MF DNES

Kariéry dřívějších nadějí

Nikola Zdráhalová a Markéta Davidová, naděje pro příští hry.

-

Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

ebut na hrách je nesemlel. Naopak, obě si v Koreji vylepšily svá životní maxima. A zase se toho tolik naučily. Seznamte se s českou generací 2022, s generací pro příští zimní hry v Pekingu. Se dvěma slečnami, o nichž experti tvrdí, že se v Číně mohou rvát o medaile.

Rychlobrus­lařce Nikole Zdráhalové i biatlonist­ce Markétě Davidové je 21 let. Očima sportu jsou stále mláďaty. Davidová dokonce stále patří mezi juniorky.

„Přeju jí, aby si i do dalších her zachovala svůj současný klid nováčka,“říká šéftrenér Ondřej Rybář.

Na adresu Zdráhalové její slavná kamarádka Martina Sáblíková pronáší: „I kdybych už já v Pekingu o medaile nebojovala, tak tam budu s Niki, a ta o ně bojovat bude.“

Průměrný věk šesti českých medailistů z Pchjongčch­angu je relativně nízký – 26 let. Od dvaadvacet­ileté Ledecké po třicetilet­ou Sáblíkovou. Přesto je příliv nové krve velmi žádoucí. V těle Zdráhalové i Davidové klokotá.

Spěchat mezi ženy, nebo ne?

Biatlonist­ka z Janova nad Nisou je extrovert. Rozesmátá, vtipná, veselá. Rychlobrus­lařka ze Dvora Králové se už od Sáblíkové učí, kdy a jak popichovat trenéra Nováka. A obě mladé dámy dokážou být občas i poněkud tvrdohlavé, pokud právě nesdílejí stejný názor jako kouč.

V Pchjongčch­angu vzbuzovaly dojem, že překypují energií. A potřeboval­y ji Zdráhalová se kvalifikov­ala na čtyři tratě a Davidovou čeká dokonce šest startů!

„Dopoledne ale už mé nohy trochu protestova­ly,“přiznává po úterní smíšené štafetě. Debut ve 23 letech ve Vancouveru 2010 a bronz ze štafety. Medaile měl vozit i nadále. Nevozí. Letos se blýskl 9. místem ve skiatlonu. Při premiéře ve Vancouveru překvapil 10. místem. Ale výš už nevystoupa­l: v Soči 10., letos 16. Premiéra ve Vancouveru s 12. místem na 1000 metrů. O čtyři roky později dvakrát desátá. Letos bronz na 500 metrů! Už v 18 letech byla v Soči 6. a 7. na snowboardu. Nyní je senzační vítězkou super G lyžařek, což nemusí být vše. vyrůstá po boku Sáblíkové dokonce od patnácti let. „Mám svůj velký vzor vedle sebe 24 hodin denně,“oceňuje. V tom je mezi nimi velký rozdíl. Davidová ještě loni dávala najevo, že se jí do dospělé reprezenta­ce z juniorů zatím nechce. „Na A-tým mám dost času,“říkala tehdy. Stejný názor sdílel její osobní kouč Jindřich Šikola, přestože jednou triumfoval­a i v druholigov­ém IBU Cupu a stala se juniorskou mistryní Evropy. A tak do Světového poháru jen zlehka nakoukla. „Ale letos jsme se už domluvili, že bude stabilní členkou áčka,“říká Rybář.

Novák tělo „hnětl“sedm let

Obě jedenadvac­etileté olympionič­ky pocházejí ze sportovníc­h rodin. Otec Zdráhalové je hokejovým koučem. Sama hrála hokej za Dvůr Králové, pak za Slavii a měla i nabídku hokejového stipendia do ciziny. Odmítla ji a místo toho se pod Novákem dala na rychlobrus­lení. „I když tátovi to rvalo srdce,“prozradil Novák. Davidová podědila sportovní geny po mámě volejbalis­tce a tátovi basketbali­stovi. „Míčové hry mi ale opravdu nejdou.“Zato od mládí vyhrávala v běhu na lyžích a v roce 2010 se upsala biatlonu. Davidová studuje na České zemědělské univerzitě v Praze obor Zoorehabil­itace a práce se zvířaty. Miluje koně. „Ale třeba takovou veterinu bych s biatlonem nikdy neskloubil­a.“Už tak toho má občas nad hlavu. Zdráhalová nyní dokončuje Střední gastronomi­ckou školu. Její trenér Petr Novák poukazuje: „Sedm let mi trvá, než tělo sportovce rozpracuju.“Je u něj právě sedm let. „A vidíte, teď začínají přicházet i výborné výsledky.“Osobní rekordy si v sezoně zlepšila na všech tratích, některé opakovaně a výrazně. „Může jednou jezdit pětistovku pod 38 sekund i trojku pod čtyři minuty,“je přesvědčen Novák. Davidová se z olympiády vydá na mistrovstv­í světa juniorů v Otepää, aby tam napsala tečku za svými mládežnick­ými léty. Že se obě mají ještě co učit, dobře vědí. Ona hlavně na střelnici. „Neumím nuly jak na běžícím páse, neženu se do rychlosti,“připomíná, byť Rybář chválí: „Během roku se střelecky velmi stabilizov­ala. Jde krok po kroku. Nemá cenu cokoliv uspěchat.“Pomáhá jí i puška od slovinskéh­o experta, kterou si letos poprvé nechala vyrobit na míru. Také Zdráhalová ví, kde nahnat vteřiny: „V technice v zatáčce mám dost rezerv.“S Davidovou se ještě nikdy nesetkala. Ani v Koreji, kde jsou jejich sportovišt­ě i vesnice vzdáleny třicet kilometrů. „Tak možná až v tom Pekingu,“zasměje se.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Skvělá zkušenost Biatlonist­ka Markéta Davidová jela na hrách už pět závodů.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Skvělá zkušenost Biatlonist­ka Markéta Davidová jela na hrách už pět závodů.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia