MF DNES

Praha chce sbírku aut Muzeum vozů Praga je na prodej

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Zachránit vzpomínku na kdysi slavnou automobilo­vou značku úzce spojenou s hlavním městem. Pro to se nyní rozhodl pražský magistrát, který by chtěl odkoupit chátrající statek ležící mimo jeho hranice. Jedná se o areál ve středočesk­ých Zbuzanech, kde se nachází unikátní sbírka historický­ch vozů Praga.

Od roku 2016 je však zbuzanské muzeum mimo provoz. Majitelem kolekce je Emil Příhoda, kterému dříve patřila i samotná nemovitost. Se současnými vlastníky má však několikale­té spory a na základě jejich žaloby musí podle soudního rozhodnutí vyklidit areál do září letošního roku.

Po jednáních s oběma stranami včera pražští radní rozhodli o odkupu souboru objektů. Akce by měla město vyjít zhruba na 40 milionů korun, další finance následně spolkne rekonstruk­ce.

„Vyjádřili jsme souhlas s tím, aby hlavní město vstoupilo do jednání s majiteli objektu i sbírky aut. Pokud se dohodneme a automuzeum převezmeme, odvrátíme jeho definitivn­í zánik,“vysvětluje hlavní motivaci nezvyklého kroku města radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Obchod mají nyní dojednat úředníci magistrátn­ího odboru majetku. Zda se současní majitelé nakonec s městem skutečně dohodnou, ještě není zcela jisté. Podle Procházky Praha také řešila možnost přesunu sbírky na jiná místa, žádné z nich se však neukázalo jako vhodné.

S dotazem na záměr hlavního města převzít muzeum se redakce MF DNES přímo obrátila i na Emila Příhodu, ten však situaci nakonec odmítl jakkoli komentovat.

I přes sto let staré auto

Ojedinělá sbírka vznikla už v roce 1957 a skládá se z více než sedmdesáti automobilů Praga vyrobených mezi lety 1908 a 1985. Mezi Příhodovy nejvzácněj­ší exponáty patří například služební vůz T. G. Masaryka, nejstarší městské taxi či reklamní auto na bonbony. Součástí je i zhruba 400 tisíc dalších předmětů, jako jsou knihy, technické plány, nástroje nebo náhradní díly. Pro širokou veřejnost byla expozice poprvé otevřena v roce 2000. Rozsáhlá kolekce je dokonce třetím největším výběrem automobilů jediné značky na světě.

Primárním cílem hlavního města je nyní co nejdříve odkoupit dvoupodlaž­ní statek ve Zbuzanech i s okolními pozemky o rozloze přes šest tisíc metrů čtverečníc­h. Vzhledem k časové tísni by se tak mělo stát v řádu týdnů až měsíců. Do konce roku by započaly nutné opravy, aby se do muzea mohli už v průběhu příštího roku podívat první návštěvníc­i. Radní Procházka zároveň mluví o tom, že by město převzalo i jedinečnou sbírku. To ale Příhoda v tuto chvíli odmítá.

Aktuální posun ve vleklém sporu vítají i ve Zbuzanech. „Byli bychom především rádi, kdyby se muzeum podařilo zachránit, a tím lépe, pokud se exponáty nepřesunou jinam a zůstanou tady,“říká místostaro­sta Petr Čáp (Zbuzany pro lidi). Sama obec však o odkoupení expozice nikdy neuvažoval­a. „Nikdo nám to nenabídl, ale s naším rozpočtem by to ani nebylo reálné,“ dodává místostaro­sta. Ještě loni se přitom zdálo, že historická auta najdou nový domov přímo v původní továrně Pragovky v pražských Vysočanech. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) o tom hovořila během oslav 110. výročí vzniku automobilk­y. Vysočanský areál nyní patří bratrům Salemovým z rodiny britských developerů, ti však nakonec změnili plány a autosbírka se sem nepřestěho­vala.

Automobilo­vé muzeum v bývalé hale číslo 20 se mělo stát součástí takzvaného ArtDistric­tu Pragovka, kde by se konaly kulturní a společensk­é akce. Jeden z objektů by pak sloužil Národní galerii jako muzeum moderního umění. O tomto projektu Praha s britskými developery stále jedná, ale k dohodě obě strany dosud nedošly. V dalších částech komplexu mají v příštích letech vzniknout nové byty.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Sbírka pragovek Ve Zbuzanech stojí sedmdesát historický­ch vozů za zavřenými vraty. Zájem zachránit muzeum má Praha.
Foto: archiv MAFRA Sbírka pragovek Ve Zbuzanech stojí sedmdesát historický­ch vozů za zavřenými vraty. Zájem zachránit muzeum má Praha.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia