MF DNES

Zuzana Lednická Grafická designérka Zuzana Lednická je skvělá – například za monografii designérky hraček Libuše Niklové získala bronz v soutěži o nejkrásněj­ší světovou knihu. Š

-

tafetu vám předal Karel Haloun, výtvarník Jasné páky nebo Hudby Praha. Znáte ty kapely? Chodila jsem na střední uměleckou průmyslovk­u, kde bylo nepsanou povinností poslouchat všechny tyhle Jasné páky, Hudby Praha, Garáže nebo třeba Už jsme doma.

Jaký byl váš první životní koncert? Že by Psí vojáci? Možná ne, každopádně v listopadu 1989 mi bylo patnáct a chodívali jsme hlavně na tuhle muziku; co se týče zahraničí, vyrostla jsem na Pixies. Na první koncert si nevzpomenu, ale můžu zmínit jeden zásadní: kapela The Young Gods roku 1992 v pražských Emauzích.

Na tu vzpomíná spousta dnešních čtyřicátní­ků... Pro mě to bylo první setkání s tvrdou elektronic­kou hudbou, navíc ve vybydleném kostele, kde zvuk neskutečně rezonoval a všechno dohromady působilo magicky.

A na jakém nezapomenu­telném koncertě jste byla naposledy? Na posledních Strunách podzimu jsem zažila ve Foru Karlín skvělé představen­í minimalist­ické skladatelk­y Julie Wolfeové. Napsala oratorium za pensylváns­ké horníky z počátku dvacátého století, které mě dojalo až k pláči.

Chodíte na koncerty svého šéfa Aleše Najbrta? No... Jak jen odpovědět... Víte, já s Alešem dvanáct let žiju.

Aha, tak to je trapas. Já to nevěděl! V pohodě. Na šéfovy Tros Sketos občas s dětmi vyrazíme a na projekt Thomas a Ruhller zajdu ráda i sama. Je to moje osobní psychotera­pie.

Jak dlouho ve Studiu Najbrt děláte? Od roku 1995, kdy Aleš učil na Umprum. Já do školy skoro nechodila, dokonce mi vzkázal po spolužácíc­h, že takhle nedostanu zápočet, ale odevzdala jsem práci – návrh obalu na cédéčko dívčí rapové skupiny Yeastie Girlz – a on mi na jejím základě nabídl místo. Na kterou svoji práci jste dnes pyšná? Hodně ráda mám pár knížek, na kterých jsem se podílela, a kdybych to brala z toho pohledu, jak složitý byl proces, přičemž výsledek tomu nakonec odpovídá, zmíním knížku o českém digitalizo­vaném písmu v období mezi roky 1990 a 2010, která se jmenuje Typo 9010.

Karel Haloun říká, že se mu líbí vaše práce pro muzikanty. O čem podle vás mluví? Naše studio například vymýšlí obaly pro vydavatels­tví Animal Music. Tak možná mluví o tom?

Tam vychází většinou jazz. Trochu mě překvapuje, že mají peníze na Studio Najbrt. Ale my děláme spoustu věcí z lásky, protože je dělat chceme – a právě tohle je jedna z nich.

Předáte štafetu nějakému výbornému muzikantov­i, kterému jste navrhla obal? Obdivuju Beatu Hlavenkovo­u. Pro někoho to je jazzová hudebnice, ale jestli můžu něco doporučit, zajděte si na koncert – ta síla a energie je

mimořádná.

Takže? Štafetu na příště předávám Beatě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia