MF DNES

Vedení SPD zrušilo buňku v Brně. Až moc se hádali

- Jana Ustohalová redaktorka MF DNES

Vyhrocené vztahy v brněnské buňce hnutí SPD Tomia Okamury minulý týden dokonce řešila městská policie. Teď se celostátní vedení rozhodlo ji rázně utnout a v úterý buňku zrušilo.

„Atmosféra tam nebyla dobrá, proto se ji vedení rozhodlo vyřešit tímto způsobem. Je to rozumné. Situace se rázem uklidnila a můžeme pokračovat v práci,“říká krajský předseda SPD a poslanec Jan Hrnčíř s tím, že téměř všichni členové se s rozhodnutí­m ztotožnili.

Asi stovka nyní již bývalých členů brněnské SPD ale zůstává i nadále členy hnutí. Přecházejí přímo pod jihomoravs­kou krajskou organizaci.

Podle Hrnčíře nebyly vztahy mezi brněnskými členy SPD dobré minimálně poslední tři čtvrtě roku. Organizace se podle něj ustaví znovu. „Nebudeme na to spěchat, uděláme to v řádu měsíců,“podotkl Hrnčíř s tím, že během března to určitě nebude.

Zrušením organizace přišla o funkci její předsedkyn­ě a poslankyně Lucie Šafránková. Jestli bude chtít vést buňku znovu, není jasné. „V SPD zůstávám a o případné kandidatuř­e se rozhodnu později,“odpověděla stručně. „Nikdo neodešel,“doplnil krajský předseda Hrnčíř.

Policie na stranické schůzi

Vztahy mezi straníky se vyhrotily minulý týden v úterý, kdy musela na schůzi v Brně zasahovat městská policie kvůli sporu o jména na kandidátky do komunálníc­h voleb a také znovuzvole­ní Šafránkové brněnskou předsedkyn­í. Po konci jednání se vrátilo několik členů do kanceláře a dožadovalo se informací. Křičeli přitom a padaly nadávky.

„Části přítomných se nelíbilo, že již byla ukončena schůze,“vysvětlil důvod sporu mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Přítomnost uniforem rozhádané politiky podle něj zklidnila. „Obě strany pak shodně tvrdily, že se nepohodly, ale nic oznamovat nebudou. Proto se spor nebude nadále řešit,“uvedl mluvčí.

Emotivního jednání v sídle brněnské SPD se účastnil i bývalý starosta Brna-Starého Lískovce a člen strany Petr Hudlík. Podle něj tak vyvrcholil­a nespokojen­ost některých členů. „Vrátili se do místnosti a chtěli, aby jim vedení sdělilo, co bude následovat. Protože nevěděli, koho mají na kandidátku oslovit. Nakonec se začali hádat, až někdo přivolal strážníky,“přiblížil Hudlík.

„Kandidátky byly už jen třešnička na dortu. Ale nejde o konkrétní boj někoho proti někomu. Na kandidátká­ch pracujeme dál ve všech regionech, probíhají schůzky, řešíme personální obsazení,“dodal Hrnčíř s tím, že je představí během dubna.

 ?? Foto: ČTK ?? Šéfka Poslankyně Šafránková dosud buňku v Brně vedla.
Foto: ČTK Šéfka Poslankyně Šafránková dosud buňku v Brně vedla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia