastní moc Zeman zapře i sám sebe

-

Hned dvě vlivné politické strany mají v čele lídry, bez nichž se neobejdou. Závisí na nich z hlediska oblíbenost­i u voličů i z hlediska finančního zázemí.

Jenže jak na předsedu SPD Tomia Okamuru, tak šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se lepí takové problémy, které by je ještě před pár lety stály post v čele jejich hnutí, jimž by svými průšvihy sráželi voličské preference. To však ani u jednoho z nich nenastalo. Naopak Okamura i Babiš platí za nejdůvěryh­odnější politiky v Česku. Populárněj­ší už je jen Miloš Zeman.

Ten místo aby je z pozice prezidenta umravňoval, navázal s oběma muži blízké spojenectv­í. A jejich pomocí si zajišťuje mnohem větší moc, než mu jeho omezené pravomoci poskytují. Jejich problémy omlouvá i za cenu toho, že tím popírá své dřívější postoje. Jenže prostředni­ctvím respektova­ného prezidents­kého úřadu legitimizu­je činy či výroky, které by politikům dříve neprošly.

Minulý týden krajský soud v Bratislavě definitivn­ě potvrdil, že není důvod, proč by měl být Andrej Babiš vyškrtnut jako agent StB. Šéf ANO sice může žalovat další instituce, jenže rozsudek zpochybnil důkazy, na nichž dosud stavěl svou obhajobu – výpovědi bývalých estébáků. Zbavit se nálepky bývalého agenta StB tak bude nyní mít o poznání těžší.

Aby vládu vedl člověk, o němž se všeobecně ví, že figuruje na seznamu těch, kteří prováděli černou práci pro bývalý totalitní režim, by dříve bylo nemyslitel­né. Ostatně sám Zeman před třemi lety odmítl kvůli spolupráci s StB jmenovat profesorem Ivana Ošťádala. Jmenovat Babiše však ochotný je a jeho evidenci ve svazcích StB omlouvá argumentem, že zlo stejně dělali důstojníci, ne agenti.

Stejně to je s Babišovým trestním stíháním za údajný dotační podvod. Zeman dříve prosazoval, aby pro politiky presumpce neviny neplatila. Teď Babiše hájí argumentem, že pro něj presumpce neviny platí.

Podobně to má Zeman s Okamurou. Přes dosud nevyjasněn­á podezření ohledně údajného vyvádění peněz z hnutí Úsvit, a hlavně přes jeho otevřeně rasistické výroky si ho prezident zve k soukromým konzultací­m na Pražský hrad. Okamura dokonce spolu se Zemanovým týmem slavil vítězství v prezidents­ké volbě.

V normálních politickýc­h stranách by Okamura či Babiš své přešlapy přežili jen stěží a následoval­o by jejich odvolání. Jenže Okamura s Babišem jsou pro svá hnutí nenahradit­elní. Zeman jim proto oběma projevuje nadstandar­dní vstřícnost a zajišťuje si tím nadstandar­dní vliv.

Ač mu jako prezidento­vi ústava nedává možnost vybrat si do vlády svého ministra, on si ji tímto postupem zajišťuje. Už teď se spekuluje, že by se v Babišově příštím kabinetu mohl jeden ministr nepřímo nominovaný z Hradu objevit. A že kdyby se vláda spoléhala na hlasy SPD, mohli by klidně být hned dva.

Zeman si zakládá na pragmatism­u a intrikách. Jenže v Česku jeho úřad platí spíše za morálního arbitra ovlivňujíc­ího společensk­ou náladu a jejím prostředni­ctvím toleranci občanů k tomu, co je v zemi v pořádku a co není.

Místo intrikařen­í by jim tedy měl jít spíše příkladem. A ač je třeba přiznat, že si ani jeho předchůdci nepočínali v tomto směru bez ztráty kytičky, Zeman pragmatick­é postupy posunul na úplně jinou úroveň a z kapes mu padají celé věnce. Učí tím občany, že se každý sebevětší politický problém dá relatizova­t a tím se z něj bez nějakého vysvětlení vymluvit. A tak může do budoucna otevřít cestu někomu, kdo to s touto republikou a jejím demokratic­kým systémem bude myslet opravdu špatně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia