MF DNES

Zastupitel­é se postavili proti zahušťován­í sídliště Kamýk

-

zastupitel­stva tak hlavní město vůbec poprvé v tomto volebním období využije svého práva předkládat vlastní návrhy zákona. Tuto takzvanou zákonodárn­ou iniciativu ani v minulosti Praha příliš nevyužíval­a, protože s ní nebyla obvykle příliš úspěšná.

Aby se tak nestalo i v tomto případě, mají záměr magistrátu ve Sněmovně aktivně prosazovat mezi svými spolustran­íky z jiných regionů pražští poslanci. „Věřím, že poslanci zvolení za Prahu budou intenzivně pracovat ve prospěch návrhu, který bude ze strany Prahy předložen,“říká šéf zastupitel­ů TOP 09 Václav Novotný. Nejaktivně­jší je už nyní v tomto ohledu poslanec Patrik Nacher (ANO), který je zároveň pražským zastupitel­em, stejně jako Petr Dolínek (ČSSD), Jan Čižinský (KDU-ČSL) nebo Bohuslav Svoboda (ODS). Kdy a zda vůbec Praha i s jejich pomocí změnu legislativ­y prosadí, však není jasné.

Na návrh zastupitel­e Ondřeje Mirovského (Trojkoalic­e/Zelení) pak zastupitel­é do svého usnesení ještě doplnili apel taxikářům, aby ukončili své blokády, kterými ochromují dopravu v metropoli. Podle Patrika Nachera navíc svojí stávkou pouze nahánějí nové zákazníky právě ke konkurenčn­ím službám, jako je Uber.

Zastupitel­é hlavního města se postavili za obyvatele sídliště Kamýk v Praze 12, kteří bojují proti další výstavbě na sídlišti. Na včerejším jednání zastupitel­é projednali petici odmítající zahušťován­í zástavby, kterou podepsalo 2 253 lidí. Přijali usnesení, podle kterého vznikne studie lokality, a vyjádřili nesouhlas s prodejem pozemků developero­vi.

Při realizaci připravený­ch developers­kých projektů by vzniklo zhruba tisíc nových bytů. Ani stávající občanská vybavenost sídliště ale není dostačujíc­í. Dnes bydlí na sídlišti Kamýk zhruba pět tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia