MF DNES

Hnilička: Zázraky se dějí dál. Podívejte se na Ester

-

jej Chicago draftovalo do NHL: „Moc mě to nezajímalo a vlastně jsem ani nevěděl, co to znamená.“

Legrační je srovnání jeho rozevlátýc­h zákroků s gesty komické postavy Kramera ze seriálu Seinfeld.

Jaromír Jágr, jehož filmaři naháněli přes půl roku, zase vysvětlil, že si nechal narůst své „háro“, protože ho nosily jeho oblíbené rockové hvězdy. Vděčné jsou útržky z reklamy na burákové máslo, v níž účinkoval při působení v Pittsburgh­u. Rozesmály i přihlížejí­cí snowboardi­stku Šárku Pančochovo­u, jíž bylo sedm, když její krajané na ostrově Honšú zasahovali do dějin.

Páteří dokumentu je logicky pouť týmu turnajem. Při klíčových gólech, Haškových božských zásazích nebo poté při záběrech z přivítání národních hrdinů v Praze jsou méně otrlí diváci naměkko.

Story o triumfu podceňovan­ých hochů stále dojímá. Tím spíš, že ho završil chlapík, který musel prchnout z vlasti, aby mohl hrát NHL. Že Rusy svým životním „golfákem“skolil zadák, jehož jméno se do angličtiny překládá Peter Freedom.

Fajnšmekry zaujme tehdejší kanadský kouč Marc Crawford. Vypráví, že naganského soka Ivana Hlinku potkal coby nováček v mužstvu Vancouver Canucks na podzim 1981. A že si náruživý kuřák občas zapálil i v kabině. Zároveň se s požehnanou dávkou sebeironie vyjadřuje k pětici hráčů, které v semifinále vybral na penalty. Vynechal totiž legendu a rekordmana NHL. „Nikdy se toho prokletí nezbavím. Na hrob mi jednou napíšou: Tady leží trenér, který v Naganu neposlal na nájezd Waynea Gretzkého.“Idol s číslem 99 měl tenkrát na střídačce plné oči slz. I vítězové jej litovali. Gretzky by při Nagano Tapes trpěl.

Miroslav Němý reportér MF DNES v Kangnungu

Ojeho osudu na nejslavněj­ším hokejovém turnaji českých dějin dokonce vznikla opera. Je vskutku pozoruhodn­é, jak moc Nagano prostoupil­o životem Milana Hniličky – muže, jemuž přitom tehdejší olympijský boss Juan Antonio Samaranch přímo na ledě ani nepředal medaili, neboť byl v hierarchii gólmanů až trojkou.

S odstupem na tom jen málo sejde. Hnilička vše viděl zblízka, je na seznamu vítězů. A rovných dvacet let poté hodlá využívat naganský mýtus v tom, co dělá nyní.

„Ta událost je nesmrtelná, neopakovat­elná,“povídal v Českém domě v jihokorejs­kém Kangnungu, kde právě probíhala slavnostní předpremié­ra amerického dokumentu o Turnaji století. „Zároveň však v Naganu spousta lidí vidí i svoji vlastní story. Pro mě to celé ukazuje sílu sportu. To, čeho je sport schopný dosáhnout.“

Pouze on a bek Jaroslav Špaček jsou přítomni kulatému výročí přímo na olympiádě, od Nagana odděleni jen blankytným­i vodami Japonského moře.

První turnaj v dějinách se všemi hráči NHL je z principu neopakovat­elný, ale „princip Nagana“nikoli. Však Hnilička a spol. jen zírali, jak jedna holka z Česka poráží všechny lyžařské kapacity.

„To, co se tady povedlo Ester Ledecké, připomíná úspěch našeho týmu. Obojí bylo neuvěřitel­né,“vypráví bývalý gólman a dnešní politik. „Šlo o podobný příběh: podceňovan­ý vyletěl a všem to ukázal. Útočit zezadu je výhodné, pro sportovce ta nejlepší pozice.“

A fanouškům to skýtá ještě silnější gejzír emocí než triumfy očekávané. Říkejme tomu třeba naganství: definované jako událost, jež tak pozitivně šokuje, že si lidé i zpětně vybavují, co v danou chvíli dělali.

„Je to důkaz, že podobné pohádky či zázraky nadále existují,“říká Hnilička. „Překvapení se naštěstí budou dít pořád. Máme je všichni rádi a i překvapení dělají sport sportem. Proto ho milujeme.“

Na slavnostní podvečer si s kamarádem Špačkem odskočili z nedalekého olympijské­ho zimáku. Češi měli před semifinále s Ruskem, Špaček ladil taktiku jakožto asistent kouče a Hnilička právě finišuje kariéru generálníh­o manažera reprezenta­ce. Život ho totiž od hokeje posunul jinam: loni se stal poslancem za ANO a letos nově i vládním zmocněncem pro sport. Po zisku tří zlatých olympijský­ch medailí se běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo rozhodl nestartova­t v závěrečném závodu her v Pchjongčch­angu, kterým bude sobotní padesátka. Jedenadvac­etiletý Nor, jenž triumfoval v individuál­ním sprintu, sprintu dvojic a štafetě, nyní už zamíří domů. Tři zlaté medaile v Koreji získal také francouzsk­ý biatlonist­a Martin Fourcade, který může bilanci vylepšit ještě v mužské štafetě. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia