MF DNES

Babiš si rozumí s ČSSD, budou jednat o koalici

- — Ondřej Leinert

V následujíc­ích týdnech se šéf hnutí ANO Andrej Babiš soustředí na vznik levicové vlády s ČSSD, kterou by mohla podpořit KSČM. Vyplývá to ze včerejších schůzek mezi těmito stranami, z nichž odcházeli zejména Babiš a nový šéf ČSSD Jan Hamáček spokojeni.

Ukázalo se to, o čem se v kuloárech už nějaký čas mluvilo: že si spolu rozumějí a jsou schopni bavit se o koalici. Mimo jednání o vládě se naopak objevilo hnutí SPD Tomia Okamury. Ten se teď spoléhá na přímluvu prezidenta Miloše Zemana. (ole)

Byly to dva dny plné zásadních jednání o vzniku nové vlády. A mnohé se během nich vyjasnilo. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se postupně setkal se zástupci ODS, ČSSD, KSČM i SPD. A prozradil, že nejvíc sil upře v nadcházejí­cích týdnech na vznik koalice ANO a ČSSD podporovan­é komunisty, která je v tuto chvíli podle něj „jedinou variantou na stole“.

„Mám dobrý pocit z jednání. Proběhlo v normální atmosféře,“pochvalova­l si Babiš schůzku s novým předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou. Podobně mluvili sociální demokraté. Společně vytvoří týmy, které se poradí nad devíti základními oblastmi, v nichž chtějí hledat programové shody.

„Namátkou jde o dopravu, zdravotnic­tví, sociální věci, finance. Příští středu se setkáme, abychom si řekli už základní kontury programový­ch cílů,“přibližuje Zimola.

„Teprve pokud vyjednavač­i naleznou shodu na programu, začnou řešit personální otázky,“doplňuje Hamáček. Dobře ví, že jednoduché to přes mnohem lepší „osobní chemii“, než jaká fungovala ve vztahu mezi Babišem a bývalým šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, nebude. I kdyby strany nakonec našly shodu, v ČSSD musí případnou spolupráci posvětit také členská základna. Problémem je Babišovo obvinění v kauze Čapí hnízdo.

I proto prezident Miloš Zeman včera prostředni­ctvím KSČM vyslal vzkaz, že počká – přál by si, aby vláda získala důvěru do prázdnin.

„Ale pokud by to takto šlo dál, tak bychom to určitě mohli dodělat dřív,“věří po včerejšku Zimola.

Do opozice míří ODS, jejíž šéf Petr Fiala včera s Babišem namísto o možné koalici jednal o společném postupu v zahraniční politice. A připsal si úspěch v tom, že Babiš po jeho výzvě uspořádá na toto téma schůzku předsedů stran.

To šéf hnutí SPD Tomio Okamura, který se nedávno chlubil, že je ANO připraveno plnit program jeho hnutí, se právě kvůli svým kontroverz­ním postojům v zahraniční politice pro tuto chvíli odsunul do autu. Babiš ho ohledně případné podpory vlády bere až jako nejzazší variantu. Ale Okamura se nevzdává. Včera prohlásil, že by chtěl jako prostřední­ka k jednání mezi SPD a ANO využít prezidenta Zemana, se kterým si prý koncem ledna potykal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia