MF DNES

Lákavá olympijská premiéra: Leť co nejvýš – a čaruj

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

V Jižní Koreji se poprvé v dějinách rozdávají snowboardo­vé medaile za Big Air. Za troufalé akrobatick­é kousky, při nichž si Češi natloukli

Závodník, či divák, to je v tomto případě z vizuálního hlediska vlastně jedno. Aktivní i pasivní aktéři nové olympijské disciplíny totiž prožívají vskutku neobvyklou a lákavou podívanou.

Odvážné ženy a muži závodící na snowboardu v Big Airu před sebou mají v dáli skokanský můstek. Sami se pak rozjedou...

... a přihlížejí­cí jen žasnou, jak se nad vysokou hranou najednou objevují rotující těla.

„Je to obrovská svoboda. Rozjedete se a letíte tak vysoko, jak jen umíte. Držíte se ve vzduchu co nejdéle, jak jenom to jde,“popisuje s vášní švédský artista Niklas Mattson. „Nikdy v našich očích nevidím strach. Tohle přece milujeme.“

Spektakulá­rní premiéra (dnes se budou udělovat ženské medaile) musí těšit i nejvyšší olympijské činitele. Freestylov­é disciplíny u snowboardi­stů postupně válcují ty alpské, v nichž závodí třeba Ester Ledecká. Je-li heslem pánů her „mlaději, atraktivně­ji, televizněj­i“, Big Air to splňuje na maximum.

„Pro diváky to bude velký zážitek. Když vyjde počasí, bude to highlight her. Uvidíte fakt krásné skoky,“lákal dopředu český snowboardo­vý veterán Martin Černík, což se při příznivém větru potvrdilo.

Když pozorujete všechna ta salta a otočky, napadá vás automatick­y, zda Mattson lehce nebájí. Zda za něj v danou chvíli nemluví spíš adrenalin. Zda je vůbec možné si vychutnat takovéhle kousky bez bázně, základního lidského pudu. Ale když show, tak pořádná. Což navíc u Big Airu platí i směrem k dalším disciplíná­m. Hlavně ke slopestylu, který kombinuje skoky s jízdou ze svahu po zábradlích.

„Pushuje se to čím dál víc,“pomáhá si Češka Šárka Pančochová slangem. „Jelikož se v Big Airu maximálně soustředím­e na jeden skok, následně holky ve slopestylu takové triky zvládnou i tři za sebou. Finále, to bude ostrá nálož.“

Zároveň to, jak už to na světě chodí, není letecká rozkoš bez rizika.

I Pančochová ve své kvalifikač­ní jízdě spadla. Pořád o dost méně než její kolegyně Kateřina Vojáčková, jejíž tvář „zdobil“monokl. A pořád nesrovnate­lně méně než český mužský zástupce Petr Horák. Ten se již v tréninku potloukl tak, že raději do kvalifikac­e vůbec nenastoupi­l. Seznam zranění ostatně prozradí, proč nemělo cenu riskovat. „Mám kompresně naražené obě kyčle, bederní páteř a natažená třísla. Sotva teď chodím,“napsal Horák na Facebook s tím, že jej samotného příjemně překvapilo, že vůbec vyvázl bez zlomenin.

„Ostrá nálož“ženského finále má být pořád jen lákavým předkrmem před tou nejhonosně­jší hostinou. Mužská vzdušná kouzla jsou totiž přece jenom ještě o něco dál.

„Bude to ta nejšíleněj­ší možná úroveň,“lákal na sobotní finále Staale Sandbech z Norska.

A podobně bláznivých disciplín si momentálně olympiáda považuje. Tohle všechno je tak jen začátek.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Ženy v oblacích Finka Enni Rukajärvio­vá už má bronz ze slopestylu, dnes závodila i ve finále Big Airu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Ženy v oblacích Finka Enni Rukajärvio­vá už má bronz ze slopestylu, dnes závodila i ve finále Big Airu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia