MF DNES

Pohádka o finském Jágrovi. V ženském provedení

-

Miroslav Němý reportér MF DNES na olympiádě

Většina hokejových ikon z turnaje v Naganu je dávno na penzi. Trénuje. Podniká. Baví se životem. Stará se o rodiny.

Jen Jaromír Jágr bruslí dál – a spolu s ním také finská útočnice Riikka Väliläová. Máma tří dětí nyní v Jižní Koreji zkompletov­ala těžko uvěřitelno­u misi: olympijsko­u medaili slaví s odstupem 20 let.

Sedm roků jí bylo, když si k bruslím přibrala i hokejku. „Moji dva velcí bráchové hokej hráli. A já chtěla dělat všechno co oni,“vzpomíná. A bylo to.

Drobná Riikka je v ženském hokeji dávno legendou, už jí patří místo v Síni slávy IIHF; do ní byla v roce 2010 uvedena jako první dáma nepatřící do Severní Ameriky.

Nyní jen potvrdila, že to od bafuňářů byla moudrá volba. Väliläová dotáhla kruh od Nagana 1998 k Pchjongčch­angu 2018. S odstupem dvou desetiletí má zase bronz z olympiády. Ve 44 letech!

„Já vám nevím, jestli je to pohádka,“vyprávěla po úspěšné bitvě nad týmem Olympijský­ch sportovkyň z Ruska (3:2). „Hraju s tak nadanými spoluhráčk­ami, že je opravdu jednoduché uspět.“

Skromnost stranou: těžko by ji dávali do první lajny jen za zásluhy, na olympijské­m turnaji si za pět startů připsala bilanci 4+1. Při pohledu zvenčí ostatně story Väliläové nápadně připomíná tu Jágrovu.

Figurují v ní oddanost hokeji, touha nezakrnět, ochota dřít.

„Po olympiádě v Soči jsem se cítila dobře a věděla jsem, že se můžu zlepšovat,“pronesla. „Nemusím nikomu nic dokazovat; jen sama sobě. Baví mě hrát. Miluju tréninky. Vědomí, že dokážu pomoci týmu a že předvádím lepší výkony, mi přináší potěchu.“

Ale pokud se vrátíme k číslu 68, jeden rozdíl je očividný. Jágr od Nagana prošel všemi olympijský­mi turnaji, spoluvytvá­řel hokejové dějiny. To Väliläová si po Salt Lake City 2002 dopřála desetileto­u pauzu: na svět přivedla dva syny a jednu dceru. „Kolem třicítky jsem byla hokejem vážně unavená,“řekla. „Když se mi narodilo první dítě, chtěla jsem s ním být co nejvíc. Pak přišlo druhé, třetí a opouštět je bylo moc těžké. Zatoužila jsem žít normální život. Hokej jsem deset let hrála jenom pro zábavu.“

Jenže v předolympi­jské sezoně se stala manažerkou finské reprezenta­ce.

„Sport je všechno, co mám. Nic jiného neumím,“líčí, přičemž mezi všemi jeho úspěchy pochopitel­ně nejvíc září ten naganský, byť prožívaný z hlediště.

Ano, čas letí kupředu. „My aktivní účastníci už máme jiné příběhy,“povídá, což u něj platí obzvlášť. „Ale takovýto dokument je fajn inspirace. Dokazuje, co může sport udělat pro společnost: spojit lidi, trochu zlepšit náladu. To je pro mě motivace do práce. Budu bojovat za to, aby se sport jakožto obrovský fenomén v České republice dostal do popředí zájmu.“

Což je úkol naganského formátu.

Nagano zůstane nesmrtelné. Ale překvapení se naštěstí dějí dál.

„Před Soči jsme žertovaly, že bych se mohla vrátit. A pak se to ve mně najednou zase probudilo.“

Teď se sen zhmotnil. Pořádně těžká bronzová „placka“, které se v Jižní Koreji rozdávají, ji naplnila blahem. „Prvním pocitem bylo ryzí štěstí,“pronesla Välliläová. „Jsem opravdu šťastná a vděčná. Protože tohle není zrovna věc, kterou obvykle děláváte po čtyřicítce.“

Krom chvil, kdy dává či připravuje góly, pracuje jako fyzioterap­eutka a její vlastní tělo je pro ni nejlepším studijním materiálem: „Ani už si nevzpomíná­m, jak vypadalo před dvaceti lety. Tehdy jsem tolik dřela… Nyní musím být chytřejší. Už nepotřebuj­u tolik trénovat.“

Od Nagana k Pchjongčch­angu, od bronzu k bronzu. Čtyřiačtyř­icetiletá Riikka má jasno, že její comeback měl smysl. Což je tak báječný pocit, že Jágrova vrstevnice hned hledí i za horizont. „Uvidíme, jak se budu cítit po sezoně,“pronesla. „Pokud bude všechno v pořádku, jedu dál!“ Hokejistky USA vyhrály po 20 letech olympijské hry, ve finále turnaje v Pchjongčch­angu zdolaly obhájkyně zlata Kanadu 3:2 po samostatný­ch nájezdech. Navázaly tak na své předchůdky­ně z premiéry ženského hokeje v Naganu 1998. Kanaďanky marně usilovaly o páté zlato za sebou: ještě šest minut před koncem vedly, jenže Monique Lamoureuxo­vá-Morandová vyrovnala a její dvojče Jocelyne Lamoureuxo­vá-Davidsonov­á rozhodla v šesté sérii samostatný­ch nájezdů. (ČTK) Pětinásobn­á olympijská vítězka v rychlobrus­lení Němka Claudia Pechsteino­vá potvrdila, že se chystá i na příští hry v Pekingu, přestože jí v jejich průběhu bude už 50 let. „Ledová babička“, jak ji pojmenoval­i němečtí novináři, sice v Koreji neuspěla, ale věří, že ještě neřekla poslední slovo. Na tiskové konferenci v Pchjongčch­angu, kterou německá výprava uspořádala při příležitos­ti 46. narozenin fenomenáln­í rychlobrus­lařky, Pechsteino­vá novináře trochu napínala. „Oznamuji ukončení kariéry,“řekla hned v úvodu a po dlouhé pauze dodala: „Za čtyři roky.“(ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Legenda na ledě I ve svých 44 letech je finská hokejistka Riikka Väliläová stále platná pro reprezenta­ci. V Koreji dala čtyři góly.
Foto: Reuters Legenda na ledě I ve svých 44 letech je finská hokejistka Riikka Väliläová stále platná pro reprezenta­ci. V Koreji dala čtyři góly.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia