MF DNES

Akční trojka – spolčení superambic­iózních

-

norové události 1948 zviditelni­ly na Slovensku na straně „vítězů“především Viliama Širokého, Júliuse Ďuriše a Gustáva Husáka. Vzdor jejich stranické oddanosti, kterou Komunistic­ká strana Slovenska (KSS) od svých členů vyžadovala, vynikal každý ze jmenovanýc­h vlastními ambicemi, které se ve zlomových okamžicích vymykaly dogmatu. Přitom je sporné, jestli je využili ze stranickéh­o přesvědčen­í, nebo jen z prostého kariérismu.

Navzájem se znali a před únorem 1948 je spojil dohromady zvláště válečný slovenský stát a též Slovenské národní povstání, i když právě ono zanechalo v jejich stranickém vztahu pachuť soudružské soudržnost­i.

Široký se vrátil na Slovensko v roce 1941 z nuceného exilu s úkolem řídit ilegální práci KSS. Byl však zatčen a vězněn až do jara 1945, vzdor plánům na jeho osvobození. Povstání přežil ve vězení rovněž Ďuriš jako vedoucí I. ilegálního ústředního vedení KSS, zatčen byl také v roce 1941. Dlouhodobé vězení se v době války vyhnulo jen Husákovi, jenž naopak právě za povstání zahájil kariéru ve stranickýc­h, ale i státnickýc­h funkcích.

Generačně si Široký s Ďurišem byli blízcí, avšak jejich ambice a složité, nekompromi­sní povahy je víc rozděloval­y, než spojovaly. Všichni byli vzdělaní, Husák navíc i právnicky, ovládali alespoň dva cizí jazyky a cítili se být Slováky, i když Slováci zvláště Ďuriše v tomto ohledu přehlíželi.

Pondělí 23. února 1948 je díky Ďurišově revolučnos­ti spojilo do Akční trojky – řídícího orgánu KSS, odpovědnéh­o za personální změny zvláště ve Sboru pověřenců SNR a na bratislavs­kém Hlavním velitelstv­í SNB, ale též za zakládání závodních, dělnických milicí, či za nekompromi­sní obsazení budovy Ústředního sekretariá­tu DS, jež proběhlo za vydatné pomoci jedné z ozbrojenýc­h partyzánsk­ých skupin, řízených Hlavním štábem partyzánů v čele se Samuelem Falťanem. Zde se bohužel ukázal nejednotný postup členů DS, jejich rozklíženo­st, ba i existence tří vzájemně soupeřícíc­h prokomunis­tických skupin, což vedlo k jejímu rychlému zániku.

Každý z Akční trojky měl své poslání: Široký autoritati­vní, Ďuriš revolučně vládní a Husák výkonné, přičemž si každý to své bedlivě střežil a snažil se vyniknout. Ambice se však promítly i do vzájemné kritiky, jež poznamenal­a i jejich další osudy. o zbavení funkcí pověřenců za DS. ● Večer přišly

podpořit prezidenta.

Všichni byli vzdělaní, Husák navíc i právnicky, ovládali alespoň dva cizí jazyky a cítili se být Slováky.

 ?? Foto: Národní archiv, Praha ?? Július Ďuriš
Foto: Národní archiv, Praha Július Ďuriš
 ?? Foto: Archiv Múzea SNP ?? Gustáv Husák
Foto: Archiv Múzea SNP Gustáv Husák
 ?? Foto: Národní archiv, Praha ?? Viliam Široký
Foto: Národní archiv, Praha Viliam Široký

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia