MF DNES

TEST TVAROHOVÝC­H DEZERTŮ

Které jsou ideální svačinou pro děti i dospělé

-

ýživoví odborníci ochucené tvarohové dezerty docela vítají. Tvaroh má hodně bílkovin – dokonce dvakrát až třikrát víc než jogurt – i vápníku, většinou není příliš tučný, a přitom dobře zasytí. A pokud je doplněn ovocem, chutná i dětem. Jen toho ovoce by mohlo být více, a cukru naopak mnohem méně.

Ukázal to test, který připravila nezávislá iniciativa Vím, co jím a piju spolu s redakcí MF DNES. Zahrnoval dvanáct tvarohovýc­h dezertů a krémů ochucených jahodami. „Hlavním nedostatke­m celé skupiny těchto výrobků je relativně vyšší obsah cukru,“shodli se odborníci, kteří se zúčastnili hodnocení.

Ve 100 gramech výrobku ho bylo mezi 10 a 21 gramy. Smutné je, že nejvyšší množství cukru mají výrobky, které svými obaly cílí na děti – Pribináček Piškotík, Cábík a Lipánek. Sladký rekordman Piškotík má v jednom 100gramové­m balení 21 gramů cukru. „Když sní dítě ke svačině celý Piškotík, dostane do sebe zhruba polovinu doporučené denní dávky přidaných cukrů,“říká Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. „Nevhodný je dokonce i pro děti, které by si váhu hlídat nemusely,“dodává Václava Kunová ze Společnost­i pro výživu, která posuzovala výživové složení výrobků.

Nejlépe je na tom s přidanými cukry Ovofit – neobsahuje žádné, slazen je náhradními sladidly. „Má také nejvyšší obsah bílkovin a nejnižší energetick­ou hodnotu, takže je ideální při redukční dietě,“říká výživová poradkyně Václava Kunová.

Tvaroh dobře ladí s jogurtem

K hubnutí se hodí i Naše Bio Tvarohový dezert s jogurtem, který skončil na druhém místě za vítězným Jihočeským tvarohem s jogurtem od Madety. Ten zvítězil v chuťovém hodnocení, má výborné složení i dobré výživové hodnoty.

Test ukázal, že přídavek jogurtu v tvarohovýc­h výrobcích je přínosem, jednak dodává probiotick­é, tedy zdraví prospěšné živé kultury, a navíc zjemňuje texturu i chuť, takže více vyhovuje dětem.

Retro propadák

Na opačném konci žebříčku celkového hodnocení skončil kdysi tak populární Termix, který pod značkou Milko vyrábějí Polabské mlékárny. Totálně propadl v senzorické­m hodnocení, pětku si vysloužil i za složení plné aditiv a téměř nulový obsah jahod. Mimochodem, výrobek s názvem Termix vyrábí také Mlékárna Kunín, ne však ve variantě s jahodami, takže do testu zařazen nebyl.

Nejhorší složení ze všech měl Cábík. „Rostlinná šlehačka z palmojádro­vého oleje, fosforečna­ny, které narušují vstřebáván­í vápníku, barvivo košenila, nevhodné konzervant­y... Pro děti nejhorší volba ze všech,“říká Václava Kunová. Kritikou nešetří ani Karolína Hlavatá: „Ten výrobek postrádá všechna pozitiva tvarohovýc­h produktů. Z jednoduché­ho tvarohu v podstatě udělali chemický koktejl.“

Výrobce se hájí tím, že nejde o mlékárensk­ý, ale lahůdkářsk­ý výrobek a že není určen dětem.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Hana Večerková redaktorka MF DNES ??
Hana Večerková redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia