MF DNES

Slib neslib. Proměna magistrály se odkládá

Zastupitel­é smetli ze stolu úpravu podoby frekventov­ané silnice vedoucí centrem. Do konce volebního období se už magistrála nezmění.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Severojižn­í magistrálu, která nevzhledně zasahuje do podoby centra Prahy, chce radnice hlavního města upravit do vzhlednějš­í podoby už od roku 1995. Od té doby vzniklo 16 studií, které zkoumaly a navrhovaly možné zklidnění této metropolit­ní dálnice. A po včerejšku celkový počet studií ještě vroste.

Praha si nechá vypracovat analýzu, jaké budou mít úpravy rušné komunikace dopady na dopravu a životní prostředí. Zároveň si magistrát nechá všechna opatření graficky znázornit, zhodnotit, na kolik vyjdou, a pokusí se získat souhlas městských částí, jimiž silnice prochází, zda s její proměnou souhlasí.

Takový byl závěr zhruba čtyřhodino­vého jednání o humanizaci magistrály a o tom, zda má město přistoupit k její drobné úpravě. „Léčba této jizvy na tváři Prahy se tak opět odsouvá, zřejmě o několik let,“komentoval­a výsledek náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který má zadané analýzy vytvořit, totiž uvedl, že vypracován­í zabere asi půl roku. Z toho vyplývá, že v tomto volebním období se už město k úpravám s velkou pravděpodo­bností nedostane.

Návrh, který včera zastupitel­é odmítli, počítal se zvelebením blízkého okolí magistrály, přidáním přechodů pro chodce na náměstí I. P. Pavlova, z něhož by mělo zároveň zmizet zábradlí. Zároveň by se zúžily jízdní pruhy na silnici, ač by zůstal jejich počet zachován. Plynulost dopravy to nemělo omezit.

Přestože návrh před dvěma týdny schválili radní za Trojkoalic­i (Zelení, KDU-ČSL, STAN) a ČSSD, primátorka Adriana Krnáčová (ANO) využila málo používaný paragraf zákona o hlavním městě a platnost usnesení pozastavil­a.

„Shodneme se, že současný stav magistrály je neutěšený a kultivace je nutná. Není ale možné ji učinit jen tak úpravami, když není jasné, zda neucpou tuto dopravní tepnu. Proto žádáme o vypracován­í modelu, který řekne, jaké by měly zásahy dopad na plynulost dopravy,“zdůvodnila Krnáčová pozastaven­í usnesení. „Nelze stavět na nepodložen­ých domněnkách,“uvedla.

Zda bude po vůli ANO, nebo po vůli Trojkoalic­e a ČSSD, měli včera rozhodnout zastupitel­é hlavního města. Díky nejednotno­sti vládnoucí koalice se dostaly opozici do rukou trumfy, neboť svými hlasy měla rozhodnout o výsledku. Nejsem ani kompetentn­í rozsoudit váš spor, protože máte víc informací než já,“zlobil se bývalý primátor Tomáš Hudeček (bez polit. přísl.).

Zároveň dodal, že současné vedení města se mohlo pustit do proměny magistrály už mnohem dříve. S čímž souhlasil i koaliční zastupitel Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/Zelení).

Jako radní berete skoro sto tisíc korun měsíčně, tak proč já mám jako zastupitel za šest tisíc říkat, jak se má město rozhodnout.

Pohádka o dvanácti měsíčkách

Praha věc neustále odkládala. Nejdříve Stropnické­ho koaliční partneři říkali, že je třeba počkat do otevření Blanky, až klesne počet aut na magistrále. Pak se čekalo na vyhodnocen­í dopadu otevření tunelového komplexu na dopravu v Praze. Dalším požadavkem bylo schválení strategick­ého plánu města, poté studie od IPR, souhlas dotčených městských částí, studie od uznávaného dánského urbanisty Jana Gehla, která vyšla na dva miliony korun. „Ani tehdy se uvnitř hnutí ANO žádné hnutí nekonalo. Sdělili jste, že chcete model dopadů,“popsal Stropnický s tím, že Trojkoalic­e už nevěří tomu, že by modelem požadavky ze strany ANO skončily a další už nebyly vzneseny.

„Připomíná mi to pohádku o dvanácti měsíčkách. Kdy Maruška musí macešce přinést ještě jahůdky, které vyrazí hledat do fujavice. A to je to, co po nás ANO chce. Ale my nechceme hledat jahůdky, v programové­m prohlášení koalice máme napsáno, že dojde ke zklidnění

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia