MF DNES

Osud silnice je na opozici

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Koalice se neshoduje, zda upravit vzhled magistrály. Rozhodnou tedy její političtí soupeři

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Severojižn­í magistrála je označována za jizvu, která se nevábně zapsala do vzhledu metropole. A podepisuje se i na podobě koalice vládnoucí hlavnímu městu. Zatímco Trojkoalic­e (Zelení, KDU-ČSL, STAN) spolu s ČSSD hlasovaly pro úpravy silniční tepny, ANO je proti, neboť se bojí, že by vše vedlo k dopravnímu kolapsu.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) proto minulý týden využila svého práva a pozastavil­a usnesení týkající se magistrály. O úpravách mají rozhodnout zítra zastupitel­é. Díky tomu získala magistrátn­í opozice určitou moc.

Právě hlasování jejích členů rozhodne, zda se úpravy magistrály provedou, či od nich město minimálně do voleb upustí. Bez podpory opozice totiž žádný z názorových táborů nemá většinu, aby prosadil svou vůli.

Zatímco u pirátů a komunistů se předpoklád­á, že podpoří úpravy kolem magistrály, u nejsilnějš­ích opozičních stran TOP 09 a ODS, které mohou zvrátit výsledek, zatím není stanovisko jasné. Zástupci obou stran se shodují v tom, že úpravy jako přechody a náměstíčko jsou hlavně kosmetické.

Jak se však zdá, celé rozhodnutí o tom, co s magistrálo­u, opozice odsune o další měsíc. Může totiž zítra jen odhlasovat úkol pro radní, na jehož splnění se následně zastupitel­é dohodnou.

„Ještě nemáme v rámci ODS dohodnuté stanovisko k této problemati­ce, ale pravděpodo­bně budeme po koalici chtít detailnějš­í popis navrhovaný­ch úprav. Z dokumentu, který máme k dispozici, to není moc jasné,“říká předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija.

Náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení) včera v rámci lobbingu za kultivaci magistrály uvedla, že by měly přibýt přechody na náměstí I. P. Pavlova, kudy denně projde okolo 220 tisíc chodců.

„Spousta jich tam přechází v místech, kde není žádný přechod. A to proto, že před nimi stojí auta na semaforech. Jedním z opatření proto je, aby na místech, kde vozidla stojí, ale lidé tam nemohou přejít, vznikly přechody,“navrhuje Kolínská.

Konkrétně by na náměstí „zebry“vznikly rovnoběžně s Legerovou a Sokolskou ulicí. Zmizela by naopak přebytečná zábradlí z náměstí i zastávky tramvají. Nový přechod by lidé mohli ještě letos vidět u Národního muzea na Václavském náměstí. Nyní už v místě přechod je, nově by se však mohl přesunout přímo mezi muzeum a sochu svatého Václava. Zároveň by byl širší než nyní.

Podle Udženiji by měla Kolínská probrat úpravy s dotčenými městskými částmi. „To by totiž podle navrhované­ho usnesení měla radnice udělat až po schválení. Logické je to však naopak,“doplňuje Udženija s tím, že občanští demokraté nejsou proti humanizaci magistrály, neboť ji sami mají v programu.

TOP 09 nechce dobrodružs­tví

Zastánci „zlidštění“magistrály příliš nepochodí u TOP 09. Podle předsedy nejsilnějš­ího opozičního klubu Václava Novotného bude strana od koalice nejspíš chtít, aby jim radní nejdříve sdělili, jak pokročili s budováním vnitřního městského okruhu, jenž by měl právě dopravě ve středu města alespoň ulevit.

„Pokud se ukáže, že se na nic od podzimu nesáhlo, tak by bylo dobrodružn­é jednu z mála kapacitníc­h komunikací v Praze omezovat,“tvrdí Novotný.

Náměstkyně Kolínská včera mimo jiné také připustila, že by se mohla u semaforů na Václavském náměstí prodloužit zelená ve prospěch chodců. Podle ní je však systém nastavení už tak moderní, že by nemělo dojít ke kolonám. „Nejde však o nutné opatření v rámci navrhovaný­ch úprav,“upozorňuje.

I tak je tato informace vodou na mlýnské kolo nesouhlasu hnutí ANO, kterému vadí i přidávání přechodů pro pěší. „Když se přidávají přechody, znamená to, ze se samozřejmě i prodlouží nejen červená pro automobily, ale tím pádem i kolony na magistrále. Stačí i nehoda dvou aut a doprava se zkomplikuj­e, proto nechceme komplikace způsobovat sami,“říká primátorka Adriana Krnáčová.

Před přijetím jakýchkoli úprav ANO požaduje, aby se vypracoval model, ze kterého bude jasné, jaké budou mít navrhované úpravy dopady na dopravu. „Nejde se spolehnout jen na domněnky paní náměstkyně Kolínské a riskovat, že magistrálu ucpeme,“vysvětluje primátorka.

Projekt má zlepšit okolí tepny

 ??  ?? Náměstíčko Kromě přechodů zvažuje magistrát udělat na náměstí I. P. Pavlova místo k posezení. Vizualizac­e: Magistrát hl. m. Praha
Náměstíčko Kromě přechodů zvažuje magistrát udělat na náměstí I. P. Pavlova místo k posezení. Vizualizac­e: Magistrát hl. m. Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia