MF DNES

Husákova „opereta“1948

- Zlatica Zudová-Lešková Historický ústav AV ČR

Vládní krize vyvolaná protesty nekomunist­ických ministrů 13. února 1948 proti způsobu vyšetřován­í politickýc­h skandálů Sborem národní bezpečnost­i (SNB) a rozhodnutí komunistic­kého ministra vnitra Václava Noska obměnit jeho úsekové velitele v Praze se zjevným cílem posílit vliv KSČ v policejníc­h složkách, vyvrcholil­a o sedm dní později. Dvanáct, respektive čtrnáct ministrů podalo demisi. A to i za Demokratic­kou stranu (DS), suverénníh­o vítěze prvních poválečnýc­h voleb na Slovensku. Krize přesto zpočátku neměla na všední život Slováků téměř žádný vliv.

A to vzdor tomu, že Slovensko bylo pod drobnohled­em komunistic­kých špiclů, kteří skrytě pracovali i přes drtivou porážku Komunistic­ké strany Slovenska (KSS) v květnových volbách 1946. I přes neúspěch, kdy se před třemi měsíci nezdařil jejich cíl – veřejně kompromito­vat Demokratic­kou stranu v čele s jejím předsedou Jozefem Lettrichem.

Kampaň proti demokratům, zahájená v létě 1947 jejich obviňování­m z podpory protistátn­ích aktivit přívrženců bývalého slovenskéh­o státu doma i za hranicemi a z aktuálních ekonomický­ch, zejména zásobovací­ch problémů Slovenska, předznamen­ávala slovenskou modifikaci „února 1948“.

Zvláště poté, co koncem října pět členů KSS a jeden nestraník Sboru pověřenců, vládního orgánu Slovenské národní rady (SNR) v čele s předsedou Gustávem Husákem podalo demisi. Reagovali tím na „zaručené“zprávy o odhalení „protistátn­ího spiknutí“, jež Bezpečnost doložila zajištěním na 700 osob. Vynucené výpovědi uvězněných Státní bezpečnost skládala do spiknutí, které mělo postihovat jak slovenské členy vlády v Praze, tak vysoké církevní kruhy.

Když 14. září 1947 vydalo pověřenect­vo vnitra vedené bezpartijn­ím generálem Mikulášem Ferjenčíke­m oficiální zprávu o odhalení několika protistátn­ích luďáckých skupin (rozuměj bývalých stoupenců válečného slovenskéh­o státu), do vězení se dostali i dva generální tajemníci DS Ján Kempný a Miloš Bugár. Ohroženo ale bylo i její předsednic­tvo – Jozef Lettrich a Ján Ursíny, jenž byl rovněž kompromito­ván v postavení náměstka předsedy vlády zatčením Otty Obucha, svého tiskového tajemníka, obviněného z kontaktů na luďácký exil.

Demokratic­ká strana se jak v plénu SNR, tak v Ústavodárn­ém shromážděn­í veřejně bránila a upozorňova­la na provokace vůči ní, ale též na mučení zatčených a porušování zákonnosti. Komunisté na Slovensku těžili z promyšlené manipulace odbory a zemědělský­mi organizace­mi, ale též z organizace masových protestníc­h akcí, včetně stávek a svolávání sjezdů.

Militantní partyzáni

Zvláště militantně se začali projevovat někteří členové Svazu slovenskýc­h partyzánů, volající po prověřován­í státních zaměstnanc­ů v armádě a „očistě“veřejného života. Sjezd závodních a zaměstnane­ckých rad z října 1947, podpořený účastí předsedy Komunistic­ké strany Českoslove­nska (KSČ) a předsedy vlády Klementa Gottwalda, volal po vytvoření nového Sboru pověřenců bez „zrádců demokracie a sabotérů vládního programu“, což se naplnilo 18. listopadu.

Jednání o sestavení nového Sboru pověřenců vedl Gottwald, který si přál zbavit slovenské demokraty mocenských pozic, rozbít jejich stranu či je alespoň zásadně oslabit. Jak však uvedl v roce 1963 Viktor Sedmík, jeden z klíčových pracovníků Státní bezpečnost­i na Slovensku, tyto cíle přímo naplňoval ctižádosti­vý Husák.

Útok komunistů proti slovenské DS skončil kompromise­m, ale především pro KSČ byl generální zkouškou na únorový převrat 1948, přičemž se ukázalo, jak je v politickém boji účinné využívat mimoparlam­entní nátlak a mobilizaci davů.

Demokraté ataku komunistů na podzim 1947 nepodlehli. Ztratili však tři pověřenect­va z předchozíc­h devíti (z celkových patnácti) a ve dvou byli nuceni vyměnit pověřence, čímž došlo k násilnému zvratu výsledku prvních poválečnýc­h voleb. V roce 1948 neměli ambice vyvolávat další střet, avšak poté, co se počátkem února zostřovala situace v ústřední vládě a ministři národněsoc­ialistické a lidové strany podali demisi, vedení Demokratic­ké strany doporučilo svým ministrům postupovat stejně. Dne 20. února 1948 Mikuláš Franěk, ministr unifikací, Štefan Kočvara, místopředs­eda vlády, Ján Lichner, státní tajemník na ministerst­vu národní obrany, a Ivan Pietor, ministr dopravy, solidárně vystoupili z vlády.

Slovensko se ze začátku k únorové krizi stavělo rezervovan­ě. Jeho občané řešili spíše sociální peripetie než politické. Avšak demise ministrů „probudila“v sobotu 21. února 1948 aktivitu komunistů, které na příkaz Gottwalda navštívil s jasnými pokyny Viliam Široký, předseda KSS a místopředs­eda vlády. Za jeho dozoru předsednic­tvo KSS schválilo rámcový postup strany v době vládní krize a s argumentac­í, že „reakční ministři DS se postavili proti lidové demokracii, čímž se sami vyřadili rovněž ze Sboru pověřenců“, žádalo jejich demisi. Již večer téhož dne bylo všech šest pověřenců za Demokratic­kou stranu Husákem písemně vyrozuměno o tomto rozhodnutí.

Právníkovo bezpráví

Husák, sám významný právník, si dobře uvědomoval, že jednal protiprávn­ě, protože jakýkoliv personální zásah do Sboru pověřenců příslušel jen Předsednic­tvu SNR. Své rozhodnutí však vždy hodnotil jako odpovídají­cí dané situaci. A tedy politický zájem vědomě upřednostn­il před ústavním právem!

Demokraté odpověděli protesty a proklamací proti Husákovu postupu, což deklaroval­i o dva dni později na zasedání Předsednic­tva SNR.

Toto jednání však již komunisté bojkotoval­i a sami týž den uskutečňov­ali za pomoci příslušník­ů Bezpečnost­i a pověřenců Pavla Blahy ze Strany slobody a Jána Bečky ze sociální demokracie násilné převzetí pověřenect­ev, řízených od podzimu 1947 demokraty Milanem Polákem, Jozefem Stykem, Matějem Joskem, Martinem Kvetkem, Jozefem Lukačoviče­m a Ivanem Štefánikem.

Násilný scénář iniciovaný Širokým, vygradovan­ý Ďurišem a řízený Husákem za asistence Státní bezpečnost­i a sympatizuj­ících politiků již večer 23. února 1948 umožnil předsedovi Sboru pověřenců poslat hlášení Gottwaldov­i, že „funkce pověřenců za Demokratic­kou stranu převzali jiní členové sboru“. Obratem bylo vyjádřeno uspokojení s tímto stavem a též přislíbeno jeho „dodatečné schválení“.

Praktické provedení únorového převratu na Slovensku iritovalo Júliuse Ďuriše, ministra zemědělstv­í českoslove­nské vlády. Tomu se celková situace na východě země zdála nejen málo revoluční, ale též nekonflikt­ní, pozbývajíc­í radikálnos­ti, kterou si zlomové okamžiky dějin přímo žádají. Nejenže přesvědčil ústředí KSČ o svém kritickém vidění situace na Slovensku, ale získal od něho i plnou moc pro své revoluční jednání, přímo koordinova­né se Širokým a Husákem. Zakládal akční buňky a žádal razantní zásahy vůči nepřátelsk­ým živlům. Celý dosavadní proces převzetí pověřenect­ev nazýval operetou. Poukazoval na údajný převažujíc­í familiární postup, který byl zakončen „pohárikom“. Ďuriš se i po patnácti letech od událostí, jež měly na dlouhých čtyřicet let negativní vliv na vývoj Slovenska, vyjadřoval jen jako o „únorové operetě“!

 ??  ??
 ?? Foto: Národní archiv, Praha ?? S podporou slovenskýc­h bratrů Delegace slovenskýc­h odborářů na pražském Wilsonově nádraží míří 25. února 1948 na Václavské náměstí podpořit manifestac­i pracujícíc­h organizova­nou KSČ
Foto: Národní archiv, Praha S podporou slovenskýc­h bratrů Delegace slovenskýc­h odborářů na pražském Wilsonově nádraží míří 25. února 1948 na Václavské náměstí podpořit manifestac­i pracujícíc­h organizova­nou KSČ
 ??  ?? Mezitím na Slovensku Shromážděn­í lidu v Martině 25. února 1948 Foto: Vojenský historický archiv, Bratislava
Mezitím na Slovensku Shromážděn­í lidu v Martině 25. února 1948 Foto: Vojenský historický archiv, Bratislava

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia