MF DNES

Ošklivé větičky za sjezdu ČSSD

- Petr Kolář reportér MF DNES

V kulturním domě Střelnice v Hradci Králové, kde se v neděli konal sjezd sociálních demokratů, visela řada tabulí, nápisů i kreseb. S kongresem sice většinou nesouvisel­y, ale při troše představiv­osti... Už při příchodu do zatuchlého jednacího sálu lidé míjeli velkou kresbu komiksové postavy na zdi jednoho z okolních domů. Doplňoval ji nápis: „Už máte svého hrdinu?“V tu chvíli socialisté ještě neměli. Na souboj svých Superhamáč­ka, Iron Zimoly a Captaina Chovance teprve čekali.

Před vchodem do jednací budovy se pohybovali aktivisté, kterým nesmírně leželo na srdci, aby se ČSSD nespustila s hnutím ANO Andreje Babiše. Jak už to tak bývá, přinesli si s sebou transparen­ty. Ten „nejnápadit­ější“zněl: „Hamáčku, Zimolo, Chovanče, Babiš, to je saranče.“Předpoklád­ám, že jeho kreativní autor už dostal laso z Lidového domu. Když už vzhledem k rozložení sil po projevu prezidenta Miloše Zemana začínalo být zřejmé, že Milan Chovanec tentokrát nemá šanci, byla v jednom ze salonků hradecké Střelnice k vidění zajímavě upravená reklama na tvrdý alkohol. Byla totiž vyrobena jako pozvánka na akci. Některý z jízlivých socialistů do volných kolonek připsal: „Milan Chovanec Vás zve na after party.“Zdaleka největší moudro na sjezdu ČSSD se však skrývalo přišpendle­né na vnitřní straně dveří toalet. Bylo prosté. „Prosíme zhasnout a zavřít dveře. Děkujeme.“

Hlavním vítězem sjezdu ČSSD ovšem nebyli Jan Hamáček nebo Jiří Zimola, nýbrž bývalý jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek. Alespoň dle jeho příspěvků na Facebooku. Když volba skončila, umístil na sociální síť svoji fotku s Janem Hamáčkem a připsal k ní: „Po celodenním maratonu v Hradci s Honzou Hamáčkem u zasloužené­ho birellu. Jirka Zimola se právě věnuje médiím,“což doplnil řadou smajlíků. Ze zvláštního rauše však tento chlapík, kterého nejvíc „proslavilo“, když v televizi jedenáctkr­át za sebou zalhal o lánské schůzce, nevyšel ani po sjezdu. „Pro připomenut­í dílko kreativců kolem Matěje Hollana a Svati Bartíka z roku 2016. Myslím, že pořád aktuální,“napsal. Pár smajlíků s vyplazeným jazykem a pod tím Haškova fotka s nápisem: „Morava bude opět velká!“No a do třetice zveřejnil příspěvek „své“platformy Zachraňme ČSSD. „Mahátma Gándhí inspiroval naši platformu. Nejdřív Tě budou ignorovat. Pak se Ti budou smát. Potom s Tebou budou bojovat. Pak je porazíš.“Opět pár smajlíků. Prostě Hašek. Gándhí. Ještě že mu kandidatur­u na jakoukoli funkci zatrhl vlivný právník Miroslav Jansta, pro jehož advokátní kancelář Hašek pracuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia