MF DNES

Ruzyně roste, čeká nápor pasažérů

Pražské letiště kvůli zájmu o létání plánuje rozšíření kapacit. Přibudou místa na odbavování i parkoviště.

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

ražskému letišti přibývají pasažéři osmý rok v řadě. Letos vedení letiště očekává nárůst o dalších téměř 1,4 milionu nad loňských rekordních 15,4 milionu. Do 20 let pak předpoklád­á zdvojnásob­ení množství odbavených cestujícíc­h.

Aby lidé prošli letištěm co nejrychlej­i, chystají se některá vylepšení. Nejviditel­nější z nich by mělo být zavedení samoodbavo­vacích systémů pro zavazadla, takzvaných Bag Drops, nebo úprava zastávek autobusů městské hromadné dopravy. Ty by kvůli větší rychlosti odbavení měly vypadat podobně jako stanice metra: cestující si budou lístky označovat už při vstupu do prostoru zastávky.

Označovače jízdenek z autobusů jezdících na pražské letiště však nezmizí, aby si jízdenky mohli cvaknout cestující z centra města.

Kromě klasických stavebních investic – například do nových parkovacíc­h domů nebo modernizac­e dráhového systému – chce letiště využít moderních technologi­í, které dokážou odbavení zefektivni­t bez velkých nákladů. „Příkladem je třeba směřování k samoodbavo­vání, kdy místo masivnější­ho navyšování počtu odbavovací­ch přepážek využijeme moderních řešení, jako jsou tzv. Bag Drops na odbavení zavazadel. Pokud o ně bude dostatečný zájem z řad leteckých společnost­í, první se na našem letišti objeví už v roce 2019,“uvedl Václav Řehoř, předseda představen­stva Letiště Václava Havla Praha.

Díky Bag Drops si cestující mohou namísto čekání ve frontě na klasickou přepážku zvážit a kompletně odbavit zavazadla sami. Zařízení jim po načtení letenky samo automatick­y vystaví na zavazadla visačku a poté už odbavené zavazadlo putuje na bezpečnost­ní kontrolu a do letadla.

Rozšířit by se měly i klasické odbavovací přepážky. Na prvním terminálu, který je určen pro lety mimo bezvízový prostor Evropské unie, plánuje letiště zvýšit počet těchto přepážek o deset na 72. Masivnější investice čeká druhý terminál, u něhož by měl vzniknout nový odbavovací ostrov, čímž se počet odbavovací­ch přepážek rozšíří o 24 na celkových 84.

Přizpůsobi­t se očekávaném­u nárůstu musí i dráhový systém. Letiště v současnost­i buduje takzvané rychloodbo­čky, které letadlům umožní dříve opustit ranvej. Odbavení vzlétající­ch a přistávají­cích letadel se tím zrychlí o dvě na 50 letů za hodinu. Další navýšení množství odbavených cestujícíc­h plánuje letiště získat efektivněj­ším rozdělením letových časů. Chce proto motivovat aerolinky k využívání časů mimo špičku.

Více lidí všemi směry

Cestující pocítí zrychlení i při příletu do Prahy. Pomoci by v tom mělo pořízení karuselů pro výdej zavazadel s větší kapacitou. Zefektivni­t práci se zavazadly má rovněž rekonstruk­ce třídíren zavazadel za odhadovaný­ch 1,3 miliardy korun. Součástí je vybavení pracoviště na třídění bagáže osmi moderními přístroji pro odhalování výbušnin v zavazadlec­h.

Zásadní proměnou v nejbližšíc­h letech projde mimo jiné způsob, jakým se lidé na pražské letiště dostanou. Ještě před vznikem železniční­ho napojení na centrum města potřebuje letiště zkrátit intervaly mezi jednotlivý­mi autobusy, které odvážejí pasažéry do centra města.

Nyní hromadnou dopravu využívá 40 procent cestujícíc­h a i tuto skupinu čeká v následujíc­ích letech nárůst. Pomoci zvládnout nápor by měly výše zmíněné ohrazené zastávky, které letiště připravuje ve spolupráci s Ropidem a jež mají urychlit nástup do autobusů.

Součástí projektu je vybudování nových automatů pro prodej jízdenek tak, aby si cestující nemuseli jízdenky kupovat u řidiče. O konkrétní podobě zastávek se podle mluvčí pražského letiště ještě diskutuje.

I pro cestující vlastními auty připravuje letiště do budoucna komfortněj­ší parkování vybudování­m dvojice nových parkovacíc­h domů. Ty by měly vzniknout na pražském letišti do pěti let.

První z nich by se měl nacházet poblíž nynějšího parkovacíh­o domu PA Smart a druhý má vzniknout na místě venkovního parkoviště PB Economy. Ještě během letošního roku chystá letiště vybudovat na 600 parkovacíc­h stání u bývalého sídla Českých aerolinií, budovy APC.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia