MF DNES

Evropský spor o migranty

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jak se vypořádat s masovou imigrací? Dva nejsilnějš­í státy Evropské unie, Německo a Francie, se v této otázce začínají rozcházet.

„Potřebujem­e více solidarity v evropské imigrační politice a jednotný azylový systém,“řekla německá kancléřka Angela Merkelová ve včerejším projevu před Spolkovým sněmem, den před dnešním neformální­m setkáním prezidentů a premiérů 27 států Evropské unie. Na mysli měla především mechanismu­s přerozdělo­vání azylantů mezi jednotlivé evropské země.

„Pravidla imigrace a udělování azylu se musí výrazně zpřísnit,“prohlašuje naopak francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Jeho vláda tuto středu poslala do parlamentu novelu zákona, která má nastavit mnohem tvrdší pravidla. Pokud projde, výrazně omezí počet žadatelů o azyl, kteří mohou legálně zůstat v zemi, a deportace naberou rychlejší spád. Svého času přitom označil gesto Merkelové, kdy vpustila do Německa kolem milionu migrantů, za „inspirujíc­í příklad našeho společného svědomí“. Nyní činí rychlé a konkrétní kroky, aby se Francie dokázala nechtěných migrantů efektivně zbavit.

„Je to vyvážený zákon, který je v souladu s evropským právem. Je absolutně nutné, aby evropské země včetně Německa postupoval­y stejně,“uvedl také francouzsk­ý ministr vnitra Gérard Collomb.

Merkelová zdůrazňuje, že v evropské politice se s Macronem, který požaduje výrazné reformy EU, ve velké míře shoduje. Jen o některých „jednotlivo­stech“je podle ní potřeba ještě jednat. První změny v evropské imigrační politice, která má podle ní být více solidární, očekává do června letošního roku.

Macron nicméně opakovaně uvádí, že ve spolupráci s evropskými státy bude usilovat o zpřísnění pravidel týkajících se imigrace tak, aby se EU dokázala s nelegálním­i přechody hranice lépe vypořádat. Ve svém projevu z konce září loňského roku vyzval evropské státy ke snaze reformovat společnou imigrační politiku nejpozději do jednoho roku.

Změny, které Macron nyní navrhuje ve Francii, čelí nevoli ze strany opozičních republikán­ů, levicových stran i nevládních organizací – jsou podle nich příliš přísné. Za nelegální vstup do země může hrozit rok vězení, za padělání dokladů až pět let. Macronova strana La République en marche má v parlamentu většinu, přesto lze v dubnu, kdy se zákon bude projednáva­t, očekávat bouřlivou debatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia