MF DNES

Ruští „špioni“na tréninku a sto eur za střídačku

-

Zápisník Robert Sára reportér MF DNES v Kangnungu

Dlouho tu byl klid. Pro novináře takový ten neklidně klidný. Ne, nedychtíme po senzacích, ale prostě byl klid. Tým šlape, a tak vyjma pátečního řezu po upocené výhře nad Koreou žádné změny v sestavě. Francouz čape, takže jindy obvykle tradiční dotaz, kdo půjde do branky, už deset dní nikdo ze žurnalistů nevypustil z úst. Žádného z klíčových hráčů zaplať bůh ani neobletují doktoři či profesor Kolář.

Až včerejší trénink reprezenta­ce klidné vysedávání novinářů na tribuně utnul.

A mohli za to trochu v duchu filmu Vrtěti psem novináři. A to ti z Ruska, kteří i s kamerami nakráčeli na trénink a hned natáčeli. Reprezenta­ční manažer Jan Černý vyletěl jak čertík, spustil na kameramana, ať okamžitě přístroj vypne, přičemž on točil dál. A tak šla ruka před objektiv. Za chvíli to samé u jiné kamery a pro pobavení českých žurnalistů a pro ty, kteří náhodou napoprvé prováhali fotit pro jistotu ještě jednou. Černý totiž Rusy možná Poslední trénink před semifinále až paranoidně podezíral ze špionáže, z předání záběrů ruským koučům, vyzrazení taktických cvičení. Však už dopředu si vedení reprezenta­ce vyjednalo na direktoriá­tu turnaje, že tréninky budou novinářům sice otevřeny, ale natáčet na nich smí jen Česká televize. A zahraniční štáby se tu neukázaly. Snad tedy moc z Jandačovýc­h záměrů neprozradí ani naše fotka nad tímto textem.

Nelze přitom říct, že by Rusové či kdokoliv z jiných zahraniční­ch médií byli nějak českým týmem ostrakizov­áni. Jen pro srovnání Kovalčuk, Dacjuk i jiní Rusové ztratí v mixzóně s neruskými žurnalisty po utkání pár desítek vteřin, čeští hráči z KHL už po středečním triumfu dlouho odpovídali v ruštině, jak se v semifinále těší na ruského soka. Co na tom, že ten měl před sebou ještě mač s Norskem.

„Je to od Rusů psychologi­cká válka a čekám, že ještě něco přijde,“říkal Černý. A žertoval, jak už ho zkusil sok na direktoriá­tu „uplatit“. S (lehkou) nadsázkou nabídl 100 eur, pokud se český tým vzdá v semifinále ve prospěch Rusů červených dresů a „své“levé vítězné střídačky.

Sami dnes v televizi uvidíte, jak Rus pochodil.

 ??  ?? Kouč Josef Jandač udílí pokyny, které tuze zajímaly i ruské novináře. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Kouč Josef Jandač udílí pokyny, které tuze zajímaly i ruské novináře. Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia