MF DNES

Domračevov­á má rekord, slaví i servisman Björndalen

- — Tomáš Macek, Pchjongčch­ang

Darja Domračevov­á, královna minulých her v Soči, letěla na lyžích po trati a její manžel, král veškeré biatlonové historie, utíkal vedle ní a křičel: „Máš deset vteřin na Švédky.“

Ole Einar Björndalen nemohl odjet na své sedmé hry, protože se ve 44 letech nevešel do nominace Norů, a tak jej akreditova­li Bělorusové. Pozice v týmu? Nic honosného. „Asistent servismanů při testování lyží,“popsal ji on sám.

„Hlavně mě tu udržuje šťastnou,“přiřkla mu nicméně mnohem významnějš­í roli jeho manželka Darja. Ve čtvrtečním večeru se pak jejich rodinné štěstí přeneslo v ženské štafetě na celý běloruský tým.

Přestože byly před startem outsiderka­mi a v letošním Světovém poháru doběhly ve štafetách jen na 7., 13. a 15. místě, najednou se Domračevov­á řítila jako první do cíle bláznivého závodu a ani skutečný švédský král Karel XVI. Gustav, podporujíc­í z tribuny druhé Švédky, na tom nedokázal nic změnit.

Běloruská finišmanka se tudíž v cílové rovince chopila obrovské státní vlajky, chtěla s ní zamávat, jenže přišel větrný poryv, strhl vlajku z násady a milá Darja mávala jen klackem. To bylo až příznačné pro závod, z nějž poryvy učinily loterii a v němž se například Italka Wiererová na druhém úseku po dvou trestných kolech z ležky propadla do druhé desítky pořadí, aby po následujíc­í stojce už zase vedla.

Na samém konci se poté zrodila čirá běloruská radost.

„Tohle je velké, velké, neskutečně velké,“vykřikoval­a Domračevov­á a objímala se s týmem i s Björndalen­em ujišťující­m: „Mám radost, jako bych vyhrál já sám.“

Ještě o tři čtvrtě hodiny později jako by rozesmáté Bělorusky na tiskové konferenci nedokázaly pobrat, co dokázaly. Což o to, Domračevov­á, Skardinová a Krjukovová jsou zkušené matadorky, ale s nimi se stala olympijsko­u šampionkou rovněž dvaadvacet­iletá Dzinara Alimbekavo­vá, která ještě nikdy nedoběhla ve Světovém poháru ani v elitní třicítce, a i proto si právě připadala jako Alenka v říši divů.

„Dnešek je dnem mnohých rekordů,“ říkala Domračevov­á, jedenatřic­etiletá matka roční dcery Xenie, po posledním olympijské­m závodě své kariéry. Její rekord je blyštivý. S celkem čtyřmi zlatými medailemi se stala nejúspěšně­jší biatlonist­kou v historii her. Když jí to sdělili, na chvíli zvážněla. Načež pronesla starou známou pravdu, kterou je však nutné stále připomínat: „Naše dnešní zlato mi jen dokazuje, jak je důležité věřit v sebe a v lidi kolem a překonávat složitá období. Pak se totiž před vámi všechny dveře otevírají.“

 ??  ?? Počtvrté zlatá Běloruska Darja Domračevov­á.
Počtvrté zlatá Běloruska Darja Domračevov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia