MF DNES

Jsou čtyři. A za nimi zeje díra

Zpráva o stavu týmu českých biatlonist­ek ke konci roku nula.

-

Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

arkéta Davidová se s tím nepárala a řekla to na plná ústa: „Stojku jsem totálně nezvládla. Podložky se smekaly, já si špatně stoupla a pokazila to dalším lidem. Přitom dnes byl výborný výsledek hratelný. Jen se podívejte, kdo vyhrál. Bělorusky! Stačilo, abychom podržely střelbu, jenže to jsme neudělaly. Bohužel.“

Dvě nejmladší, Davidová a Jislová, si po svých stojkách obkroužily ve štafetě žen dvě trestná kola. A tak jsou nakonec Češky až dvanácté, ačkoliv v každé z předchozíc­h pohárových štafet této zimy porazily olympijské šampionky z Běloruska.

Jak olympiáda v Koreji pro český ženský biatlon parádně začala, tak poněkud smutně končila.

Na úvod tým slavil bronz Veroniky Vítkové i životní maxima Davidové a Jislové. Na konci po štafetě šéftrenér Ondřej Rybář vyřkl: „Mladé holky dělaly na střelnici zbytečné chyby, a tak jsme dole.“

Pro tým pomalu končí sezona, jež byla „rokem nula“po éře Gabriely Koukalové. Kdy a zda vůbec se česká superstar vrátí na scénu, je ve hvězdách. „Teď si odpočinula u moře, v březnu půjde k Pavlu Kolářovi a po vyšetření se rozhodne, co dál. Všechny scénáře jsou možné,“sdělil šéf svazu Jiří Hamza.

Pokud se nevrátí, budou osu týmu nadále tvořit čtyři aktérky včerejšího závodu, ve svých lepších dnech schopné bojovat třeba i o štafetové stupně vítězů.

Role tahouna patří Veronice Vítkové, vždyť při součtu časů ze všech individuál­ních klání je pátou nejúspěšně­jší biatlonist­kou těchto her. Letos se zase našla, tři třetí místa ze Světového poháru přetavila i v bronz z Pchjongčch­angu. „Je to má první velká individuál­ní medaile, takže s celou olympiádou mohu být jen spokojená, i když některé další šance jsem si odstřelila,“říká.

V 29 letech však zároveň, byť s úsměvem, dodává: „Už jsem stará.“Se startem na dalších hrách nepočítá. Je otázkou, jak dlouho ještě na závodních tratích vydrží.

O dva roky mladší Eva Puskarčíko­vá navzdory včerejšímu solidnímu výkonu nezastírá: „Olympiáda je pro mě zklamáním.“Celou zimu se hledá a marně se snaží navázat na loňský průlomový rok.

Naopak jedenadvac­etiletá Markéta Davidová a třiadvacet­iletá Jessica Jislová se zatím vytrvale zlepšují. Pro Davidovou byla porce šesti startů v Koreji mamutí, ne nadarmo si posteskla: „Už je to prostě dlouhý.“Její sebekritic­ké proslovy i zjevná chuť rvát se s nejlepšími jsou příslibem. Jislová jde vpřed pomalejším­i krůčky, přesto i ona už letos nahlédla do první dvacítky poháru. Ta první se opírá o běh, ta druhá (navzdory včerejšímu selhání) o střelbu.

Za touto základní sestavou zeje výkonnostn­í propast. Veronika Zvařičová chce po sezoně končit. Lucie Charvátová tápe, potřebuje shodit nějaká ta kila a nabrat střeleckou sebedůvěru. Lea Johanideso­vá propadá běžecky. Ani další ženy v IBU Cupu nepřesvědč­ují. Simona Maříková, ještě loni pátá na juniorském mistrovstv­í Evropy, předčasně ukončila kariéru a chce se raději soustředit na studia. Naděje vzbuzuje aspoň juniorka Tereza Vinklárkov­á.

V posledních letech se český ženský tým řadil z pohledu výsledků mezi biatlonové velmoci. Po této „sezoně nula“můžeme říci, že je také do budoucna schopný kvalitních výsledků. Ovšem z pohledu šíře domácí špičky momentálně Česko mezi ženské velmoci nepatří – a vlastně mezi ně nepatřilo ani dříve za éry Koukalové.

Nezbývá než doufat, že boom v náboru mládeže, jenž se datuje od roku 2013, přispěje k utváření nové silné generace.

Potrvá to, jistě. I Švédové včera oslavující stříbro by mohli vyprávět, jak velmi dlouho můžete čekat na zrod nové medailové generace.

Gábina si odpočinula u moře, teď půjde k Pavlu Kolářovi a po vyšetření se rozhodne, co dál. Vše je možné.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pilíře týmu Ženský biatlon stál na olympiádě na Markétě Davidové (vlevo) a Veronice Vítkové.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pilíře týmu Ženský biatlon stál na olympiádě na Markétě Davidové (vlevo) a Veronice Vítkové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia