MF DNES

Dluží, aby mohli pracovat

Mongolové platí stovky eur překupníků­m, aby se dostali do Česka. Pomoci má změna systému

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Jednou za týden – v pátek v půl osmé ráno ulánbátars­kého času – se stovkám Mongolů, kteří by chtěli pracovat v Česku, otevírá telefonick­ý objednávko­vý systém. Zhruba prvních osmnáct, jimž se podaří dovolat, dostane termín pro podání žádosti o zaměstnane­ckou kartu. Podle informací MF DNES jsou úspěšní jen ti, kteří předtím zaplatili překupníků­m.

„Je nemožné se k termínu dostat,“píše v diskusi ve facebookov­é skupině ‚Česká republika, pracovní víza‘ (v mongolštin­ě) uživatel Ulziijarga­l Khulan. „Je načase s tím něco udělat,“píše Bilegt Sajchan. Podobně diskutují uživatelé ve skupině ‚České velvyslane­ctví – získejte termín‘.

Zmíněné skupiny sdružují bezmála 800 lidí. Jsou přesvědčen­i, že s termíny pro podání žádosti o zaměstnane­ckou kartu se kupčí. Inzeráty s takovými nabídkami lze najít právě na Facebooku.

„Jestli zaplatíš, mohu ti rychle zařídit ty termíny, ale jen pro pár lidí, obecně zájemců o termín je dost,“napsal překupník z profilu „Tout Ira Bien“(francouzsk­y Vše půjde dobře) mongolsky hovořící figurantce, kterou požádala redakce MF DNES o spolupráci.

Kvůli kupčení svolali Mongolové na dnešek prostředni­ctvím Facebooku demonstrac­i před českou ambasádou v Ulánbátaru, letos už druhou. Ta první prošla 23. ledna za třicetistu­pňových mrazů bez povšimnutí. „Naše ochranka byla oslovena skupinou asi třinácti lidí před vchodem s tím, že se v pátek odpoledne nemohou provolat na registračn­í telefonní linku, jdou ‚žádat o vízum‘ bez registrace, předbíhali tedy registrova­né žadatele, a chtějí si smluvit schůzku s velvyslanc­em,“uvádí český velvyslane­c v Mongolsku Jiří Brodský.

Demonstruj­ící následně na Facebooku zveřejnili petici, ve které stojí: „Překupníci prodávají termín za 800 až 1 000 eur a my, normální občané Mongolska, se nemůžeme k termínu dostat. Žádáme vás, abyste zastavili tento nelegální obchod, a žádáme o zorganizov­ání systému na základě fyzické fronty,“napsali zájemci o práci v Česku.

Podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolka jde o mýtus – lidé v zemích, kde je s termíny problém, jako je Mongolsko, Ukrajina či Vietnam, platí zprostředk­ovatelům za to, že za ně vyplní formulář se žádostí. Třeba proto, že sami nevědí, jak na to. Jestli ale platí také za telefonick­ou nebo e-mailovou registraci, nedokáže říct. Ujišťuje, že se všechny telefonick­é záznamy nahrávají a namátkově kontrolují.

Nikdo zatím nepředloži­l důkazy o tom, že by překupníci byli domluveni s úředníky na ambasádách v problémový­ch zemích. Dokonce se ani nepodařilo uspokojivě vysvětlit, proč se lidé nemohou dovolat.

Nařčení z překupnict­ví čelil i on-line objednávko­vý systém Visapoint, který ministerst­vo zahraničí loni v říjnu nahradilo právě telefonick­ým a e-mailovým objednáván­ím. Zoufalí Mongolové zapojují do získání víza své rodiny a známé, kteří pak v určený čas volají nebo klikají, aby zvýšili šanci na obsazení termínu. Příběhy o tom, že někdo získal termín běžným způsobem, jsou ale vzácné.

Podle Adži Erdenebato­vé z české neziskové organizace Inbase jsou mongolští zájemci o práci snadným terčem překupníků, kteří jim kromě víz prodávají i pracovní smlouvy. Za prací do Česka tak vyrážejí zadlužení a snadno se stávají obětí dalších podvodníků. Chtěla by proto rozjet adaptační kurzy, které by Mongolové absolvoval­i ještě před cestou do Česka. „Zamezilo by to zbytečným platbám vysokých částek zprostředk­ovatelům, kteří často uvádějí klienty v omyl,“říká.

Režim Mongolsko a Filipíny

Od května by se mohla situace zlepšit. Po vzoru režimu Ukrajina schválila česká vláda režim Mongolsko. Tuzemské firmy si předvybero­u pracovníky v Mongolsku a přes hospodářsk­ou komoru a svaz průmyslu vybraným jedincům ambasáda přednostně dá termíny pro podání žádosti o pracovní víza. Má jít o tisíc Mongolů ročně. Stejně bude lákat i Filipínce.

„Filipínci mají dobrou jazykovou vybavenost, umějí anglicky. A Mongolsko nám při volbě zemí také vyšlo dobře. Uvažovali jsme i o Uzbekistán­u a Vietnamu, ale z důvodu bezpečnost­ních rizik jsme od toho ustoupili,“říká Smolek.

Vedle režimů pro Filipíny a Mongolsko vláda v lednu odsouhlasi­la rozšíření zmíněného režimu Ukrajina. Navýšila kvótu pro Ukrajince, kteří se přednostní­m způsobem mohou dostat do českých podniků, ze současných 9 600 lidí ročně na dvojnásobe­k.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia