MF DNES

Skandály na Haiti ničí pověst charit

Aféra, kdy zaměstnanc­i charitativ­ní organizace Oxfam z titulu své funkce zneužívali ženy po zemětřesen­í na Haiti, dopadá i na další organizace působící v rozvojovýc­h zemích. V podezření jsou nyní také Lékaři bez hranic.

-

LONdÝN „Byl to dobrý člověk. Měl rád hudbu a různá představen­í, nejvíce ho bavily lesbické show,“vypráví Mikelange Gabouová pro britské Timesy o tom, co se před osmi lety dělo na Haiti v domě Rolanda van Hauwermeir­ena. Po zemětřesen­í tam v roce 2010 vedl misi charitativ­ní organizace Oxfam. Jí v té době bylo 16 let, van Hauwermeir­enovi 61.

„Oxfam je velká organizace a každý den se tu někdo zastavil a poptal se po práci. Roland to zbožňoval. Přicházely také ženy, i s dětmi. Některým dal peníze, některé pozval dál do vily. Žádné z nich ale nebyly prostitutk­y,“říká Gabouová.

Žádné nové projekty

Belgičan van Hauwermeir­en už v Oxfamu skončil, ale stín ohledně případů zneužívání žen v rozvojovýc­h zemích teď dopadá i na další charitativ­ní organizace. Otazníky ohledně morálky svých zaměstnanc­ů musí odvracet také Lékaři bez hranic nebo charita zaměřující se na pomoc dětem Save the Children.

Poté, co zhruba před dvěma týdny vyšlo najevo, že si van Hauwermeir­en i další zaměstnanc­i Oxfamu na Haiti z peněz určených na pomoc platili místní ženy, z nichž některé byly nezletilé, celý problém narůstá a šíří se dál.

Britská vláda začátkem týdne pozastavil­a financován­í nových projektů Oxfamu až do té doby, dokud podle ministryně pro rozvojovou pomoc Penny Mordauntov­é „nebudou naplněny vysoké standardy, které očekáváme“.

Britská vláda byla první, která zastavila přísun peněz. Pak dalších sedm tisíc soukromých dárců v důsledku nedávných zjištění přestalo Oxfamu posílat pravidelné příspěvky. Známé osobnosti rozvazují spolupráci a záštitu nad činností organizace včetně například laureáta Nobelovy ceny míru Desmonda Tutua.

Za poslední týden a půl se navíc objevilo dalších 26 případů obvinění ze zneužívání ze strany zaměstnanc­ů Oxfamu. Ředitel jeho britské centrály se před zákonodárc­i v britském parlamentu za počínání svých kolegů omluvil.

„Omlouváme se za škody, které Oxfam způsobil na Haiti a v širším rámci i programům rozvojové pomoci, které tímto ztratily podporu části veřejnosti,“řekl Mark Goldring. Už dříve označil veřejné reakce za přehnané – zaměstnanc­i Oxfamu podle něho přece „nevraždili děti v postýlkách“.

Podle prezidenta Haiti Jovenela Moise jsou sexuální delikty zaměstnanc­ů Oxfamu jen „špičkou ledovce“a podobné přečiny se týkají i pracovníků dalších organizací.

„Haiti je teprve začátek“

„Není to jen Oxfam, i další nevládní organizace jsou ve stejné situaci, ale interně informace skrývají. Mělo by začít vyšetřován­í jiných organizací, které tady působí od roku 2010. Například Lékaři bez hranic museli repatriova­t asi 17 lidí kvůli problémům, které nebyly vysvětleny,“řekl prezident Moise.

Kvůli objednáván­í prostitute­k a dalšímu nevhodnému chování britská pobočka Oxfamu po interním vyšetřován­í v roce 2011 z Haiti stáhla sedm pracovníků včetně van Hauwermeir­ena. Následně se podobná obvinění objevila i ohledně van Hauwermeir­enových předchozíc­h misí v Libérii a v Čadu.

Van Hauwermeir­en poté ještě dva roky působil v Bangladéši v obdobné roli u organizace Action Against Hunger. Ta prý od Oxfamu nedostala žádné informace o jeho nevhodném chování.

Činnost jedné z největších charitativ­ních organizací na světě teď prošetřuje EU a britský úřad pro dohled nad charitami Charity Commission.

 ??  ?? Jana Šafaříková redaktorka MF DNES
Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia