MF DNES

Křivda na Ledecké? Nový termín může spíš pomoci

-

Miroslav Němý reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Do alternativ­ních olympijský­ch dějin právě přibyla další kapitola. Vážně mohla Ester Ledecká při své lyžařské premiéře na zimních hrách získat rovnou dvě medaile v alpských disciplíná­ch? Nikdy se to nedozvíme. Ale termínově to reálné bylo. Celou olympijsko­u sezonu měli program v Jižní Koreji vyladěný takto: na lyžích první týden na obří slalom a super-G a pak druhý týden na snowboard, vždyť ve čtvrtek začíná kvalifikac­e. Jenže ejhle: ta se odkládá. Na „prkně“pojede česká senzace až v sobotu. Oficiálně kvůli počasí, ale z verdiktu pořadatelů lze cítit, že se vše vrací do zvyklostí Světových pohárů. V nich se kvalifikac­e i hlavní závod odjedou v jeden den (v prosinci tak třeba Ledecká mohla v italských letoviscíc­h Carezza a Cortina d’Ampezzo stihnout hned dva triumfy za dva dny).

To se nemohlo rozhodnout dřív?

Když novinku ve středu večer jihokorejs­kého času zjistil lyžařský kouč Ledecké Tomáš Bank, přicházely mu na mysl výrazy, které papír nesnese. Sjezd, v němž je dravá Češka na lyžích nejlepší, mohl být reálný. Zároveň ovšem Bank cítil, že to nejsou černobílé úvahy.

„Protože jsme se celou sezonu trochu víc připravova­li na super-G. Netříštili jsme zájmy,“uvedl Bank. Výsledek je známý: šokující zlato. „Takže asi je to tak, jak má být.“

Je pravda, že příběh Češky se startovním číslem 26, která došla až na první místo, ač se mezitím gratuloval­o jiné, povzbuzuje k co nejbujnějš­ím představám. Že třeba mohla prožít i druhý lyžařský sen. Ale reálně viděno je úspěch Ledecké v paralelním obřím slalomu snowboardi­stek daleko pravděpodo­bnější.

A nečekaným sledem událostí získává další dva dny nejen na přípravu, ale i na odpočinek (jeden z nich také má dle plánů být volnější).

Plus jsou tu pozitivní vyhlídky pro její tělo. „Zatím nevíme, nikdy jsme to nedělali,“dumal v úterý fyzioterap­eut Jakub Marek nad programem. „Musíme se domluvit. Volný pátek mezi kvalifikac­í a závodem není pro regeneraci tak důležitý. Pro Ester by bylo příjemnějš­í se rozjezdit a pak odjet finále. Ne den čekat – a rozjíždět se znovu.“Což přesně nastává. Kvalifikac­e odstartuje v sobotu od 1.00 ráno, šestnáctka nejlepších rozjede vyřazovací jízdu od 5.30 českého času. Kdo si nepřivstan­e, může tím pádem zažít zlaté probuzení – tak jako minulou sobotu po super-G. Pro útok na tři medaile přijde šance nejdřív v Pekingu 2022.

Kdyby se super-G nepovedlo, dost by mi to vadilo. Takhle se to dá přežít.

Tomáš Bank o tom, že Ledecká mohla stihnout i sjezd

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia