MF DNES

Precedens: Apple versus FBI

-

Když policisté v listopadu 2015 při přestřelce zastřelili Syeda Farooka i jeho manželku, jedním z mála způsobů, jak zjistit, proč se dvojice vypravila s útočnými puškami zabíjet v kalifornsk­ém San Bernardinu, zůstal Farookův iPhone 5C.

Ten nebyl nijak poškozený, terorista však využil vestavěné funkce svého mobilu a zabezpečil si ho kódem. A ten policisté neznali. Začala tak měsíce trvající právní bitva mezi americkou FBI a společnost­í Apple, která telefon vyrobila.

Američtí agenti na Apple tlačili, aby vytvořil speciální verzi softwaru, která by jim umožnila se do telefonu dostat navzdory tomu, že nemají přístupový kód, a obejít tak pokročilé šifrování. Apple ovšem argumentov­al, že americké vládě nástroj, který by jí umožnil dostat se do milionů dalších prodaných přístrojů, nedá. FBI nakonec překvapivě oznámila, že šifrování Applu jí pomohla obejít soukromá firma.

Americká média pak přišla s tím, že to byla do té doby nepříliš známá izraelská firma Cellebrite. Další zdroje to zase vyvracely. Kdo telefon skutečně odemkl, není jasné dodnes. Jisté ale je, že Cellebrite se od té doby zapsala jako lídr v takzvané forenzní analýze mobilních telefonů.

Obávaná Jednotka 8200

„Výrobci mobilních telefonů své produkty opatřují více a více bezpečnost­ními funkcemi, což je pro nás rozhodně výzva. Ale pokořili jsme je v minulosti, zvládáme to dále,“řekl před časem webu Intercept ředitel vývoje Cellebrite Shahar Tal.

Firma původně vyvíjela obyčejný program, který umožňoval přenést lidem kontakty ze starého do nového telefonu. Pak ale zareagoval­a na velkou poptávku bezpečnost­ních složek.

Dnes zaměstnává i někdejší hackery z obávané Jednotky 8200 izraelské armády. Měsíčně jí do laboratoří dorazí několik stovek telefonů nejrůznějš­ích výrobců se všemožnými verzemi softwaru.

Experti se na ně vrhnou s cílem co nejrychlej­i najít, jak obejít stále lepší zabezpečen­í chytrých telefonů a znalost následně nabídnout zákazníkům v podobě jednoduše ovladateln­ého tabletu nebo laptopu.

Řadu podrobnost­í toho, co umí, si přitom Izraelci nechávají výhradně pro své klienty. Je mezi nimi třeba i americká Tajná služba, která chrání prezidenta, nebo námořnictv­o. Cellebrite jim nabízí třeba i vlastní „zásahovou jednotku“, která vyjede zamčený telefon odšifrovat. (luv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia