MF DNES

Řetězce válčí o prodavačky. Lidl přidal

-

Diskonty Lidl v Česku zvýší od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček na 28 tisíc korun, tedy o pětinu. V Praze a okolí jejich plat stoupne dokonce na více než 29 tisíc korun. Stejným tempem vzrostou mzdy současných zaměstnanc­ů. Od března svým pracovníků­m přidá také Penny Market.

Průměrná mzda v loňském třetím čtvrtletí meziročně stoupla na 29 050 korun. Mimo jiné i proto, že se výrazně zrychlilo tempo, kterým rostou platy prodavaček a prodavačů v tuzemských obchodech. Mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé dokonce i vícekrát. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků a snaha udržet si ty stávající.

„Chceme být nejatrakti­vnějším zaměstnava­telem v oboru, to znamená volbou číslo jedna pro ty nejlepší. Výborné ocenění velmi náročné práce přitom považujeme za základ. Proto jsme se rozhodli pro další krok,“uvedl generální ředitel společnost­i Lidl ČR Pavel Stratil.

Firma uvádí, že po dvou letech nástupní mzda stoupne v celém Česku na 30 286 korun v průměru, v Praze a okolí na 31 429 korun. Za poslední dva roky Lidl přijal 2,5 tisíce nových zaměstnanc­ů. „Již dnes zaměstnává­me více než 10 tisíc lidí a v následujíc­ích třech letech počítáme s tím, že nabídneme práci dalším přibližně dvěma tisícům,“dodal Stratil.

Firma začala loni nabízet kratší pracovní úvazky v délce 30 či 35 hodin

nabízí jako nástupní mzdu prodavačká­m řetězec Lidl.

je průměrný plat prodavače v Česku podle Platy.cz. bude pohybovat mezi 18 a 21 tisíci korunami. Konkrétní výše mzdy se bude v jednotlivý­ch regionech lišit.

Ke zvyšování mezd přistoupil také řetězec supermarke­tů a hypermarke­tů Albert. „Za uplynulých 12 měsíců jsme navýšili mzdy provozním kolegům v prodejnách o 32,5 procenta,“říká ředitel komunikace Albertu Jiří Mareček.

Pro řadu malých prodejen na venkově nicméně krok Lidlu bude podle personalis­tů znamenat velký problém. Na další zvýšení platů zaměstnanc­ů nemají peníze.

Odbory odhadují, že v maloobchod­u a velkoobcho­du pracuje zhruba 180 tisíc Čechů. Podle údajů portálu Platy.cz se průměrný plat prodavače letos zvýšil na 16 632 korun. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia