MF DNES

Jako na Bajkalu. Jasno a v noci až minus dvacet

-

Ledaři na Lipně měří led na zamrzlé největší vodní nádrži v Česku. Včera dosahoval tloušťky 11,5 centimetru. To však zatím stále nestačí pro otevření bruslařské dráhy. Hromadně mohou bruslaři na rolbou upravovano­u více než desetikilo­metrovou trať vyrazit, až když bude led aspoň 18 centimetrů silný. „V tuto chvíli můžeme jen čekat, až led pořádně zesílí. Mají ještě přijít silnější mrazy, tak doufáme, že dráhu pro bruslaře zprovozním­e do víkendu,“říká mluvčí Skiareálu Lipno Vojen Smíšek.

Meteorolog­ové totiž slibují, že mrazivé počasí na jihu Čech ještě zesílí. V příštím týdnu by na šumavském Lipně mohlo být až minus dvacet stupňů.

Mrznout bude ale v celém Česku, a to i v nížinách. Podle předpovědi v neděli spadnou teploty přes den pět stupňů Celsia pod nulu, v noci bude během příštího týdne obloha na většině území rozjasněná a přijdou tak patnácti- až dvacetistu­pňové mrazy. Jasno bude i přes den, sněžit by mělo podle předpovědi Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu jen zřídka. (plu, red)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia