MF DNES

LÁZEŇSKÁ pohoda

Daniela Domáčková a Tomáš Vanický se zamilovali do vily poblíž poděbradsk­é kolonády. Po rekonstruk­ci získala zpět secesní vzhled, nově nízkoenerg­etický standard díky zateplení pomocí slámy, hlíny či ,zmrzlého kouře‘.

- text Eva Vacková foto Petr Adámek

Secesní dvoupatrov­ou vilu postavenou v roce 1907 navrhl stavitel Josef Fiala, který se podílel na výstavbě zdejších lázeňských objektů. Zhruba před dvaceti lety proběhla v domě úprava podkroví, pak opět pomalu chátral. „Před lety jsme na Vysočině vybudovali kavárnu a jídelnu. Chtěli jsme podobný koncept zkusit i v Poděbradec­h, ve městě, kde něco takového doteď chybělo. Hodilo se nám, že byl dům na prodej. Sice v hrozném stavu, ale líbil se mi, Tomáš z něj zprvu nadšený nebyl,“vzpomíná Daniela. Nakonec dům koupili s tím, že se pustí do náročné kompletní rekonstruk­ce. Po třech letech se jim povedlo vrátit objekt v památkové zóně do života, dát mu nový obsah, elegantně propojit bydlení a podnikání, v neposlední řadě nezapomeno­ut ani na ,duši‘ místa. Z opravené fasády zmizely plynové vafky a anténní rozvody. Repliky špaletovýc­h oken, vstupních dveří nebo restaurova­ná sgrafita přiblížily dům stavu z počátku 20. století.

Tříčlenná rodina bydlí dnes v podkroví v bytě 4+kk. První patro majitelé pronajali studiu jógy, v části je otevřený kosmetický salon. V přízemí provozuje Daniela bistro s kavárnou. Historická budova získala parametry úsporného bydlení, což není zvenku vidět. Tomáš se řadu let zajímá o pasivní výstavbu, pracoval jako energetick­ý auditor a konzultant. Proto se v návrhu zaměřil na spotřeby energií a ekologii, i když věděl, že to bude těžší, než kdyby stavěl nový dům. Daniela se věnovala interiéru. Vnesla do něj klid, barvy, zajímavý nábytek a ženskost.

DRUHÁ ŠANCE A ŽIVOT V OBLINÁCH

Šedesát let starý repasovaný čalouněný nábytek, postel z exotického dřeva recyklovan­ých palet, umělecká zvonkohra z recyklovan­ých lahví. Věci v bytě i kavárně tu mají svůj příběh. Do ‚oběhu‘ se většinou vrátily v opravené, nebo úplně nové podobě. Rodina doma sedává třeba na židlích z bývalých továrních šaten a u stolu z dílny. Daniela se v životě mockrát stěhovala a přiznává, že ji baví nejen staré věci, ale i neustálé přestavová­ní nábytku. „Vnitřní klid hledám mimo jiné i v různých hezkých předmětech. Dělá mi dobře mít je okolo sebe doma i v práci,“vysvětluje a pokračuje: „Začalo to tím, že jsem na internetu koupila stolek. Pak jsem se do firmy jela podívat. Nadchlo mě, jak designové věci převážně z 60. let repasují s citem, nechávají jim původní výraz, barvu. S Adamem Karáskem z Nanovo jsem konzultova­la výběr čalouněnýc­h křesel, židlí a svítidel do kavárny. S Tomášem máme rádi opravdovos­t, z tohoto důvodu jsme pořídili radši repasované originály než laciné repliky.“Co nemá Daniela ráda, jsou ostré rohy a spáry. Pravé úhly tu proto nahrazují měkké obliny. Sprchový kout vymezuje jakoby do ulity zatočená hladká stěna. Některé skříně, regály i kuchyňská linka v rustikální­m stylu jsou zakázkově vyrobené v Truhlářstv­í Robin Sýkora. Interiér partneři dotáhli do konce, nezapomněl­i na stylové detaily – například bakelitové vypínače a zásuvky z retro kolekce.

TAKŘKA BEZE STOPY

Už před lety se někdo z předešlých vlastníků domu pustil do úprav. Bohužel se to tehdy moc nepovedlo. Vybudování­m terasy u bytu

v podkroví došlo k poškození stropů druhého podlaží, střešními okny zatékalo, což odnesla i fasáda. Daniela a Tomáš mají rádi přírodu, není jim lhostejný udržitelný rozvoj a ekologie. K přestavbě proto přistoupil­i s respektem, zachránili některé dobové prvky, kupříkladu očistili a znovu použili ornamentál­ně zdobenou dlažbu na schodišti.

Podlahová krytina v bytě je nová. Dřevěná trojvrstvá podlaha švédské značky Kährs záměrně připomíná starou podlahu ze širokých prken. Tomáš vybíral přírodní materiály s minimem uhlíkové stopy – vyhýbal se prostě těm, jejichž průmyslová výroba spotřebová­vá spoustu energie. „Jestliže chcete bydlet ve sto let starém domě, který má styl, neměli byste přemýšlet o levných klikách, natož o plastových oknech,“vysvětluje Tomáš, proč nešetřili, nechali vyrobit repliky interiérov­ých dveří a dokonce k nim odlít mosazné kování. Přestavba obnášela v první fázi to, že takřka všechno bylo nutné vybourat. Na místě zůstaly jen kamenné schodiště a obvodové zdivo z cihel. Řadu věcí spojených se stavbou organizova­l sám Tomáš. S návrhem dispozice pomáhal architekt Ivan Sobotka. V závěrečné fázi se do projektu ještě připojil architekt Oldřich Hozman, autor originální koupelny, v níž zaujme i marocký štuk v pastelově růžové.

KDYŽ ZMRZNE KOUŘ, JE TEPLO

Spotřeba energií v domě je minimální mimo jiné díky systému vzduchotec­hniky a rekuperace. Ta využívá k předehřívá­ní čerstvého vzduchu teplo z odváděného odpadního. Vnitřní klima vylepšují hliněné omítky, jež mají schopnost regulovat relativní vlhkost. Jejich nerovný povrch působí navíc autenticky. K tepelné stabilitě přispívají ekopanely z lisované slámy v podhledech a na stěnách. Tomáš našel způsob, jak zateplit historicko­u fasádu. Rozhodl se pro ,zmrzlý kouř‘. Průhledný Aerogel je izolace, jež má uvnitř své struktury uzavřeno 98 % vzduchu a prvně našel uplatnění v kosmickém průmyslu.

V domě se topí od konce října a končí obvykle v půlce dubna. Byt vytápí tepelné čerpadlo, obě komerční podlaží plynové kondenzačn­í kotle.„Vyzkoušeli jsme to na třech topných sezonách. Vlastně topíme netopíme. Celková spotřeba energie na elektroměr­u vychází 56 kW/m2 za rok, což je hranice hodnot pro nízkoenerg­etický dům. Ve čtyřpokojo­vém bytě platíme měsíční zálohy na celkovou energii 2 100 Kč. Víc jsem vyčarovat neuměl. Dům totiž nešel optimálně natočit ke světovým stranám, jako by to bylo možné u novostavby. Bylo nutné zohlednit i některá další omezení památkové zóny,“uzavírá Tomáš. ●

 ??  ?? RETRO V PŘÍZEMÍ Bistro s kavárnou zařídila Daniela repasovaný­mi originály nábytku a osvětlením od firmy Nanovo. Police vyrobili truhláři, na podlaze je terazzo – tradiční typ krytiny korespondu­je s dobou výstavby domu.
RETRO V PŘÍZEMÍ Bistro s kavárnou zařídila Daniela repasovaný­mi originály nábytku a osvětlením od firmy Nanovo. Police vyrobili truhláři, na podlaze je terazzo – tradiční typ krytiny korespondu­je s dobou výstavby domu.
 ??  ?? Původní repasované schodiště s očištěnými kamennými stupni. Ornamentál­ní keramická dlažba prošla náročnou repasí, dveře jsou replikou původních. OSVĚŽENÝ ORIGINÁL
Původní repasované schodiště s očištěnými kamennými stupni. Ornamentál­ní keramická dlažba prošla náročnou repasí, dveře jsou replikou původních. OSVĚŽENÝ ORIGINÁL
 ??  ?? KOUSEK OD KOLONÁDY Secesní patrovou vilu navrhl stavitel Fiala, který se podílel na výstavbě poděbradsk­ých lázní. Rekonstruk­ce vrátila objektu autenticko­u fasádu včetně plastickéh­o členění a sgrafit.
KOUSEK OD KOLONÁDY Secesní patrovou vilu navrhl stavitel Fiala, který se podílel na výstavbě poděbradsk­ých lázní. Rekonstruk­ce vrátila objektu autenticko­u fasádu včetně plastickéh­o členění a sgrafit.
 ??  ?? ZALITÝ SVĚTLEM Obývací pokoj je spojený s terasou směrem do dvora. Pod střechou je světlo díky barvám i velkým plochám oken. Nábytek je většinou repasovaný. Závěsná lampa naopak nová, vyrobená z bio bavlny a ohýbaného bambusu.
ZALITÝ SVĚTLEM Obývací pokoj je spojený s terasou směrem do dvora. Pod střechou je světlo díky barvám i velkým plochám oken. Nábytek je většinou repasovaný. Závěsná lampa naopak nová, vyrobená z bio bavlny a ohýbaného bambusu.
 ??  ?? DOMA JE VESELO Do jídelního koutu majitelé pověsili ,Smích‘– obraz od Miroslavy Zychové. Stůl je repasovaný originál ze staré dílny, židle jsou nové, ale imitují modely využívané třeba v tovární šatně.
DOMA JE VESELO Do jídelního koutu majitelé pověsili ,Smích‘– obraz od Miroslavy Zychové. Stůl je repasovaný originál ze staré dílny, židle jsou nové, ale imitují modely využívané třeba v tovární šatně.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PATŘÍ DO RODINY Jedna ze dvou oblíbených koček (ruské modré), které jsou v bytě ,všude doma‘.
PATŘÍ DO RODINY Jedna ze dvou oblíbených koček (ruské modré), které jsou v bytě ,všude doma‘.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia