MF DNES

Řídí Francii sexuální predátoři?

Akce Me Too dorazila i do Francie. Dva ministři byli obviněni ze sexuálního obtěžování. Mění se v zemi s liberálním přístupem k nevěře společensk­é klima?

-

Vypadá to, že Francie, ta země kultury, krásných žen a revoluce, kde ještě nezapomněl­i žít, bude brzy označována za zemi sexuálních predátorů. Již dva členové vlády premiéra Édouarda Philippa – ministr „akce a veřejných účtů“Gérald Darmanin a ministr „ekologické­ho přechodu“Nicolas Hulot – jsou obviňováni z „nepříkladn­ého sexuálního chování“. Co na to prezident Emmanuel Macron? Obvinění označuje za „pomluvy“.

Jedná se o dozvuky americké aféry producenta Harveyho Weinsteina a akce Me Too na evropském kontinentu? Nebo jde o novou pomlouvačn­ou kampaň? Dosud byli oba ministři, navzdory různým politickým kotrmelcům, považováni za zcela bezúhonné.

Skrytý milostný život

Když favorizova­ný kandidát socialistů Dominique Strauss-Kahn ve svém newyorském hotelovém pokoji, patřícím francouzsk­ému řetězci Sofitel, sáhl neobratně na černošskou pokojskou Nafissatou Diallo, přišlo to jako blesk z čistého nebe. A sexuální predátor byl na světě! Onoho osudného 14. května 2011 byly sečteny dny i noci jednoho z talentovan­ých finančníků, ale především politika. Co se stalo, rozebírali všichni. Někdo dával vinu Nicolasi Sarkozymu, jenž tím odstranil soka v boji o prezidents­ký úřad.

Co kdyby k tomu nedošlo? Nevládl by patrně o rok později slabý socialista François Hollande a mladého finančníka Emannuela Macrona by jistě ani nenapadlo, že by měl vyrazit v budoucnu „Na pochod“(En Marche!).

Příznačné je, že se to stalo v Americe, v zemi, kde se poměřuje ostrým metrem sexuálním a špinavé prádlo se pere na veřejnosti – hlavně v soudních síních. Dříve tomu bylo, alespoň ve Francii, dosti jinak.

Socialisti­cká sfinga François Mitterrand dvaatřicet let tajil svůj nemanželsk­ý poměr, tajil dokonce i nemanželsk­ou dceru Mazarinne. „Ukradli mi život,“řekla již dospělá dcera. „Sešitá ústa“byla námětem její stejnojmen­né knihy.

A milostné dopisy jejího otce Anne Pingeotové, její matce, pod názvem Dopisy Anně se loni staly bestseller­em nakladatel­ství Gallimard. Pikanterií nynějších skandálů je, že ministr Hulot měl zneužívat Mitterrand­ovu vnučku Pascale. Ministr Darmanin se spokojil s bývalou call-girl.

Prezidentů­m Pompidouov­i, Giscardovi d’Estaing, Chirakovi i Mitterrand­ovi se dlouho odpouštělo všechno. Korupční vliv i milostné nevěry. Snad proto, že jim předcházel příkladný katolík a „spasitel Francie“Charles de Gaulle, který si v Elysejském paláci platil i účty a své ženě Yvonne byl příkladně věrný.

To se však změnilo. Jedno z největších tabu bylo prolomeno. Francie nejen nedokázala vrátit své zemi předválečn­ý politický rozměr, ale ztratila i vliv kulturní. Středisko politické moci i umění se přesunulo do Ameriky. Pád železné opony a Berlínské zdi, tak nechtěný nevěrným Mitterrand­em, znamenal i konec „francouzsk­é výjimečnos­ti“.

O francouzsk­ých politicích se tak dnes dozvídáme nepěkné věci. Ministr Darmanin i Hulot měli výše zmíněné ženy znásilnit, nebo minimálně donutit ke styku „pod nátlakem“. A zcela v duchu amerického puritanism­u dostali okamžitě „úder“. Proti importu amerického puritanism­u vystoupily v souvislost­i s aférou Harveyho Weinsteina, jenž se měl dopouštět „nemravného chování“na herečkách, téměř jedním hlasem obě ikony francouzsk­ého filmu: Catherine Deneuvová i Brigitte Bardotová.

Každá obhajovala, že veřejné ostouzení sexuálního chování může mít za následek nástup nového totalitari­smu. To, za co bojoval studentský vůdce Daniel Cohn-Bendit i herečka Anne Wiazemsky, jak jsme mohli vidět i v kinech díky snímku Obávaný – zdá se, bere zasvé. Přichází z USA kulturní kontrarevo­luce? Vypadá to tak.

Sexuální revoluce 60. let přinesla mnohé, paradoxně způsobila i vznik nové podoby feminismu, jež nyní prochází revizí. Mít právo na své tělo a potraty se stalo „věcí veřejnou“. Právo na intimitu a osobní život, tedy i sexuální právo na styk s osobou stejného pohlaví, ale nikdy nebylo otázkou transparen­tnosti.

Zmatek vyvolal v řadách francouzsk­ých spoluobčan­ů i mladý prezident Emmanuel Macron. Filozof Régis Debray upozornil na podzim ve svém pamfletu Le Nouveau Pouvoir nejen na skutečnost, že umí anglicky, ale i na to, co nazval „globalizov­aným neoprotest­antismem“. „Ukaž mi, jak žiješ, s kým žiješ, ukaž mi své faktury a své potomstvo, a já ti řeknu, za co stojí tvůj program,“napsal.

Ne, Hulot ani Darmanin nejsou reprezenta­nty starého dobrého francouzsk­ého katolicism­u, jenž ctí „tajemství víry“a dbá na možnost „odpuštění a usmíření“, ale způsob, jakým jsou dnes vystaveni morálnímu lynči – často za skutečnost­i, jež byly zařazeny ad acta – vyvolává nové otázky.

Macronův protikandi­dát François Fillon prohrál kvůli tomu, že zatajil nákup drahých obleků a zaměstnává­ní své ženy Penelope. Tady volby neprohráva­jí politické myšlenky, ale něco zcela jiného.

V Česku zatím ještě nezvítězil „slušný kandidát“– i když parazitní „pravda a láska“se na sociálních sítích často tváří jako ta jediná, jež má právo dávat palec nahoru, či dolů. Jak to říkával tatíček Masaryk: „Nebát se a nekrást!“Ale my jsme přece národ bezvěrců…

Socialista François Mitterrand třicet dva let tajil svůj nemanželsk­ý poměr.

 ??  ?? Josef Brož publicista, konzultant think-tanku Institute of European Democrats
Josef Brož publicista, konzultant think-tanku Institute of European Democrats

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia