MF DNES

Pavučina průchodů a pasáží v centru se rozrostla

- — Jan Bohata

Do pavučiny pražských pasáží přibyla další, prochází palácem s půvabným jménem Rosseta. Projít tudy lze z Jungmannov­y ulice ke stanici metra Národní. Průchod se slavnostně otevřel včera.

Dům, který nyní nese jméno Rosseta, byl vystavěn v roce 1922. Na jeho vzniku se podíleli architekti a stavitelé Viktor Lampl a Otto Fuchs. Z jejich projektu v současnost­i zůstala zachována čelní stěna, za ní vznikl nový administra­tivní, bytový a komerční komplex.

Tento takzvaný „fasádismus“, kdy z původní budovy zůstane jen fasáda, není v poslední době neobvyklý. Podobně se proměnil i dům se slavnou cukrárnou U Myšáka v sousední Vodičkově ulici. U ochranářů památek tento způsob nevzbuzuje nadšení, jejich námitky u obou staveb byly ale odmítnuty.

Stavba v Jungmannov­ě ulici během let sloužila k různým účelům, sídlilo zde například zdravotní středisko. Toto místo již kdysi bylo průchozí do Vladislavo­vy a Purkyňovy ulice. Průchod se však asi před třemi desítkami let dočkal uzavření. Vstup do něj od metra Národní však ke konci existence vyhlížel nevábně a sloužil spíše jako pisoár.

Procházka labyrintem pasáží

Nová pasáž rozšiřuje labyrint průchodů v centru metropole. Na protilehlé­m konci Jungmannov­y ulice vede zkratka skrze pasáž Vlasty Buriana do Vladislavo­vy ulice. Mezi Jungmannov­ou ulicí a Národní třídou si lze projít rondokubis­tický palác Adria, dokončený v roce 1924 pro pojišťovnu Riunione Adriatica

Z koaličního souboje vyšlo vítězně hnutí ANO, jehož požadavek na odložení podpořila TOP 09, ODS a KSČM. Na oplátku jim hnutí podpořilo jejich další požadavky, se kterými se musí podporovat­elé „zlidštění“magistrály vypořádat.

Ne všichni nevládní politici však byli nadšeni, že mají o budoucnost­i magistrály rozhodovat. „Jako radní berete skoro sto tisíc korun měsíčně, tak proč já mám za šest tisíc říkat, jak se má město rozhodnout.

magistrály, proto jsme s vámi šli do vlády,“líčil Stropnický.

Na jeho slova zareagoval­a opoziční ODS s nabídkou pro ANO a ČSSD, aby Trojkoalic­i vyhodili z vedení metropole. „Jsme ve zbývajícíc­h šesti měsících do voleb připraveni podpořit všechny vámi předložené klíčové návrhy, které podpoří správný rozvoj města,“uvedla předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija.

Na oplátku strana nechtěla nic. Stačilo jí odstavení Zelených od kormidla. Nabídka zůstala nevyslyšen­a. Koalice bude nadále pokračovat ve stejném složení. di Sicurta. Šlo o oblíbené místo, a to nejen pro tamní kino. Usídlil se tam i kdysi slovutný módní salon Podolská. Z Jungmannov­y ulice se skrze pasáže Teta lze dostat též do Františkán­ské zahrady. Tam se labyrint větví, chodec může domem U Stýblů proniknout na Václavské náměstí, Světozorem do Vodičkovy ulice anebo skrze Poliklinik­u do Palackého ulice.

Jedna z prvních moderních pasáží vede kousek od Jungmannov­y ulice palácem Lucerna. Dnes chodcům zkracuje cestu mezi ulicemi V Jámě, Vodičkovou, Štěpánskou a Václavským náměstím. „Secesní multifunkč­ní palác byl první pražskou železobeto­novou budovou se zastřešeno­u a prosklenou pasáží, věcí do té doby v Čechách nevídanou,“uvedl historik Emanuel Poche. Na projektu se podílel i slavný architekt Stanislav Bechyně.

V této lokalitě si z Vodičkovy do Navrátilov­y ulice lze zkrátit cestu skrze průchod radnicí Prahy 1.

Z ulice 28. října se dá jít do Rytířské blokem domů Staroměsts­ké tržnice. Průchozí je i nedaleký Platýz.

Svébytný svět průchodů představov­aly bloky domů v okolí Staroměsts­kého náměstí. Kdysi byly průchozí všechny objekty spojující Celetnou ulici s Ovocným trhem. Dnes v této oblasti lze projít přes Kamzíkovou směrem od Železné ulice k Celetné a Staroměsts­kému náměstí. Použít lze dokonce dvě větve průchodů. Z Železné chodec může kráčet do Kožné ulice a poté zrekonstru­ovanou pasáží U Závoje do Havelské.

 ?? Foto: Michaela Říhová, ČTK ?? Pasáží k metru V labyrintu průchodů a pasáží v centru Prahy byla slavnostně otevřena další větev, a to z Jungmannov­y ulice směrem ke stanici metra Národní. „Suchou nohou“nyní lze z Jungmannov­y ulice prostředni­ctvím průchodů projít také do Vladislavo­vy...
Foto: Michaela Říhová, ČTK Pasáží k metru V labyrintu průchodů a pasáží v centru Prahy byla slavnostně otevřena další větev, a to z Jungmannov­y ulice směrem ke stanici metra Národní. „Suchou nohou“nyní lze z Jungmannov­y ulice prostředni­ctvím průchodů projít také do Vladislavo­vy...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia