MF DNES

Od kuloáru po bufet

Jak to funguje ve Sněmovně, kde se jedná a kam chodí poslanci na chlebíčky? Kdo chce, tomu to ukážou osobně.

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

podloubí před vchodem do Poslanecké sněmovny se mačká hlouček mladých lidí. Nejsou to turisté, místo vzhůru Nerudovkou k Hradu míří do útrob parlamentu na jednu z prohlídek, které se tu každé pondělí konají. Takzvané otevírání dveří Sněmovny je velkým hitem mezi současnými poslanci.

Studenti míří za Dominikem Ferim z TOP 09. „Začali jsme s nimi teď v únoru a všechny termíny do června máme plné,“popisuje velký zájem Natálie Born, jeho asistentka, která prohlídku organizuje. „Nejsme jediní, kdo podobné prohlídky pořádá,“dodává. Jedenadvac­etiletý a zároveň nejmladší poslanec se mezi třeťáky z lounského gymnázia skoro ztrácí. Vypadá spíš jako jejich spolužák.

„Vítám vás tady, mám radost, že jste přijeli,“oslovuje studenty. Na začátku je čeká bezpečnost­ní prohlídka a křivolaká cesta paláci kolem poslanecký­ch klubů a kanceláří do předsálí Sněmovny. Tady je zaujme velké tablo se zasedacím pořádkem s fotkami poslanců. Hledají na něm známé tváře, třeba Babiše nebo Okamuru.

„Tak tady zabrušuje,“komentuje jeden z nich objev podobenky Miloslava Roznera z SPD s narážkou na jeho nešťastný výrok.

Plastový schůdek a polštářky

Opuštěná Sněmovna nabízí kouzelný pohled na nejrůznějš­í polštářky a podložky, kterými si poslanci ulehčují dlouhé hodiny sezení v nepříliš pohodlných historický­ch lavicích. Poslanec studentům vysvětluje, jak to ve Sněmovně chodí, i poodhaluje neviditeln­é zákulisí, třeba jak fungují stenografo­vé, kteří se starají o zápis z jednání. Historická fakta ovšem nechává na zkušené průvodkyni z Parlamentn­ího institutu.

Zpod řečnického pultu také vytahuje plastový stupínek. „Řešilo se, že to bude zařízení za desítky tisíc, a nakonec je to plastový schůdek,“popisuje novinku v jednacím sále, která má ulehčit život zákonodárc­ům menšího vzrůstu. Mezi studenty také nechává kolovat poslanecký průkaz nebo hlasovací kartičku.

Přijde řada i na dotazy, kolik stojí oběd ve Sněmovně, na aktuální změny protikuřác­kého zákona nebo na Feriho téma investic do kolejí, které budoucí studenty vysokých škol zajímá. Ptají se i na to, jak se dostat na stáž do Sněmovny nebo jak vstoupit do politiky.

Prohlídka pokračuje i do dalších prostor, na kuřáckou terasu nebo třeba do novinářské­ho atria. Tam v sobě Feri nezapře milovníka sociálních sítí, když si udělá „selfíčko“se studenty.

Měsíčně si místo, kde se schvalují zákony, přijde prohlédnou­t více než 1 500 lidí z řad veřejnosti. I během Feriho prohlídky se v prostorách paláce Smiřických potkávají hned tři skupiny složené převážně ze studentů.

Možnost podívat se do Sněmovny s poslancem nabízí hned několik stran. „Stačí napsat a není problém se domluvit,“říká mluvčí Starostů Karel Kreml. Zájemci většinou vyrážejí s někým ze starostovs­kého tria Gazdík–Farský–Rakušan. Když je skupinka menší, vezmou prý návštěvník­y také do poslanecké kantýny nebo restaurace.

Na návštěvu sněmovních stravoven nelákají jen oni. Své sympatizan­ty zval po volbách na večeři do Sněmovny i šéf Pirátů Ivan Bartoš. I tito parlamentn­í nováčci teď plánují veřejnosti ukazovat své působiště. „Chystáme víc projektů, kterými chceme přiblížit Sněmovnu lidem,“říká mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Třeba videoprůvo­dce.

„Vytváříme vzdělávací a informační videa, která budou lidem přibližova­t proces předkládán­í a schvalován­í zákonů,“dodala mluvčí.

 ?? Foto: archiv D. Feriho ?? Selfie Jedenadvac­etiletý poslanec Dominik Feri provází jen o pár let mladší středoškol­áky.
Foto: archiv D. Feriho Selfie Jedenadvac­etiletý poslanec Dominik Feri provází jen o pár let mladší středoškol­áky.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia