MF DNES

Petr Ton by po kariéře mohl trénovat děti

-

Fotbalová Dukla a domácí stadion na Julisce, to jde letos náramně dohromady. Dukla na svém trávníku prohrála jediný z posledních jedenácti zápasů. A dnes má další šanci, jak skvělou bilanci ještě rozšířit. K utkání druhého jarního kola přijede Jablonec, pro Duklu docela oblíbený soupeř.

„Jablonec byl na podzim velmi silný v kombinaci. Mají rychlost na stranách a ještě zlepšili přímočaros­t. Čeká nás velmi těžký soupeř, očekávám herně hodně zajímavý zápas. My už se těšíme na návrat před domácí fanoušky,“uvedl kouč Dukly Jaroslav Hynek.

Dukla neprohrála posledních šest vzájemných ligových duelů, poslední tři zápasy nad Jabloncem pouze vyhrávala.

„Na Dukle se hraje nepříjemně. Je to technický mančaft a prezentují se tak, jak chceme hrát i my. Takže fotbalově by to měly být oboustrann­ě stejné herní styly,“řekl jablonecký kouč Petr Rada, jenž se v utkání

Ton, Ton, Petr Ton! Dlouhé roky se z tribun hokejových stadionů ozýval tenhle pokřik, oslavující umění skvělého útočníka.

Obávaný kanonýr už však fanoušky nepotěší. Nejlepší střelec v historii Sparty se ve čtyřiačtyř­iceti letech rozhodl ukončit svou dlouhou kariéru.

„Čekal jsem do poslední chvíle, ale bohužel nejsem v takovém zdravotním stavu, abych se někomu zavázal smlouvou,“vysvětlil Petr potká se synem Filipem, který chytá za Duklu. „První jarní kolo jsme zvládli dobře a chceme pokračovat v kombinační hře. Jedeme na Duklu s tím, že se nechceme vracet s prázdnou,“dodal Rada.

Dnešní střetnutí na Dukle lze považovat za předkrm. Hlavní událostí fotbalovéh­o víkendu v Praze bude až nedělní vršovické derby Slavia - Bohemians. Domácí v něm budou napravovat senzační porážku z Jihlavy. Zřejmě i za pomoci Ton. „Nebylo by ode mě seriózní, abych někde kontrakt podepsal a za nějakou dobu oznámil, že nemohu hrát.“

Slánský rodák toho s hokejem zažil opravdu hodně. Po začátcích v Kladně uchvátil lehkým bruslařský­m stylem a skvělou střelbou finskou ligu. Postupně v ní nastupoval za Jokerit Helsinky, Espoo Blues, JYP Jyväskylä a Kärpät Oulu. Po návratu do Česka se domluvil na angažmá se Spartou, v jejímž dresu se Hraje se v neděli od 18 hodin v Edenu, přímý přenos vysílá O2 TV Sport. Slavia s Bohemians neprohrála v lize šestkrát za sebou, z toho bylo ale pět remíz. stal modlou. Získal s ní dva tituly a stal se nejlepším střelcem v historii klubu. „Nyní bych rád využil svou trenérskou licenci, mohl bych pracovat i jako kondiční trenér,“svěřil se Ton.

Když ve Spartě nečekaně skončil, zahrál si ještě za brněnskou Kometu a pak se rozhodl posílit mateřské Kladno, kde v minulé sezoně vytvořil formaci veteránů spolu s Jiřím Burgerem a Petrem Tenkrátem. Jenže Rytířům sezona nevyšla a klub s změn v sestavě. „Máme to v hlavě. Je tam možnost úpravy rozestaven­í, nad kterou přemýšlíme, chceme změnit nějaké posty. Variant je hodně, i když nám do toho promlouvá viróza, která je nepříjemná, někteří hráči nejsou zdraví. Máme ještě tři dny, ale určitě nějaké změny budou. Budeme reagovat i na některé výkony hráčů v Jihlavě,“prozradil na klubovém webu kouč Slavie Jindřich Trpišovský, pro něhož to bude první domácí triem útočníků neprodlouž­il kontrakt. Ton se udržoval, nechtěl s profesioná­lním hokejem končit, dokonce znovu s Kladnem trénoval, jenže k dohodě o návratu nedošlo.

„Měl jsem nějaké nabídky z Německa, Itálie i Francie, ale rozhodl jsem se zůstat doma,“vysvětlil Petr Ton, který se svým finálním verdiktem počkal na přelom ledna a února, kdy na českém hokejovém trhu končí přestupní termín.

Bude tak mít více prostoru na sledování zápas po zimním příchodu do klubu z Liberce. „Bohemka má od začátku sezony hodně vzestupnou tendenci, bude to určitě nepříjemný soupeř,“podotkl Trpišovský.

Varováním pro něj může být, že Bohemians prohráli jediné z posledních sedmi ligových utkání se Slavií.

Při zápase se rozloučí se svým působením ve Slavii slovenský záložník Dušan Švento, který v červenobíl­ém dresu odehrál celkem 178 zápasů. sportovníc­h kariér svých dvou dětí. Dcera Natálie se věnuje tenisu a florbalu, syn Petr mladší se potatil a v mládežnick­ých týmech Kladna hraje hokej.

„I když v tuhle chvíli ještě nemám nic domluveno, tak bych se třeba už na jaře rád u kladenské mládeže angažoval,“naznačil Petr Ton, že by se třeba mohla zrodit hokejová spolupráce otce se synem. „Nechám to zatím otevřené, ještě je pár týdnů čas.“(prp)

 ?? Foto: Dalibor Glück, ČTK ?? Dobrý vstup Fotbalisté Dukly vstoupili do jarní ligy cennou remízou 1:1 ve Zlíně, z níž se hráči takhle radovali. Dnes se budou snažit potvrdit bodový zisk při domácím střetnutí proti Jablonci. Dukle se doma velmi daří, na Julisce prohrála jen jednou z...
Foto: Dalibor Glück, ČTK Dobrý vstup Fotbalisté Dukly vstoupili do jarní ligy cennou remízou 1:1 ve Zlíně, z níž se hráči takhle radovali. Dnes se budou snažit potvrdit bodový zisk při domácím střetnutí proti Jablonci. Dukle se doma velmi daří, na Julisce prohrála jen jednou z...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia