MF DNES

Zimola: Já a předseda? Neříkám ne

Nový muž ve vedení ČSSD Jiří Zimola má za sebou první jednání o koalici s hnutím ANO. Na to, že by se sám stal ministrem, nemyslí. Do vlády by mohli vyslat i nestraníky.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ještě před pár týdny Jiří Zimola čelil kauze Lipno, teď je očištěn, v neděli na sjezdu ho delegáti zvolili dvojkou ČSSD a včera byl u prvního jednání o účasti strany ve vládě. O jeho průběhu i svých dalších ambicích mluví v rozhovoru pro MF DNES.

Poprvé jste jednal se šéfem ANO Andrejem Babišem o možné vládě. Jaký z toho máte dojem?

Dobrý. Neprobíral­i jsme žádné obecnosti, ale konkrétní věci. Bavili jsme se o devíti oblastech, ve kterých chceme probrat průnik programový­ch priorit. Máme jasná levicová témata, pan Babiš má také svá témata a my teď chceme, aby si sedli odborníci z naší strany a ANO a bavili jsme se, co je možné.

U kterých témat vidíte už teď, že budou největší spory?

To je zatím předčasné, ale bezesporu se ANO vyjadřuje hodně odmítavě k sektorové dani, k navýšení daně právnickýc­h osob nebo třeba k progresivn­í dani. O těchto tématech asi budeme diskutovat déle.

Bavili jste se s Andrejem Babišem o tom, že vaši vládu by rozhodně neměla podporovat SPD?

Přišla na to řeč. Na dotaz, jak si představuj­eme uspořádání, jsme řekli, že je pro nás přijatelná varianta bývalého vládního půdorysu s KDU-ČSL, a naopak nepřijatel­ná varianta je s hnutím pana Okamury.

A varianta ANO a ČSSD s podporou KSČM je někde uprostřed?

Ano. Je to uprostřed jedna z variant. Ale o tom řeč dnes nebyla. A především řeč nebyla o žádných postech či ministerst­vech, protože jestli tady máme čtyři roky spolupraco­vat, tak si nejdřív musíme jasně definovat programové priority.

Jednání si pochvaluje­te, jaký je vůbec váš vztah s Babišem?

V podstatě se neznáme. Hovořili jsme spolu dvakrát třikrát v životě.

Ono se říká, že jste v ANO celkem oblíbený.

Vidíte, přitom to byli právě lidé z hnutí ANO, kteří vyvolali koaliční roztržku v Jihočeském kraji.

Ale pokud si pamatuji, tak pak pan Babiš přijel a podpořil vás.

A já, pokud si dobře pamatuji, tak Andrej Babiš mohl říkat, co chtěl, a hejtmanem jsem stejně nezůstal. Nikdo mě nemůže obviňovat, že bych mu snad měl být za cosi vděčný. Ale respektuji Andreje Babiše jako vítěze voleb, respektuji rozhodnutí prezidenta pověřit ho sestavením vlády a na nás teď je jednat.

Jak byste reagoval, kdyby vám Babiš nabídl post ministra?

Andrej Babiš mi ještě žádný takový post nenabídl. A pokud by začal nabízet jakékoli posty pro kohokoli, muselo by to být součástí celého balíku podmínek. Rozhodně se nikdo z nás nenechá koupit za ministersk­ý post. Mou ambicí kandidovat do vedení ČSSD v žádném případě nebylo budovat si můstek na ministerst­vo. Teď musíme vzkřísit ČSSD, a to vyžaduje spoustu práce.

Ale je běžné, že členové vedení strany mají ministersk­é posty, aby byli víc vidět.

U sociálních demokratů musí zvítězit sebezáchov­ný pud. Musíme si uvědomit, jak by nám u našich voličů prošlo, kdyby ČSSD vstoupila do vlády a oni z toho cítili jen výhodnost okamžitých ministersk­ých postů. Proto o takových věcech nemluvím a nehraju na to. Proto říkám i to, že pokud by se vládní angažmá pro nás vyjednalo, dovedu si představit, že tam budou sedět odborníci nominovaní ČSSD, úspěšní starostové, lidé, kteří možná ještě nejsou tak známí. Dokonce si umím představit, že by tam mohli být i nestraníci.

Napovězte, o koho by mělo jít.

Nenapovím, protože by to pro ty lidi mohlo být svým způsobem devastujíc­í.

Už jsem slyšel úvahy, že Jan Hamáček je krizový manažer a vy ten, který si teď prožívá restart a za rok se může stát předsedou. Máte takové ambice?

Jeden můj kolega říkal: Nikdy nebudu předsedou sociální demokracie. Nikdy.

Myslíte Milana Chovance?

Ano, říkal, že takové ambice nemá, a pak na tuto pozici kandidoval. Já nebudu tak kategorick­ý, dovedu si představit, že by v budoucnu mohla být poptávka, abych se předsedou stal. Ale v tuto chvíli se rozhodně cítím být dvojkou za Janem Hamáčkem. A to dvojkou, která nebude okopávat kotníky. Dvojkou, která s ním bude v týmu. A jsem moc rád, že si s Janem Hamáčkem lidsky rozumíme a jsme připraveni vyjednat maximum pro sociální demokracii.

Nedávno se o vás zajímala policie kvůli stavbě chaty na Lipně, byl jste vyškrtnut z kandidátky do sněmovních voleb... Teď je vše jinak. Cítíte úlevu?

Jedno staré čínské přísloví říká, že sedíte-li dlouho na břehu řeky, uvidíte po ní plout mrtvoly svých nepřátel. Nechtěl bych svoji situaci úplně přirovnáva­t k široké čínské řece, ale přesto jsem pochopitel­ně rád, že se podařilo vyvrátit podezření, která byla s mým jménem spojována. Jistý druh satisfakce pociťuji.

Váš úspěch povzbudil také SPO, kde se na vás jakožto příznivce prezidenta Zemana těší. Jejich předseda Jan Veleba do budoucna nevylučuje ani možné spojení. Co říkáte na fúzi ČSSD s SPO?

Pokud se hoši chtějí vrátit z „vandru“do rodné strany, musí se podrobit přijímacím­u procesu a přesvědčit kolegy, že budou pro ČSSD přínosem. O automatick­ém sloučení nemůže být řeč a je to spíš přání, které je otcem myšlenky. ČSSD má ambici být nejsilnějš­í a sjednocují­cí stranou české levice, ale členství v ní není nárokové a automatick­é.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia