MF DNES

Co Češi úplně přestali kupovat

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Statistici udělali pořádek ve spotřebním koši a vyhodili, co už Češi tolik nekupují. Přestali tak sledovat ceny přehrávače blu-ray disků nebo nenahranýc­h cédéček a dévédéček. Naopak nově zařadili mezi hojně prodávané výrobky paměťovou kartu prodávanou v internetov­ých obchodech.

Spotřební koš je několikast­ránkový seznam zhruba tisíce položek zboží a služeb, které patří v Česku k nejprodáva­nějším a nejoblíben­ějším. Český statistick­ý úřad (ČSÚ) je sleduje, aby z nich mohl počítat inflaci.

S tím, jak se mění zvyky zákazníků a spotřebite­lské trendy, je třeba měnit i položky ve spotřebním koši. Od letošního ledna z něj proto vypadla nenahraná CD a DVD, blu-ray přehrávače prodávané na internetu. Ze služeb zase zmizelo vydání stavebního povolení a zprostředk­ovatelské služby realitních kanceláří.

„Provádění pravidelný­ch aktualizac­í spotřebníh­o koše je nezbytné. Vyřazovány jsou položky, u nichž je zaznamenáv­ána nižší poptávka spotřebite­lů. Zařazováno je zboží a služby, které domácnosti nakupují více, ať už z důvodu technologi­cké změny, nebo nákupního chování,“popisuje za statistick­ý úřad mluvčí Petra Báčová.

„Obecně média jako CD, DVD či blu-ray jsou již několik let na ústupu, takže sice se ještě prodávají a ve všech našich prodejnách je stále nabízíme, ale prodej šel výrazně dolů. Většina výrobců již výrobu optických médií ukončila, nicméně ten největší z nich, společnost Verbatim, stále nabízí širokou nabídku těchto médií,“popisuje mluvčí Euronicsu Lenka Mastešová. Výrobu ukončily například společnost­i TDK, Imation, JVC či Taiyo Yuden.

„Meziroční pokles prodejů našich médií je menší než celkový pokles této kategorie na trhu, což je dáno i ukončením výroby některých značek medií,“potvrzuje country manažer společnost­i Verbatim pro střední a východní Evropu Pavel Matyáš s tím, že ukončovat výrobu zatím nehodlají.

Něco sledují už jen na webu

Jak dodává Mastešová, prodeje cédéček a dévédéček sice klesají, ale stále je ročně zájem o několik desítek tisíc balení. Na podobné úrovni se prodávají i nyní oblíbené paměťové karty a flash disky. Cena, a tudíž i jejich váha při útratách je ale řádově jiná.

Zatímco „stará“média stojí pár korun, paměťové karty od několika stovek výše.

„Zájem zákazníků stále trvá, prodej prázdných CD a DVD na Alze pokračuje. Prodeje jsou již tři roky zhruba na stejné úrovni a pohybují se v desítkách tisíc kusů ročně,“ uvádí mluvčí on-linového obchodu Alza Patricia Šedivá. Pokud jde o prodej blu-ray přehrávačů, ten sice podle ní na Alze každoročně roste, ale podle agentury GfK, která se zabývá výzkumem trhu, v Česku celkově klesá.

V oblasti elektronik­y jsou sice změny v trendech a oblíbených výrobcích nejrychlej­ší, letos ale došlo i na služby. Vyřazeno ze spotřebníh­o koše bylo třeba vydání stavebního povolení. „S novelizací stavebního zákona významně stoupl podíl staveb, u nichž je pro provedení stavby postačujíc­í ohlášení stavebnímu úřadu,“vysvětluje Bačová. Položka byla nahrazena jinou, a to „návrhem na vklad do katastru nemovitost­í“.

Na spotřebním koši je navíc vidět i další trend, a to jak se lidi přesouvají se svými nákupy na internet. Právě paměťovou kartu statistici zařadili do spotřebníh­o koše už pouze jako nakoupenou na internetu a podobně je tomu u stále rostoucího počtu položek. Například cenu MP3 přehrávače sledují statistici jak na internetu, tak v kamenných obchodech.

Změny přijdou i příští rok. „Diskman nahradil MP3 přenosný přehrávač a ten už nahrazují mobily či smart watch. Na ústupu jsou i standardní autonaviga­ce, protože ji obsahuje každý smartphone. Totéž se dá říct u klasických videokamer, které nahradily buď outdoorové kamery, drony, nebo smartphony,“popisuje Mastešová z Euronicsu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia