MF DNES

Hledání vnitřního i vnějšího nepřítele

-

Pokusy o diskredita­ci politickýc­h odpůrců lze vysledovat již v období takzvané třetí republiky. Únorový převrat 1948 ovšem umožnil komunistům přímou likvidaci skutečných i potenciáln­ích odpůrců nového režimu.

Příčiny politické perzekuce je možné nacházet jak ve vnitrostát­ních, tak i v mezinárodn­ích souvislost­ech. Nesmíme totiž opomenout počínající rozdělení světa, studenou válku a očekávání velkého válečného konfliktu, včetně roztržky Sovětského svazu s Jugoslávií, kterou SSSR obratně využíval k prosazován­í vlastních velmocensk­ých zájmů.

Nepřítelem nového režimu byl v podstatě kdokoliv, kdo byl překážkou na cestě k dosažení socialismu. Cílem bylo odstranit nebo alespoň izolovat skutečné i potenciáln­í odpůrce režimu, postihnout inteligenc­i a likvidovat střední vrstvy. Ustanovení zákona na ochranu lidově demokratic­ké republiky umožnila stíhat jak domácí opozici, tak osoby, které se pokusily odejít do zahraničí. Zahrnovala skutky namířené proti republice, jejímu lidově demokratic­kému zřízení, hospodářst­ví i branné moci a spojenecký­m státům sovětského bloku.

Nově byly trestány činy, které dříve trestné nebyly. Tím byly stanoveny i mantinely chování českoslove­nských občanů a pomocí trestní represe se stát pokusil potlačit projevy nesouhlasu se svojí vnitřní i zahraniční politikou. Tento trend pokračoval i po přijetí nového trestního zákona.

Pojem třídní nepřítel byl ovšem velice vágní a ideologick­y podmíněný. Stal se jím i zemědělec, který se bránil kolektiviz­aci. Patřili tam i příslušníc­i buržoazie, velkostatk­áři a živnostníc­i. Na druhou stranu byli stíháni i ti, kteří pouze mohli ohrozit získaný mocenský monopol, tedy vojáci, představit­elé církví a politické opozice, studenti a nakonec i

Skutečný cíl spočíval v zachování moci úzké skupiny komunistic­kých funkcionář­ů.

samotní představit­elé komunistic­ké strany.

Hledání vnitřního i vnějšího nepřítele bylo oficiálně spojeno s usnadněním dosažení ideologick­ých cílů, vytvoření beztřídní společnost­i a vybudování komunismu. Skutečný cíl ovšem spočíval v zachování moci komunistic­ké strany, respektive úzké skupiny stranickýc­h funkcionář­ů.

 ?? Foto: Kabinet dokumentac­e historie Vězeňské služby, Praha ?? Soudní síň na Pankráci Místo spravedlno­sti se po únoru 1948 hledal nepřítel zřízení.
Foto: Kabinet dokumentac­e historie Vězeňské služby, Praha Soudní síň na Pankráci Místo spravedlno­sti se po únoru 1948 hledal nepřítel zřízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia