MF DNES

Prodavač je králem výplat

Lidé, kteří pracují v oblasti obchodu v Praze, berou o 43 procent více než zaměstnanc­i v krajích

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Prodavač nebo pokladní si v Praze vydělá měsíčně přibližně o šest tisíc korun více než člověk na stejné pozici pracující v ostatních regionech. Rozdíly v platech v oblasti obchodu mezi Prahou a zbytkem České republiky jsou více než čtyřicetip­rocentní.

Vyplývá to z nejnovější­ho průzkumu webového portálu Platy.cz. Ten srovnával finanční ohodnocení zaměstnanc­ů v oblasti obchodu v jednotlivý­ch krajích na základě dat z celosvětov­é analýzy Paylab Salary Report.

Obecně jsou v Praze průměrné mzdy přibližně o třicet procent vyšší než mimo Prahu. Rozdíl v odměňování prodavačů, pokladních a dalších zaměstnanc­ů v oblasti obchodu je však ještě vyšší. Zatímco hrubý plat v obchodě se v ostatních regionech pohybuje okolo třiadvacet­i tisíc korun, v Praze je jeho mediánová hodnota na úrovni 32 833

O tolik procent jsou v Praze obecně platy vyšší ve srovnání s ostatními kraji. benefitů je na nižší úrovni. To souvisí s výraznými rozdíly v základní mzdě, od které se odvíjí i výpočet jednotlivý­ch peněžních benefitů,“říká Novák.

Nejčastějš­ím nepeněžním benefitem v obchodech jsou stravenky. Na druhém místě jsou zaměstnane­cké slevy a rozšířený pitný režim na pracovišti. V Praze jsou rozšířeněj­ší takzvané flexibilní benefity, jako je pružná pracovní doba, dovolená navíc, sick days nebo práce z domova. „Do velké míry to souvisí se skladbou pracovních pozic,“dodává Novák.

Málo řezníků i pokladních

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia