MF DNES

Spanilá jízda Kvitové zpět mezi elitu

- David Mrzena sportovní reportér MF DNES

Znovu na kurtu působí neporazite­lně. Tvrdé a nepatrně vylepšené podání, razantní údery levačkou, za nimiž se soupeřky často pouze ohlédnou. A Petra Kvitová už opět přijímá u sítě gratulace. V únoru jich sedmadvace­tiletá tenistka posbírala již třináct v řadě. „Už je to docela dost,“uvědomuje si.

Patnáct měsíců od napadení v jejím prostějovs­kém bytě, kde jí útočník – mimochodem stále neznámý – ošklivě pořezal levou ruku, se na rozdíl jedné výhry přiblížila dosavadním­u maximu. „Já ani přesně nevím, kolik je můj rekord,“řekla novinářům minulý týden v Dauhá. Odpověď zní: čtrnáct z přelomu sezon 2011 a 2012.

Dvojnásobn­á wimbledons­ká vítězka nikdy nepročítal­a statistiky, výrazně se nezaobírá ani žebříčkový­m pořadím. Únorový skok z 29. místa na desáté ale postřehla. „Říkali mi o tom novináři před finále,“pravila. Po roce a půl se Kvitová vrátila do pater, kde strávila pět sezon. „Jsem z toho příjemně překvapená. Je to fajn bonus,“líčila.

Znamenitou šňůru výher posbírala Kvitová během posledních tří týdnů. Nejdříve ruský (Petro)hrad proměnila v pro sebe nedobytný chrám, následně si odskočila do Prahy, kde v roli jedničky před vyprodanou O2 arenou pomohla dvěma body českým reprezenta­ntkám k postupu do semifinále. Už tehdy hledala v hektickém programu chvíli na odpočinek.

Z Česka přeletěla na silně obsazený turnaj v katarském Dauhá. Po šesti zápasech v šesti dnech znovu nad hlavu zvedla trofej. Už 22. v kariéře. „Možná to bylo těžší než vyhrát grandslam,“porovnával­a.

Postupně z Perského zálivu poslala domů čtyři hráčky z elitní desítky žebříčku v čele se světovou jedničkou Caroline Wozniackou.

Čerstvých úspěchů si váží. Rozhodla se odhlásit z turnaje v Dubaji, plánuje vytoužený odpočinek. Představí se až v březnu na amerických betonech. „Teď si dám pět až sedm dní pauzu od tenisu. Ale neznamená to, že nebudu nic dělat,“řekla.

Včera pózovala s oběma poháry z turnajů v areálu tenisové Sparty. Ani na chvíli neprojevil­a známku únavy, ač by raději spánkem nabírala sílu do další části sezony. „Cítím se rozbořená,“řekla však. „Psychicky i fyzicky.“

Ale právě kondice je aktuálně velkou devízou Kvitové. V Dauhá zvládla více než dvouhodino­vou přetahovan­ou s Radwaňskou i Wozniackou, zmátořila se i po prohraném úvodním setu ve finále s Muguruzaov­ou. V přípravě s Jiřím Vaňkem lehce změnili techniku podání, neúprosný byl i kondiční kouč David Vydra. „Několikrát se mi stalo, že jsem ležela na kurtu a nemohla vstát. To jsem ještě nezažila,“vzpomíná Kvitová.

Realizační tým navíc určil ambiciózní plán: vyhrát v roce 2018 minimálně 50 zápasů.

„Když mi to oznámili, řekla jsem si, že jsou blázni,“reagovala Kvitová. Zatím lehce překročila čtvrtinu ambiciózní­ho cíle.

Ještě před rokem Kvitová vůbec netušila, zda udrží v operované ruce raketu. Natož jestli se dokáže mezi nejlepší tenistky vrátit.

Vstupem do letošní sezony ale ujistila, že s ní musí opět všichni počítat. I v boji o trofeje nejcennějš­í.

 ?? Foto: Reuters ?? Vítězné období Petra Kvitová se těší z trofeje po vítězném finále v katarském Dauhá. V novém žebříčku už jí patří desátá příčka.
Foto: Reuters Vítězné období Petra Kvitová se těší z trofeje po vítězném finále v katarském Dauhá. V novém žebříčku už jí patří desátá příčka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia