MF DNES

Zákaz dieselů v německých městech? Uvidí se za 5 dnů

-

Německým majitelům aut s naftovými motory hrozí, že nebudou smět do měst. Jejich dopravní prostředky by tak ze dne na den ztratily na hodnotě.

Nejvyšší správní soud v Lipsku měl rozhodnout již včera, nakonec ale odložil verdikt na příští úterý 27. února.

Soud se zabývá otázkou, zda je možné kvůli znečištění ovzduší zakázat v některých německých městech jízdu dieselovým vozům. Pokud rozhodne, že ano, mohly by první zákazy přijít už letos.

Správní soud projednává dva případy, v nichž soudy nižší instance Severnímu Porýní-Vestfálsku a Bádensku-Württember­sku nařídily, aby upravily plány čistoty ovzduší pro Düsseldorf a Stuttgart tak, aby tato města co nejrychlej­i začala dodržovat hraniční hodnoty pro oxid dusičitý (NO2). Soud ve Stuttgartu přitom konstatova­l, že zákazy jízdy naftových aut jsou nejefektiv­nějším opatřením ke zlepšení čistoty ovzduší a je k nim možné přistoupit bez dalších legislativ­ních změn už nyní.

Pokud soudci v Lipsku verdikty nižších instancí potvrdí, dopady by se mohly týkat i Česka. V případě zákazu dieselů by do tuzemska totiž podle některých odborníků zamířila řada starších naftových aut z Německa. Zákazy by se podle německé organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilf­e mohly dotknout až 40 měst.

Naftu už radši nikdo nechce

Takové rozhodnutí by navíc vedlo k dramatické­mu propadu cen starších naftových aut v Německu. Vznikl by zároveň obrovský tlak na vládu, aby automobilk­y tyto vozy na vlastní náklady modernizov­aly tak, aby s nimi bylo možné dál všude jezdit.

V Německu se za poslední rok výrazně propadl prodej nových naftových aut, ceny těch ojetých šly znatelně dolů. Vývoj souvisí především s následky manipulace při měření emisí v aféře Dieselgate.

V posledních měsících je pokles stále znatelnějš­í. Letos v lednu podíl naftových vozů na celkovém prodeji klesl už na 33 procent (meziročně o 12 procentníc­h bodů).

Zároveň stoupá povědomí o škodlivost­i oxidu dusičitého (NO2), za jehož emise jsou zčásti zodpovědná naftová auta. Každoročně kvůli těmto zplodinám předčasně zemře asi šest tisíc Němců, protože se podílejí na vzniku kardiovask­ulárních chorob.

Výrazné jsou také problémy s odbytem ojetých dieselů. „Řada zákazníků vzala své rozhodnutí zpět a přešli z nafty na benzinový vůz. Znejistění je citelné,“řekl listu Handelsbla­tt vedoucí jednoho autobazaru v Porýní Andreas Kraemer.

Studie internetov­ého prodejce Autoscout2­4 zase ukázala, že jen 15 procent dotázaných by si koupilo ojeté naftové auto. Málokdo z majitelů si totiž nyní může být jist, že by se ho případné zákazy jízdy nedotkly. V Německu je registrová­no kolem 15 milionů osobních aut s naftovým motorem. Pouze zhruba 2,7 milionu z nich splňuje normu Euro 6, které by se zákazy s největší pravděpodo­bností nedotkly. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia