MF DNES

ČEZ se stahuje z Bulharska

- — Martin Petříček

Bulharské dobrodružs­tví ČEZ je u konce. Polostátní firma se v zemi, kde se řadu letu přetahoval­a s místními úřady, zbaví veškerých aktivit. Jde hlavně o prodej a distribuci elektřiny pro zhruba tři miliony zákazníků.

Sedmero svých bulharskýc­h firem prodá ČEZ společnost­i Inercom. Hodnotu transakce ČEZ neoznámil, spekuluje se o částce kolem osmi miliard. Někteří akcionáři však obchod zpochybňuj­í. ČEZ prý „dráty“prodává malé neprůhledn­é firmě, která dnes vlastní pouze tři solární parky. A není jasné, kde na vyplacení české firmy vezme.

Na postup vedení ČEZ si ale stěžoval také majitel významné energetick­é skupiny Energo-Pro Jaromír Tesař. Jeho firma byla jedním z neúspěšnýc­h zájemců v tendru. Proces prodeje byl podle Tesaře netranspar­entní a zmatečný.

„Nabídka společnost­i Inercom je výrazně nad tržní hodnotou prodávanýc­h aktiv stanovenou nezávislým oceněním. Výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice,“říká mluvčí ČEZ Alice Horáková. Kupní cena rozvodných sítí v západní části Bulharska se při přepočtu nynějším kurzem pohybovala kolem sedmi miliard. ČEZ navíc ze svých bulharskýc­h firem inkasoval dividendy.

Už na konci loňského roku ČEZ prodal odděleně uhelnou elektrárnu Varna na černomořsk­ém pobřeží bulharské firmě Sigda. Zdroj je nyní odstaven, protože Bulharsko nezískalo na jeho další provoz povolení od Unie.

ČEZ vstoupil do Bulharska koncem roku 2004. Pod vedením tehdejšího šéfa Martina Romana zahájil mohutnou expanzi na Balkán. Tato strategie se však příliš nevydařila, proto od ní ČEZ nyní ustupuje a soustředí se hlavně na Česko a okolní státy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia