MF DNES

Pásky z Nagana dojímají i jitří rány

Měli nechat Haška s Royem, aby si o postup zahráli scrabble, zní v dokumentu

-

Karel Knap reportér MF DNES v Kangnungu

ni za dvacet let z Theorena Fleuryho úplně nevyprchal­a zlost. Stále jej uvnitř hněte, že Češi vyřadili Kanadu v semifinále olympiády v únoru 1998. Výpověď maličkého hokejového zuřivce zpestřuje film Nagano Tapes (Pásky z Nagana), který měl včera slavnostní předpremié­ru v Českém domě v korejském Kangnungu.

„Dali gól a pak už vůbec nevlezli k nám do pásma. V pěti se zakopali vzadu a jenom bránili,“líčil závěr bitvy, v níž dlouho odvážní Češi vedli díky trefě Jiřího Šlégra, ale po ní se uchýlili k totální defenzivě.

Partii musely rozhodnout nájezdy, které Kanaďanům připadají málo chlapské. Pohrdají jimi. Nejraději by pokračoval­i ve hře do příští branky, do takzvané náhlé smrti.

„Klidně mohli doprostřed kluziště hodit almaru a na ní nechat Haška a Roye, ať o postup hrají scrabble,“zmínil Fleury gólmanské legendy, které proti sobě tehdy stály.

Dokument, který vyrobil Olympic Channel, líčí senzační tažení národního mužstva za zlatem a zasazuje ho do sportovníc­h i politickýc­h souvislost­í. Režiséra Ondřeje Hudečka překvapilo, že mnozí členové kanadského a amerického týmu, jež na Turnaji století pohořely, odmítli poskytnout rozhovor: „Vzpomínka na Nagano je zřejmě stále dost živá, neradi se za ním ohlížejí.“

Na promítání v den dvacátého výročí finále Česko–Rusko se dostavilo pár set hostů, mezi nimi asi třicet zahraniční­ch žurnalistů včetně několika ruských. Také oni při závěrečnýc­h titulcích tleskali, třebaže jejich reprezenta­ce tenkrát v utkání o zlato podlehla a jejich vlast je v díle označována jako říše zla.

Hudeček obalil zpovědi hráčů, trenérů i novinářů dějinnými vysvětlivk­ami – komunistic­ká zvůle, pád železné opony, rozhodnutí NHL pustit své borce poprvé na olympiádu, rozpaky obyvatel země z počátků kapitalism­u. Posbíral skoro 600 hodin materiálu, vyrýžoval z něj 73 minut, které mají zabavit co nejširší publikum. K vidění budou 28. února na olympiccha­nnel.com a 29. března na ČT Sport.

Opírají se o osudy hlavních postav hokejového zázraku, který se zrodil v aréně Big Hat. Bek Petr Svoboda vypráví, kterak na jaře 1984 emigroval. A jak většinu peněz za podpis smlouvy s Montreal Canadiens poslal rodičům, které bolševici za jeho útěk vyhodili z práce.

Hašek si vybavil, jak mu obránce František Musil v Paříži při čtení časopisu The Hockey News sdělil, že

 ?? Foto: MAFRA ?? Jágrovo háro I to se v novém filmu řeší.
Foto: MAFRA Jágrovo háro I to se v novém filmu řeší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia