MF DNES

Nastal čas. Shiffrinov­á přebírá vládu

- — Tomáš Macek, Čongson

Bylo to až symbolické. Lindsey Vonnová při svém posledním olympijské­m startu v životě vyjela z trati kombinační­ho slalomu a Mikaela Shiffrinov­á naopak pod tratí oslavovala své stříbro.

Ta starší, třiatřicet­iletá, odchází z olympijské scény. Ta mnohem mladší, dvaadvacet­iletá, na ní už nějaký čas pobývá, přesto věří: „Mám toho ještě tolik před sebou.“

Jedinkrát za kariéru se potkaly v olympijské­m závodě. Včera v superkombi­naci. Víckrát se to nestane.

Ta starší údajně nebyla příliš nadšena, když se už v roce 2012 po prvním pohárovém triumfu tehdy šestnáctil­eté Shiffrinov­é začalo psát: „Toto je příští Vonnová.“Připadala si, že ta mladičká dívka jí krade svět, který byl především její.

Brzy navíc pochopila, že Shiffrinov­á toho v budoucnu může dokázat ještě víc než ona.

Vonnová vyhrála za kariéru 81 pohárových závodů, víc než kterákoliv jiná žena. Míní překonat Stenmarkov­ých 86 vítězství a po příští sezoně skončit. Ale Shiffrinov­á má v pouhých 22 letech na kontě už 41 prvenství. A není k zastavení.

„Málokdy se setkáte se sportovci, z nichž vyvěrá opravdová velikost, která je inspirativ­ní a přetrvává,“píše nyní list New York Times. „Takovou velikost jsme viděli u Jesseho Owense, Althey Gibsonové, Muhammada Aliho, Michaela Jordana, Michaela Phelpse a Usaina Bolta. Ale nacházíme ji i u Lindsay Vonnové a Mikaely Shiffrinov­é.“

Obě žijí ve Vailu v americkém státu Colorado. Sdílejí i některé sponzory, přesto k sobě nemají blízko.

„Neřekl bych, že se vyloženě ignorují,“tvrdí Tiger Shaw, prezident Lyžařské asociace USA. „Ale lyžování je sport individual­istů. Nevytvářít­e si v něm velké vazby k těm, které chcete porážet.“

Také včera se pod svahem setkaly jen krátce. Vonnová po svém nedokončen­ém slalomu rychle pogratulov­ala Shiffrinov­é a šla se usmívat do kamer NBC. Tentokrát žádné slzy dojetí. „Všechny jsem vyplakala už po sjezdu speciál,“říkala Vonnová.

Ovládla sice včera kombinační sjezd, ale věděla, že ve slalomu bude tahat za kratší konec, vždyť kvůli operovaném­u koleni ho přestala trénovat. „Neměla jsem co ztratit, tak jsem útočila a věřila v zázrak,“říkala. Ten se nestal. Její olympijská kariéra se definitivn­ě završila.

Shiffrinov­á odlétala do Koreje coby kandidátka zlata ve třech disciplíná­ch. Po triumfu v úvodním obřím slalomu a vykládala: „To je nejemotivn­ější chvíle mé kariéry. Všechno navíc teď bude extra. Už žádný tlak, žádné očekávání.“

Což byla chyba. O 24 hodin později se na slalom, svoji výstavní disciplínu, nedovedla zkoncentro­vat a ze čtvrtého místa měla předaleko k obhajobě titulu ze Soči. Prožívala nejdivočej­ších 24 hodin v životě. Najednou působila tak zničeně.

„Je mi hrozně. Žádná porážka v minulosti mě tak nedeptala. Jako by kdosi zlomil kus mého srdce a já už ho nemohla dostat zpátky,“říkala po slalomu v prvním návalu emocí. Při rozhovorec­h kroutila hlavou, přidávala úšklebky, teatrálně zavírala oči. Trvalo to čtvrt hodiny. Pak se srovnala. Dostala lekci a bylo na ní, co si z ní vezme. „Musím se naučit lépe zvládat svá očekávání,“řekla. „Ve slalomu jsem se porazila sama.“

Snad bylo i dobře, že těm, kteří ji v médiích nazývali nadčlověke­m a paní Dokonalou, ukázala i vlastní zranitelno­st. „Ve 22 letech se stále učíte,“připomněla.

Po chybě v kombinační­m sjezdu se obávala, že ani v superkombi­naci nedosáhne na medaili. Slalom ji však vynesl ke stříbru. Pouze Švýcarka Michelle Gisinová byla celkově rychlejší.

Areál v Čongsonu opouštěly Američanky každá zvlášť. „Užívala jsem si každou vteřinu své poslední olympiády,“ujišťovala Vonnová. Shiffrinov­á naopak už hleděla do budoucna: „Budu se příště víc soustředit na své lyžování než na medaile.“ ● Ženy, volné jízdy ● Skikros žen, finále (KUČEROVÁ) ● 7.35 o 3. místo muži 12.05 semifinále ženy ● Muži, semifinále 8.40 ČESKO – OSR 13.10 Kanada – Německo ● 1000 metrů muži ● Štafeta mužů 4x7,5 km (ČESKO)

 ??  ?? Lindsey Vonnová (33 let), jeden bronz v Pchjongčch­angu
Lindsey Vonnová (33 let), jeden bronz v Pchjongčch­angu
 ??  ?? Mikaela Shiffrinov­á (22 let), zlato a stříbro v Pchjongčch­angu
Mikaela Shiffrinov­á (22 let), zlato a stříbro v Pchjongčch­angu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia