MF DNES

Rockeři znovu uvedou své hity s orchestrem

- — Václav Hnátek

Show, která si říká Rock Meets Classic, má letos už devátou sezonu a 12. dubna do pražské O2 areny doveze zástupce kapel Status Quo, Gotthard, Supertramp, The Hooters a Saga. Jak titul napovídá, rockové hudebníky doprovodí symfonický orchestr.

„Každý rok zveme jiné hosty, takže pokaždé představím­e úplně novou show a jiné skladby,“vysvětluje baskytaris­ta Mat Sinner, který je součástí doprovodné kapely. „Většinou se toho s námi účastní zpěváci z vybraných rockových skupin a hrajeme jejich největší hity.“

Vzhledem k orchestrál­ním úpravám se písně samozřejmě trochu liší. „Zároveň se snažíme zachovat radost, která v nich je původně obsažená,“dodává Sinner. „Takže nečekejte nějaké jazzové verze.“

Nejde o peníze

Záleží také na účastnícíc­h. Většina prý chce písně hrát spíš v původní podobě, například Eric Bazilian však písně The Hooters nově zaranžoval. Kdo rozhoduje o tom, které konkrétní skladby zazní? „Každý máme čtyři pět ikonických písniček, bez kterých se ani naše vlastní koncerty neobejdou, takže výběr je docela zřejmý,“soudí Bazilian. Ale existuje i jakési právo veta. „Status Quo mají velmi populární song Whatever You Want. Ale byla to písnička Ricka Parfitta, který bohužel zemřel. Takže Francis Rossi, jenž s námi letos hraje, mě poprosil, abychom ji vynechali a uchovali v památce na Ricka. Což dává smysl,“vysvětluje Sinner.

Připojuje ještě historku se Scottem Gorhamem z kapely Thin Lizzy, jenž s Rock Meets Classic vystupoval v minulosti. Odmítal hrát hit Whiskey in the Jar, rovněž s logickým poukazem na to, že píseň pochází z období, než se ke kapele připojil. „Asi v polovině turné za mnou přišel a říká: 'Jestli mě pozveš příště, tak tu písničku zahraju.' A víte co? Možná ho pozvu, bylo to skvělé,“směje se Sinner.

Jestlipak někdo v minulosti odmítl? Podle Sinnera hudebníci ne, ale manažeři občas dělají problémy. „Nikdo tohle turné nedělá pro peníze. Ne že by platili špatně, ale není to ten hlavní důvod,“tvrdí Bazilian. „A nikomu to neříkejte, ale asi bych do toho šel i zadarmo,“usmívá se.

Projekt přijel do Prahy představit i John Helliwell z kapely Supertramp. „Je to pro mě příležitos­t. Se Supertramp jsme některé skladby s orchestrem nahrávali, ale jen velmi zřídka jsme je v této podobě také prezentova­li živě. Takže mě to láká,“vysvětluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia