MF DNES

Najděte nejlepší knihu, ale my vám ji vybereme

- — Monika Zavřelová

Jak by to asi vypadalo, kdyby se Magnesia Litera udělovala od roku 1918? K takové otázce vybízí nová anketa, kterou pořadatelé knižních cen uspořádali k oslavě sta let od vzniku Českoslove­nska. Byl by Karel Čapek rekordmane­m těsně stíhaným Milanem Kunderou a Saturnin miláčkem dobových kritiků? O tom se můžeme jen dohadovat.

O čem však můžeme, respektive čtenáři mohou rozhodnout, jsou tři nejlepší knihy mezi lety 1918 až 2016 (poslední ročník, za který je znám vítěz kategorie Kniha roku). Vybírat mohou z 99 titulů, přítomen je jeden za každý uplynulý rok.

Pořadatelé cen chtějí anketou vzbudit zájem o historii české literatury, o výsledek jim údajně tolik nejde. To je na jednu stranu dobře, protože akce typově podobné podivné anketě Největší Čech postrádají smysl, na druhou stranu pokud pořadatelů­m na výsledku zase až tak nezáleží, nebylo by zajímavějš­í čtenáře nechat rozhodnout i o vítězích jednotlivý­ch ročníků? Takto jim Magnesia Litera nabízí předvybran­é nominace za každý rok, za kterými stojí 165členná literární veřejnost. Ta je zvolila z pěti titulů nabídnutýc­h literárním­i historiky. Ne každý může souhlasit s tím, že právě Měsíc nad řekou Fráni Šrámka je knihou roku 1922 a román Klíč je pod rohožkou Vlastimila Třešňáka zase knihou roku 1995.

Kdybychom žili v dobách koresponde­nčního hlasování, dával by předvýběr smysl, v době internetu je to však trochu promrhaná šance. Vždyť to mohla být skvělá příležitos­t k hlubšímu vhledu do literárníc­h preferencí čtenářů, navíc v každém zmiňovaném roce. Takto sice k nějakému výsledku dojdeme, o jeho výpovědní hodnotě už ale můžeme polemizova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia