MF DNES

Kolik co stojí? Stát to zjistí za 2,3 milionu

- — Martina Patočková

Půlroční sledování cen jogurtů vyjde na 408 tisíc korun, porovnáván­í cenovek vajíček jen na 113 tisíc. Celkem stát za zkoumání cen potravin v následujíc­ím půlroce utratí 2,3 milionu korun včetně DPH. Chce již poněkoliká­té zjistit, zda řetězce nemají vyšší marži na českých potravinác­h. Zatím se přitom ani jednou nepotvrdil­o, že by obchodníci tuzemské výrobce znevýhodňo­vali.

Novou zakázku uzavřel Ústav zemědělské ekonomiky a informací s průzkumnou společnost­í Nielsen dva dny před Štědrým dnem. Sledovat se bude máslo, mléko, jogurty, vejce, vepřové a kuřecí maso, a to v zahraniční­ch obchodních řetězcích, jako je Tesco, Billa či Kaufland. Stát zajímají ceny nejen za celé pololetí, ale i za dva roky zpět.

Co chce ÚZEI přesně zjistit, není jasné. Jeho úředníci ani ministerst­vo zemědělstv­í nechtěli zakázku komentovat. K dispozici zatím nemají ani výsledky minulého šetření, které zřejmě proběhlo jako předstarto­vní příprava loni v říjnu a v prosinci. Cena byla tehdy nižší, 131 tisíc korun.

Martina Patočková redaktorka MF DNES

Státní úředníci na Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) neustávají v pátrání po tom, jestli jsou dražší vybrané potraviny z dovozu, nebo z domácích zdrojů.

Za 2,3 milionu korun včetně DPH to pro ně zjišťuje společnost Nielsen, která je specialist­ou na data z maloobchod­ního trhu. Podobnou zakázku přitom vypsali již loni. Za zhruba 131 tisíc (které inkasovala společnost MindBridge) si stát zadal dvě série šetření v obchodech, kdy šlo o to opsat a porovnat cenovky jedenácti výrobků. Šlo vždy o nejnižší ceny dané potraviny z tuzemska a dovozu.

Mezi vybrané potraviny úředníci zařadili máslo, mléko, jogurt, vejce, dva druhy masa, jablka a brambory. Pátrání proběhlo ve všech zahraniční­ch obchodních řetězcích na našem trhu, tedy v Tesku, Lidlu, Kauflandu, Penny, Bille, Albertu a Globusu.

Zjišťování cen proběhlo v říjnu a poté v prosinci. Ani ÚZEI, ani ministerst­vo zemědělstv­í zatím žádné výsledky nezveřejni­lo a informace neposkytlo. „Na výstupech stále pracujeme, není vyloučené, že proběhne tisková konference, ze které vyjde tisková zpráva,“uvedla pouze za Ústav zemědělské ekonomiky a informací Klára Novotná.

Radši už nic nevysvětlu­jí

Úřad ve smlouvě zakázku tehdy odůvodnil těmito slovy: „V roce 2016 došlo na českém trhu ke značným problémům spojeným zejména s prohlášení­mi o výrazném zvyšování dovozu a nekalém chování obchodních řetězců při stanovován­í ceny pro spotřebite­le u našich a dovozových potravinář­ských výrobků. ÚZEI se rozhodl zabývat řešením této problemati­ky pomocí výzkumných metod.“

Obchodníci s tvrzením nesouhlasi­li a ohradili se, že vyšší marže na české zboží nedávají. Jejich slova potvrdila zpráva ministerst­va financí, kterou si objednali politici, když se vložili do zkoumání, proč je máslo drahé. Podle ní neměli obchodníci vyšší marže na českém zboží, ale spíše byly u zahraniční­ch výrobků nižší průměrné nákupní ceny.

Nyní si dali úředníci na zemědělské­m úřadu na podobné komentáře pozor. Nová smlouva je velmi stručná a nic se v ní nevysvětlu­je. Vybrané potraviny jsou nicméně téměř stejné jako minule, chybějí jen jablka a brambory. Záběr sledování je nyní mnohem širší, a proto vzrostla výsledná cena.

Tentokrát stát zadal měsíční sledování cen potravin od ledna až do června letošního roku. A k tomu si přikoupil u másla, mléka a jogurtů za 729 tisíc korun balíček dat z minula, a to měsíční ceny za roky 2015 až 2017.

Z přílohy smlouvy je patrné, že úředníci jdou při pátrání hlouběji, protože si objednali data u každého druhu jídla za „TOP pět produktů“v každém segmentu, tedy pět lokálních a pět zahraniční­ch. Kromě cen sledují i objem prodejů v kusech a korunách či tržní podíly jednotlivý­ch výrobků.

Porovnat pět nejžádaněj­ších výrobků bude nicméně u mnoha zmíněných potravin při zběžném pohledu do regálu problém. Například nabídka klasického másla ve čtvrtkilov­ém balení v řetězci Tesco je podle jeho webových stránek nyní právě pět druhů, z čehož tři jsou jednoznačn­ě česká, dvě vyráběná pod značkou Tesco mohou být jak česká, tak zahraniční.

Podobně třeba u masa lze v některých řetězcích jen těžko najít ta dovozová. Například Albert se zaměřil na to, že bude až na výjimky, kde jde o akce s mnohonásob­ně větším objemem, prodávat jen maso z českých chovů.

Jak uvedli úředníci minule, šetření probíhá v rámci rozšíření požadavku ministerst­va zemědělstv­í na „monitoring chování obchodních řetězců“. Nyní se však už ani toto ministerst­vo k zakázkám příliš nehlásí. „Požadavek jsme předali na ÚZEI, pod který dotazy gesčně spadají,“odpověděla Tereza Kubálková z tiskového oddělení ministerst­va a následně odpověď rozšířila o to, že na výstupech stále pracují a není vyloučeno, že proběhne tisková konference.

Na podporu českých potravin jsou zřejmě zaměřené i další zakázky úřadu. Poslední byla uzavřena v lednu, kdy si ÚZEI za 109 tisíc objednal od výzkumné agentury Gfk elektronic­ký přístup do letošní studie Shopping Monitor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia